Liberalizare timpurie a pieţei gazelor: ANRE zice DA, marile companii: NU suntem pregătiţi să experimentăm!

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Liberalizare timpurie a pieţei gazelor: ANRE zice DA, marile companii: NU suntem pregătiţi să experimentăm!
  • Câştigul pentru consumatori:  preţ corect la gaze

ANRE vrea să suspende pe trei luni calendarul de liberalizare, care prevede o creştere cu 10% a preţului pentru populaţie de la 1 iulie. Motivul: noul an gazier va începe la 1 octombrie

Este un moment prielnic pentru liberalizarea timpurie a pieței gazelor, susţine Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE. “Prețurile pe piețele internaționale au scăzut foarte mult și continuă să scadă mai mult decât prețurile prevăzute în calendarul de liberalizare. Astfel că este un moment prielnic pentru liberalizarea timpurie a pieței gazelor. Odată ajunși la nivelul de convergență a prețurilor, nu se mai susține un calendar de liberalizare unde există prețuri mai mari decât cele de pe piață”, a declarat şeful ANRE la Conferinţa Energy Center pe tema liberalizării pieței, insistând asupra faptului că, este preferată liberalizarea pentru că astfel consumatorii de gaze vor plăti un preţ corect şi nediscriminatoriu într-o piaţă liberă. Dezbaterea a fost găzduită de Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, deputatul Rodin Traicu anunţând că, la eventualele modificări legislative, se va ţine cont de propunerile venite de la operatorii de pe piaţa gazelor naturale

gaze-a3-300x162De cealaltă parte, nu toţi operatorii consideră că piaţa gazelor este pregătită pentru liberalizare. Directorul comercial al Romgaz, Vasile Ciolpan este de părere  că piaţa gazelor din România nu este pregătită momentan pentru liberalizare, pentru că nu există un mediu concurenţial şi preţurile mici din acest moment sunt conjuncturale. „Încă nu suntem pregătiţi să experimentăm acest lucru. Încă nu avem un mediu concurenţial. Piaţa de gaze din România este una închisă, nu are cine să consume gazele! Dacă noi modificăm legea în funcţie de conjunctură, când conjunctura va fi alta va trebui să o modificăm din nou. Preţurile din piaţă sunt conjuncturale în acest moment, nu sunt determinate de cerere şi ofertă, aşa cum ar trebui”, a spus Ciolpan, la dezbaterea organizată de Energy Center.

La rândul său, Bogdan Valter, şeful Departamentului de Reglementare din cadrul Engie România, fostul GDF Suez, susţine că atingerea convergenţei dintre preţul gazelor de pe pieţele externe şi piaţa internă nu înseamnă neapărat că piaţa trebuie liberalizată. „Liberalizarea înseamnă şi altceva decât preţuri, înseamnă contracte-cadru, înseamnă procente de înmagazinare pe care suntem obligaţi să le facem, înseamnă procentul de import pe care, de asemenea, suntem obligaţi să îl avem. Renunţarea la calendarul de liberalizare poate să nu însemne renunţarea la reglementare. Sunt două lucruri distincte cu impact asupra pieţei”, a mai spus Valter. Acesta a ţinut să precizeze că “pentru o companie mare de gaze, cum este Engie, o piaţă operaţională este o oportunitate, astfel că nu se pune problema că nu suntem pregătiţi de liberalizare”.

În replică, preşedintele ANRE a precizat: „Fiecare operator din piaţă îşi vede interesul, dar pe piaţă sunt interese diferite, iar ANRE trebuie să le integreze. Astfel că nu se poate spune concret dacă piaţa este sau nu pregătită pentru liberalizare. Pentru consumator, cel mai important este să aibă un preţ corect şi nediscriminatoriu, iar preţul corect este atunci când îl laşi în piaţă. Piaţa îţi spune care este preţul”, a arătat oficialul ANRE.

În baza legislaţiei, ANRE este obligată să liberalizeze piaţa în momentul în care preţul gazelor de pe pieţele internaţionale ajunge la acelaşi nivel cu cel de import. Havrileţ a anunţat că are în vedere o suspendare pe trei luni a calendarului de liberalizare, care prevede în prezent o creştere cu 10% a preţului pentru populaţie de la 1 iulie, întrucât noul an gazier va începe la 1 octombrie. „Nu putem lua încă de acum o hotărâre pentru ce va fi la 1 octombrie”, a afirmat şeful ANRE, adăugând că este nevoie de o modificare a legislației care prevede calendarul de liberalizare, întrucât prețurile pe piață au scăzut mai mult decât se estima la momentul realizării calendarului.

ROPEPCA: Liberalizarea pieţei gazelor va fi în beneficiul consumatorilor

Consumatorii vor avea de câştigat în urma liberalizării pieţei gazelor, întrucât aceasta va deveni concurenţială, a declarat Dan Apostol, secretar general al Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA), la dezbaterea Energy Center. În opinia sa, este posibilă o liberalizare timpurie a pieţei.

„În alte ţări a fost o experienţă pozitivă, în ciuda mesajelor de panică potrivit cărora preţurile ar fi explodat. Dacă ne uităm la preţurile de import, vedem că sunt sub preţul celor extrase din înmagazinare, astfel că noi considerăm că s-a atins convergenţa. Liberalizarea este doar o decizie politică, pentru că, economic, ea s-a produs. Nu există un context mai favorabil”, a menţionat Apostol.

Havrileţ: Suprataxa de 60% pe veniturile suplimentare ale operatorilor de gaze trebuie rediscutată cu Guvernul

„Suprataxa de 60% pe veniturile suplimentare ale producătorilor şi furnizorilor de gaze este un element care vizează bugetul. Această taxă ar trebui rediscutată împreună cu Guvernul”, a declarat Niculae Havrileţ, preşedinte ANRE.

La momentul introducerii taxei, a fost luat ca referinţă un preţ al gazelor de 72 de lei pe MWh. În prezent, operatorii nu vor să scadă preţul din cauza acestei taxe, deşi piaţa ar impune acest lucru.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *