In pofida criticilor vehemente, Guvernul PSD-ALDE insista sa infiinteze Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), in care vor intra 28 de companii de stat profitabile. Lista a fost publicata, la inceputul lunii trecute, de Ministerul Finanţelor. Pe aceasta se regăsesc cele mai importante companii din sectorul energetic: OMV Petrom, Romgaz, Hidroelectrica, Electrica, Nuclearelectrica, Conpet si altele.
Este cat se poate de clar ca, prin FSDI, PSD doreste si va putea sa controleze toate aceste companii dupa bunul plac. Administrarea Fondului este stabilita de asa natura incat sa poata sa fie promovata clientela politica la conducerea societatilor.

Astfel, potrivit proiectului promovat de MFP, administrarea FSDI se va face în sistem dualist, de catre un Consiliu de supraveghere şi un Directorat. Consiliul de Supraveghere va fi format din 9 membri, desemnati de actionari, cu o durata a mandatului de 5 ani cu drept de reinnoire.
Primii membri ai Consiliului de Supraveghere, care au ca obiectiv obiectiv principal organizarea activităţii FSDI, se vor numi temporar de către Ministerul Finanţelor, iar Consiliul de Supraveghere numeste Directoratul, pana la numirea noilor membri ai Consiliului de Supraveghere si ai Directoratului, pe o perioada care sa nu depasească optsprezece luni.
La cateva dintre companiile energetice care ar urma sa intre in FSDI, s-a instalat, dupa un lung provizorat, guvernanta corporativa. Directorii, administratorii si supraveghetorii, selectati in baza OUG 109, au fost numiti cu mandate de 4 ani si se straduiesc sa puna in aplicare planuri de activitate si proiecte de investitii pe termen mediu.
InvesTenergy a semnalat, intr-o serie de articole, jocul periculos al statului, prin Ministerul Energiei, care a tot facut pe placul partidului, tergiversand provizoratul la aceste companii, fapt ce a condus la un blocaj în decizii, fiind afectate in principal investitiile. Numerosii directori, administratori și supraveghetori care s-au perindat in ultimii ani la conducerea companiilor, multi dintre acestia fiind in conflict de interese sau neavand nicio legătură cu domeniul energetic, s-au remarcat prin lipsa de asumare in decizii, cu efecte devastatoare pentru societati.
In mod evident, provizoratul a afectat activitatea companiilor energetice. Este nevoie de oameni la conducere acestora care să-și asume decizii. Într-un mandat de 4 luni, să iei decizii asumate este omenește dificil, au recunoscut manageri aflati in aceasta situatie.
Si, iata ca, onor Guvernul Romaniei, face din nou voia partidului, si prin infiintarea FSDI, va reinstala, intr-o prima faza, provizoratul si clientii politici la companiile energetice. Dupa care, partidul va putea promova, dupa bunul plac, propria clientela la toate societatile de stat, respectiv noi „baietii destepti“, care vor avea mandate de 5 ani.
De partea cealalta, actualii membri ai Directoratelor, administratorii si supraveghetorii, desemnati la conducerea companiilor pe o perioada de 4 ani, in baza OUG 109, adopta solutii legale pentru a-si salva functiile/mandatele.
Singura solutie pe care o au la indemana sunt compensatiile in cazul revocarii nejustificate si in contractele de mandate au fost prevazute clauze in acest sens.
Surse din piata ne-au spus ca sunt multe procese in curs ale companiilor cu fosti sefi schimbati din functie care solicita compensatii de ordinul a sute de mii de euro.
Prin urmare, sefii numiti de actionari, care ar urma sa fie inlocuiti, fara motive intemeiate, vor avea dreptul să primească de la Societate o compensatie ce poate reprezenta întreaga sumă pe care ar fi primit-o pentru tot parcursul mandatelor lor dacă nu ar fi încetat contractele înainte de termen, dar nu mai puțin de suma echivalentă a 12 remunerații lunare totale.
Cum FSDI inseamna noi numiri la conducerea companiilor energetice, este de asteptat ca actualii directori, administratori, supraveghetori sa se indrepte impotriva actionarilor care vor vota demiterea lor si sa uzeze de dreptul la compensatii care se ridica la ordinul a zeci de mii de euro pentru fiecare sef in parte. In final, pierderi substantiale vor fi tot la companii care vor trebui sa-si despagubeasca conducatorii. Practic, prin infiintarea FSDI, Guvernul loveste in propriile companii.