- Iancu: „Eu nu am fost parte a acestei decizii. Și pentru mine a fost o surpriză. O să încerc să găsesc o soluție ca să nu antagonizăm mai rău taberele. Se simte o presiune foarte mare între operatori și decidenți, operatori și ANRE și între partide”;
- O explicație pentru apariția OUG 114 oferită de deputatul PSD: “S-a făcut liberalizare în mod forțat. Producătorii au mințit Guvernul (în privința creșterii prețului la gaze – n.red.)… Când s-a produs liberalizarea au explodat prețurile și s-au produs dezechilibre. Dacă producătorii respectau cuvântul dat nu se ajungea la decizia de astăzi”
Proiectul de lege privind OUG 114/2018 urmează să intre săptămâna viitoare în dezbaterea Comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, în procedură de urgență, după o aprobare tacită în Senat, ne-au spus surse parlamentare.
Președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, susține că se pregătește pentru dezbaterile pe marginea OUG 114. „Colectez toate vulnerabilitățile pe care sectorul a început să le prezinte. Am vorbit deja cu furnizorii de energie și gaze – ei erau cei mai supărați, cu producătorii – supărați și ei (spun că nu e normal să plafonezi prețul) și cu reprezentanții ACUE, unde sunt câteva divergențe între membri– unora le convină să vină consumatorul captiv la ei și au zis ok, alții nu sunt fericiți. ACUE a să trimită o poziție comună la Comisie. Strâng toate aceste vulnerabilități…Am cerut informații și date de la operatori până luni (4 martie), după care îmi propun să am o discuție cu ei (operatorii, asociațiile) și cu ANRE înainte de demararea dezbaterilor în comisie”.

În opinia lui Iancu, problema cea mai sensibila o reprezintă vulnerabilitățile. Nu știm acum dacă trebuiesc operate ajustări, corecturi la ordonanță sau eliminate unele prevederi, a spus deputatul PSD, subliniind: „Eu nu am fost parte a acestei decizii. Și pentru mine a fost o surpriză. O să încerc să găsesc o soluție ca să nu antagonizez mai rău taberele. Se simte o presiune foarte mare între operatori și decidenți, operatori și ANRE si între partide”.
Cel mai delicat aspect este că s-a dorit o stopare a creșterii abrupte a prețului în sensul de a stabili un plafon cu grad de suportabilitate, iar din comunicările opreatorilor reiese că trebuie să creasca prețul, a continuat Iancu.
Iulian Iancu a explicat și cum s-a ajuns în situația dată: “S-a făcut liberalizare în mod forțat neținându-se seama că nu există reguli de piață. În loc să se mențină prețul la gaze la 68 lei/MWh, acesta a crescut cu 21% într-o singură zi și până la finele anului, creșterea a fost cu 50%. Prețul trebuia mențiunt și timp de un an să ducem la bun sfârșit reglementările legate de organizarea pieței. Producătorii au mințit Guvernul, susținând că creșterea pentru următorul an va fi cu maximum 2,6% la prețul la gaze. Când s-a produs liberalizarea au explodat prețurile și s-au produs dezechilibre. Dacă producătorii respectau cuvântul dat nu se ajungea la decizia de astăzi”. Dacă forțezi liberalizarea într-un mediu fără condiții de piață se ajunge la dezechilibre, a punctat Iancu.
Bădiță, ANRE: Am realizat metodologiile pentru aplicarea OUG 114 astfel încât să reușim să păstrăm o piață funcțională
ANRE s-a conformat și a făcut ce prevede ordonanța. Dacă vor fi operate modificări în Parlament, implicit și ANRE trebuie să facă același lucru cu metodologiile recent aprobate sau în curs de aprobare.
Prezent la Conferința realizată de CNR-CME Industria energetică românească – trecut, prezent și viitor, Radu Bădiță , Secretar General ANRE, a precizat: Am realizat metodologiile pentru aplicarea OUG 114 astfel încât să reușim să păstrăm o piață funcțională. Nu este ușor. Sper că am reușit să răspundem cerrerilor operatorilor. De un lucru sunt sigur: am reușit să întoarcem fața Autorității către consumatorul casnic. Susținem piața, investițiile, sprijinim cu legislație secundară adecvată”.