Listarea CE Oltenia, din amânare în amânare până la anulare. Se cere votul acționarilor pentru a elimina obligația Ministerului Energiei de a iniția o ofertă publică de listare bursieră

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Listarea CE Oltenia, din amânare în amânare până la anulare. Se cere votul acționarilor pentru a elimina obligația Ministerului Energiei de a iniția o ofertă publică de listare bursieră

Directorat CE Oltenia: Nu există, la acest moment, perspective certe la îndeplinirea condițiilor necesare pentru derularea procedurilor de admitere la tranzacționare a companiei și derularea unei Oferte Publice

După aproape 3 ani de la listarea Electrica, tot nu a venit și rândul Hidroelectrica sau CE Oltenia. Deși s-a tot vorbit despre cele două listări, s-au avansat termene peste termene, autoritățile au dat asigurări, dar societățile nu sunt pregătite…Se lucrează!

Dacă la Hidroelectrica este posibil să vedem o listare în viitorul apropiat, la CE Oltenia șansele sunt din ce în ce mai mici. După ce s-a admis că societatea trebuie mai întâi restructurată, eficientizată și să își întărească poziția financiară, Sindicatul de Intermediere a venit recent cu o propunere, o listare în acest an a CE Oltenia fiind practic imposibilă. Acesta a sugerat o analiză a oportunității lansării IPO în semestrul I din 2018. Astfel, cu aprobarea acționarilor, termenul de finalizare a ofertei publice să fie prelungit cu încă 24 de luni…

Conducerea companiei are însă o altă propunere…Se consideră oportună modificarea de către acționari ( o nouă AGA a fost convocată pe 29 mai – n.r.) a unor prevederi din Actul Constitutiv al societății,  cu scopul de a elimina obligația acționarului principal, Ministerul Energiei, de a iniția și finaliza o ofertă publică de listare bursieră a CE Oltenia, fie prin vânzarea integrală sau parțială a acțiunilor proprii sau printr-o majorare de capital, fie printr-o combinație dintre cele două metode.

Totodată, acționarii sunt solictați să voteze și eliminarea obligației Ministerului Energiei „de a depune toate diligențele” pentru organizarea unei oferte publice prin care doar Fondul Proprietatea, principalul acționar minoritar, să-și vândă participația de 21,55% din acțiunile Complexului, în cazul în care nu se realizează în termen listarea prin vânzarea de acțiuni ale Ministerului, majorare de capital sau combinație între cele două.

Potrivit unui document al societății, decizia conducerii a avut la bază faptul că CE Oltenia a încheiat 3 ani la rând – 2014, 2015, 2016 – cu pierderi, iar cerințele impuse de reglementările în domeniul pieței de capital referitoare la admiterea la tranzacționare a acțiunilor unor societăți prevăd ca aceasta să înregistreze profit în cel puțin două exerviții financiare anterioare listării.

În document se mai precizează că nu există, la acest moment, perspective certe la îndeplinirea condițiilor necesare pentru derularea procedurilor de admitere la tranzacționare a companiei și derularea unei Oferte Publice.

La rândul său, Sindicatul de intermediere, format din BRD Groupe Societe Generale și Swiss Capital, a prezentat o serie de aspecte care afectează negativ derularea și încheierea cu succes a procesului de pregătire a Ofertei Publice, și anume: pentru redactarea Prospectului Ofertei Publice Primare este necesară, pentru informarea corectă a investitorilor, realizarea unui raport de resurse minerale, care implică angajarea de către societate a unui nou consultant specializat; necesitatea majorării capitalului social al companiei cu valoarea terenurilor pentru care au fost eliberate certificate de atestare a drepturilor de proprietate, înainte de lansarea IPO; finalizarea selecției managementului companiei; derularea programului de restructurare, reorganizare și eficientizare a CE Oltenia.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *