La CEH și CNU, se dă startul la disponiblizări. Guvernul pregătește banii pentru concediați

Publicat pe Categorii Minerit, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal La CEH și CNU, se dă startul la disponiblizări. Guvernul pregătește banii pentru concediați

Complexul Energetic Hunedoara și Compania Națională a Uraniului au ajuns în situația de a întocmi planuri de disponibilizare ca urmare a reducerii activității, nu a redresării așa cum se intenționa la un moment dat. Motiv pentru care Ministerul Energiei propune Guvernului adoptarea unei ordonanțe de urgență, care prin derogarea de la prevederile OG 29/2013, să asigure măsurile de protecție socială acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare.

ce hunedoara

CE Hunedoara poate fi salvat doar dacă vor fi concediați jumătate dintre mineri și dintre angajații termocentralelor din Valea Jiului, a apreciat Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, citat de Agerpres. Oficialii Ministerului Energiei nu au avansat cifre privind disponibilizările la CEH. “Încă nu a fost vehiculată o cifra a celor care vor părăsi sistemul, însă disponibilizările vor fi aplicate într-un timp foarte scurt”, a afirmat ministrul Victor Grigorescu.

În schimb, de la CNU se știe că vor pleca 700 de angajaţi, din cei 1.200, că se va închide, temporar și parțial, timp de 9 luni, mina de uraniu Crucea-Botuşana din judeţul Suceava. Angajaţii care vor fi disponibilizaţi urmează să primească până la 12 salarii compensatorii.

Potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Energiei, la CNU se lucrează la un „plan de încetare temporară şi parţială a activităţii în perimetrul de exploatare Crucea-Botuşana şi a platformei de prelucrare de la Feldioara pentru o perioadă de maximum nouă luni”. „În acest context, Ministerul Energiei a manifestat şi manifestă în continuare o preocupare continuă faţă de situaţia salariaţilor CNU SA care urmează a fi disponibilizaţi urmare a încetării temporare şi parţiale a activităţii”, se precizează în nota de fundamentare.

Ambele companii se confruntă cu dificultăţi majore economico-financiare. CNU nu a mai beneficiat din  de subvenţii din 2011, exploatările la zăcămintele din Bihor şi Banat fiind oprite. A fost blocat și proiectul privind demararea exploatării la perimetrul de uraniu de la Tulgheş-Grinţieş, judeţul Neamţ.Iar Nuclearelectrica, singurul client al CNU, a reziliat în decembrie 2015 contractul, motivând că preţul ofertat de CNU a fost mult mai mare decât preţul de piaţă şi cu 76% mai mare decât preţul agreat prin contract în 2014.

CEH: Planul de reorganizare, finalizat până pe 8 mai

CE Hunedoara este în procedură de insolvență. Până la data de 8 aprilie se va definitiva tabelul de creanțe, după care administratorii judiciar și special vor trebui să aibă o imagine clară asupra alinierii scenariului ce va urma a fi pus în aplicare la companie. În maxim 30 de zile de la publicarea tabelului definitiv al creanțelor, trebuie depus planul de reorganizare, se precizează într-un document al Ministerului Energiei. Potrivit acestuia, prin măsurile întreprinse de administratorul special în insolvență, precum și de administratorul judiciar, s-a urmărit reducerea cheltuielilor societății ca urmare a reducerii activității, inclusiv reducerea costurilor societății cu forța de muncă, fiind denunțat inclusiv Contractul Colectiv de muncă încheiat la nivelul societății.

Potrivit raportului administratorului judiciar al complexului, firma GMC SPRL, CEH are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanţelor Publice. Decapitalizarea CEH şi intrarea în insolvenţă au fost planificate încă de la înfiinţarea sa, an de an, fiind aprobate bugete de venituri şi cheltuieli care au prevăzut pierderi, se menționează în raport.

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a amânat pentru data de 12 aprilie pronunţarea în procesul în care CE Hunedoara contestă hotărârea Tribunalului Hunedoara în dosarul declanşării insolvenţei, conducerea companiei fiind nemulţumită de firma desemnată de judecătorul sindic ca administrator judiciar provizoriu în derularea procedurii respective.

Urmează concedieri masive și la CE Oltenia

Sunt anunțate concedieri masive și la Complexul Energetic Oltenia. Peste 2.000 de angajaţi vor fi disponibilizaţi de la 1 iulie, liderii sindicali ameninţând cu proteste. Conducerea companiei a anunţat liderii sindicali că 2.000 de salariaţi ai producătorului de cărbune şi de electricitate vor părăsi compania începând cu 1 iulie. Dintre cei 2.000 de angajaţi vizaţi, 1.070 sunt angajaţi pensionabili până la data de 31 decembrie 2019, iar ceilalţi provin de la cariera Husnicioara (483 de salariaţi), personal TESA (321 de oameni), termocentrala Brăila (56 de angajaţi), Sector Seciuri (54 de salariaţi), în vreme ce de la mina Tehomir vor pleca 10 salariaţi, iar de la Reprezentanţa Bucureşti (6 angajaţi).

Începând cu luna aprilie a acestui an, va exista şi o întrerupere de activitate, pe o perioadă de 21 de zile, pentru sute de salariaţi de la termocentralele Rovinari, Turceni, Işalniţa, Craiova şi Brăila.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “La CEH și CNU, se dă startul la disponiblizări. Guvernul pregătește banii pentru concediați”

  1. RUSINE Domnilor Parlamentari,inchideti tot ca asa va dicteaza FMI si dupa Tornada(Somaj,Pensionari si Tineretul in Spania la capsuni)iar voi bine mersy fericiti cu Grosul,Toate Fabricile,Uzinele,Minele la Fier Vechi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *