Investiţie de sute de milioane de euro, blocată! Cehii de la EnerCap, pe punctul de a renunţa la centrala în cogenerare pe gaz în Piteşti

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Investiţie de sute de milioane de euro, blocată! Cehii de la EnerCap, pe punctul de a renunţa la centrala în cogenerare pe gaz în Piteşti

O investiţie de 400 de milioane de euro este pe cale a fi pierdută în Piteşti dacă părţile implicate nu găsesc o soluţie în această perioadă. După ani de tatonări şi negocieri, cehii de la EnerCap sunt pe punctul de a renunţa la centrala în cogenerare pe gaz pe care au dorit să o construiască în zona CET Sud 1 Piteşti, ne-au declarat surse autorizate implicate în proiect.

cet pitesti
Foarte aproape de a lua decizia finală, după apoape 3 ani de tatonări şi negocieri, investitorii cehi dau înapoi. Motivul: s-au blocat în birocraţie şi lipsa de soluţii pentru rezolvarea unor probleme punctuale între autorităţile locale şi firmele implicate în diverse litigii legate de CET Sud Piteşti, care din cauza datoriilor neachitate către furnizorii de gaze a intrat în procedură de faliment. Practic, pe Centrala Pitesti Sud 1 a fost instituită ipoteca. La masa credală s-au adunat 67 de creditori, valoarea de recuperat fiind de 70 de milioane de euro. Ca urmare, pe rolul instanţelor judecătoreşti,au fost mai multe cauze care priveau patrimoniul SC Termoficare 2000, dar şi bunuri din domeniul public al Municipiului Piteşti, printre care şi CET Sud

Faptul că un investitor de talia EnerCap, deţinătorul unui portofoliu impresionant de investiţii în eoliene şi solare în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, a acceptat situaţia şi s-a arătat interesat să se aşeze la masa credala pentru a rezolva problema datoriilor cu creditorii CET a dat speranţe mari autorităţilor locale, care au fost receptive pe parcursul negocierilor. Din păcate, după numeroase negocieri, nu s-a ajuns la un consens între participanţii la masa credală, intrându-se în acest fel la un blocaj şi cehii de la EnerCap fiind pe punctul de a renunţa la investiţie, susţin surse din administraţia locală.

Cei care pierd sunt piteştenii care, benficiind de o centrală în cogenerare pe gaze de ultimă generaţie, nu ar mai fi avut probleme cu încălzirea pe perioada iernii şi nici cu apa caldă. Mai mult, piteştenii ar fi plătit un preţ mai mic pe gigacalorie, iar primăria nu ar mai fi acordat subvenţie, după cum susţin reprezentanţii locali. Dacă negocierile ar fi ajuns la un rezulatat, centrala ar fi devenit funcţională la începutul anului 2016, potrivit intenţiilor investitorului ceh. În condiţiile obţinerii autorizaţiilor, EnerCap urma să demoleze CET Sud 1 şi să înceapă construcţia unei centrale noi, beneficiind de facilităţile existente în zonă; alimentare cu gaz direct din reţeaua de transport, existenţa unei staţii de înaltă tensiune, terenul valoros pe care este acum CET-ul.

Dacă investitorii cehi renunţă, autorităţile locale trebuie să asigure piteştenii pentru iarnă, motiv pentru care acum o dau la întors şi se critică între ei în presa locală. Consilierul Mihai Tudor nu a scăpat ocazia să îl critice pe Cornel Ionică, cel care asigură interimatul la Primăria Pitești, afirmând că discuțiile purtate cu cehii de la Ener Cap sunt făcute cam degeaba deoarece aceștia nu pot construi o centrală nouă pe terenul fostului CET Sud, scrie presa locală. Motivul invocat de către consilier: respectivul teren nu mai aparține celor de la Termocalor, fiind pierdut în urma unui proces în care fosta Termoficare datora bani. În plus, un mare disconfort pentru investitorii cehi ar fi fost actuala conductă care transportă agentul termic către beneficiari ce înregistrează pierderi de 40%.

Compania EnerCap Power este prezentă în România cu un proiect eolian în Constanţa. La finele anului 2012, fondurile de investitii Marguerite si EnerCap Power (Cehia) au cumparat impreuna 80% dintr-un proiect eolian de 80 MW amplasat in judetul Constanta de la dezvoltatorul cipriot de parcuri eoliene EP Global Energy.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *