Producătorii de energie regenerabilă, cea mai ieftină energie, sunt discriminaţi şi acumulează pierderi, în timp ce termocentralele care produc energie scumpă, din cărbune, primesc ajutoare de stat, a declarat, Viorel Lefter, preşedintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES), în cadrul unei conferinţe pe tema energiei verzi, citat de Agerpres.

Conform datelor ministerului Finanţelor, între 2014 şi 2017, anual, producătorii de energie regenerabilă au pierdut între 1,5 şi 2 miliarde de lei. Au pierdut, pe de o parte, din cauza situaţiei de pe piaţa certificatelor verzi – în momentul de faţă peste 14 milioane de certificate sunt nevândute, iar, pe de altă parte, din cauza instabilităţii privind activitatea desfăşurat, a spus Lefter. }n completare, Martin Moise, Primvicepreşedintele asociaţiei, a arătat că Legea 220/2008, legea-cadru a energiei regenerabile, a fost până acum modificată de aproximativ 20 de ori.
Reprezentanții PATRES susțin că Guvernul a creat o discriminare între producătorii de energie prin eliminarea unei contribuţii pentru termocentralele pe cărbune. ‘În decembrie 2018, ANRE a aprobat că taxa pe care trebuie să o plătim este de 0,1% (din cifra de afaceri – n.r.), iar la sfârşitul lui decembrie vine ordonanţa cu 2%, o creştere de 20 de ori. Această taxă nu are nicio raţiune, şi o spun ca economist, în condiţiile în care ANRE îşi acoperă cheltuielile şi cu 0,1%. În plus, a venit săptămâna trecută o discriminare clară între producători: îi scuteşti pe cei pe bază de cărbune, iar ceilalţi, care şi aşa au pierderi, rămân cu o creştere de 20 de ori a taxei respectivei’, a afirmat Președintele PATRES, citat de Agerpres.
Reprezentanții PATRES au subliniat că organizaţia pe care o reprezintă militează pentru un mix energetic optim, în ideea că termocentralele pe cărbune nu pot fi închise peste noapte. Cu toate acestea, este nevoie de un plan prin care să se utilizeze mult mai bine potenţialul de energie regenerabilă al ţării noastre, spun aceștia. “România are un potenţial enorm de energie pe biomasă. Este puţin spus criminal să dai foc la paie pe câmp, în loc să le foloseşti în producţia de energie, dar atâta birocraţie şi atâtea piedici… Un alt exemplu: apa pentru microhidrocentrale este de 20 de ori mai scumpă decât în Franţa”, a mai spus Lefter, scrie Agerpres.