Asigurarea continuării activității miniere în bazinul carbonifer al Văii Jiului preocupă pe aleșii aleșilor poporului din Parlament. Mai multe interpelări ale deputaților și senatorilor adresate Ministerul Energiei se referă, în principal, la: reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara; situația Complexului Energetic Oltenia în contextul actual și privatizarea acestei companii; efectuarea investiţiilor pentru conformarea cerinţelor de protecţie a mediului în exploatare a termocentralelor Mintia și Paroşeni; strategia privind modernizarea CET-urilor.
Ministerul Energiei face, din nou, un exercițiu de transparență și publică, pe site-ul propriu, răspunsurile la interpelările adresate de parlamentari. Vom vedea astfel ce îi preocupă pe aleșii poporului, dar – mai ales – care este poziția oficialilor ministerului privind subiecte de interes din sectorul energetic.
CE Oltenia – privatizare în acest an?
Complexul Energetic Oltenia a înregistrat, în 2015, pierderi de 895 milioane lei. Care sunt planurile ministerului în privința acestei companii, se dorește privatizarea în acest an?, întreabă deputatul Scarlat Iriza și senatorul Mihnea Costoiu, ambii din Gorj. În vederea creșterii atractivității societății pentru investitori, CE Oltenia derulează în prezent un program de restructurare și eficientizare a activității. Ulterior implementării acestui program, urmează a se analiza oportunitatea inițierii ofertei publice de vânzare și parcurgerea etapelor specifice procesului de ofertă publică, decizia privind lansarea acesteia urmând a fi luată numai la recomandarea Sindicatului de Intermediere (BRD – Groupe Societe Generale și S.S.I.F. Swiss Capital), se precizează în Răspunsul la interpelare, semnat de secretarul de stat Cristian Bușu.
Strategia de privatizare prin ofertă publică de majorare a capitalului social al CE Oltenia a fost aprobată prin HG 87/2013. Strategia prevede oferirea spre subscriere a unui pachet de acțiuni nou emise reprezentând 12% din capitalul social, la care se adaugă acțiuni nou emise de până la 3,29% din capitalul social nesubscrise de acționarii existenți.
Fără să afecteze poziția de acționar a statului român la CE Oltenia, strategia de privatizare are în vedere acordarea posibilității operatorului economic de a accesa fonduri externe pentru realizarea investițiilor și prin alte metode decât cele bancare, explică reprezentantul ministerului.
Reorganizarea CE Hunedoara și continuarea activității miniere în Valea Jiului
Senatorul Haralambie Vochițoiu susține că a transmis 13 interpelări în mandatul său pe tema Complexului Energetic Hunedoara și a mineritului din Valea Jiului. La întrebarea adresată privind reorganizarea CE Hunedoara, reprezentanții Ministerului Energiei comunică că debitorul, prin administratorul special, urmează să prezinte planul de reorganizare ministerului, care poate interveni cu elemente care să țină cont de anumite ținte strategice pentru siguranța sistemului, prezervarea unei protecții sociale și de mediu.
Totodată, Ministerul Energiei continuă acțiunea de notificarea a Comisiei Europene cu privire la intenția de transformare a ajutorului de stat individual de salvare în ajutor de restructurare, se precizează în răspunsul instituției la interpelare.
Potrivit deciziei Tribunalului Hunedoara, a fost admisă solicitarea CE Hunedoara de deschidere a procedurii de reorganizare în cadrul insolvenței, AGEA l-a desemnat pe Dan Ovidiu Agrișan administrator special.
Investiții de mediu la termocentralele Mintia și Paroșeni
Ministerul Energiei mai răspunde unei alte solicitări privind efectuarea investițiilor pentru conformarea cu cerințele de protecție a mediului în exploatare a termocentralelor Mintia și Paroșeni. Astfel, la S. E. Paroșeni , stadiul investiției pentru instalația de desulfurare la grupul 4 de 150 MW și CAF de 100 Gcal/h este: au fost livrate echipamente de peste 46,8 mil. Euro, reprezentând 96% din suma totală alocată prin contract, realizările fiind aproape de final. Termenul de finalizare a investiției este iunie 2016. La S.E. Deva, conformarea se referă la: desulfurare gaze arse, reabilitare electrofiltre și reabilitare arzătoare cu NOX redus, acestea derulându-se la grupurile energetice 5 și 6, se menționează în adresa ministerului. Această investiție ar urma să fie realizată până în vara anului 2020.