Investitorii străini care operează în sectorul energetic au investit peste 22 miliarde de euro în România începand cu 2002, sumă care a contribuit la stabilitatea unui sector care fusese anterior subfinanţat, potrivit analizei efectuate de grupul de lucru pe teme energetice din cadrul Consiliului Investitorilor Străini (FIC).
Companiile din sectorul energetic în care investitorii străini joacă un rol important au contribuit în anul 2014 la bugetul de stat cu aproximativ 3 miliarde de euro din colectarea TVA, impozitul pe venit, accize, redevenţe şi plaţi ale angajatorilor, mai susţin repreyentanţii FIC.
Cu ocazia unei conferinţe, Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a subliniat necesitatea promovării investiţiilor în sectorul energiei şi a semnalat provocările legislative şi de reglementare cu care se confruntă această industrie pentru atragerea de investiţii suplimentare, necesare modernizării acestui sector esenţial al economiei româneşti.
Sectorul energetic trece printr-o transformare fără precedent. Schimbările intervenite la nivel european, recentele modificări legislative pe plan naţional care au avut un impact semnificativ asupra surselor de energie regenerabile, descoperirea de noi resurse de gaz, perspectiva unei noi etape de liberalizare a pieţelor de energie, necesitatea respectării obiectivelor UE în domeniul mediului înconjurător precum şi planificata strategie energetică vor avea un impact profund asupra modului de funcţionare a pieţelor de energie în următorii ani, susţin repreyentanţii FIC.
Recomandarea FIC este ca această transformare să fie susţinută în deceniul următor prin investiţii semnificative în noi active energetice. Pentru aceasta, România trebuie totuşi să creeze o piaţă stabilă, previzibilă şi transparentă în ceea ce priveşte punerea în aplicare a politicilor publice şi a cadrului de reglementare. Pentru a rămâne atractiv pentru investiţiile pe termen lung, sectorul trebuie să fie liberalizat şi lipsit de bariere birocratice, reconciliind aspectul important pe termen scurt al accesibilităţii preţurilor la energie cu problema critică a securităţii pe termen lung a aprovizionării, au declarat repreyentanţii investitorilor străini.
Eric Stab, Vice-preşedinte FIC şi coordonatorul grupului de lucru pentru energie, a subliniat că „Investitorii străini au investit deja 22 de miliarde în modernizarea sectorului energetic din România contribuind la creşterea securităţii aprovizionării şi a competitivităţii economiei şi vor continua să investească câtă vreme semnalele pe care le primesc sunt pozitive”.