- Conferință la Parlament privind exploatarea resurselor minerale de roci de construcții din România, organizată de Comisia pentru Energie, Infrastructură Energetică și Resurse Minerale din Senat
- InvesTenergy – Partener Media al evenimentului
“Procedurile greoaie și stufoase privind autorizarea activităților miniere, dificultatea obținerii dreptului de proprietate/utilizare a terenurilor necesare activităților miniere, necorelările între diversele acte normative aplicabile sectorului minier, lipsa unui îndrumar standardizat pentru parcurgerea procedurilor de autorizare și insuficientele resurse la nivelul ANRM sunt principalii factori care îngreunează exploatarea resurselor minerale”, a precizat Ionel Ureche, președintele Patronatului Producătorilor de Agregate Minerale din România. Soluția propusă este asumarea unei politici naționale pentru valorificarea responsabilă și eficientă a resurselor minerale de care dispune România.
Comisia pentru Energie, Infrastructură Energetică și Resurse Minerale din Senatul României, în parteneriat cu Patronatul Producătorilor de Agregate Minerale din România (PPAM) și cu Uniunea Europeană a Producătorilor de Agregate (UEPG – Union Européenne des Producteurs de Granulats), a organizat conferința “Exploatarea resurselor minerale de roci de construcții din România, soluții de sustenabilitate, concurență loială și dezvoltare durabilă”, la Palatul Parlamentului.
Lorant Antal, Președintele Comisiei senatoriale de specialitate, a declarat: România se află într-o situație foarte riscantă, existând pericolul să nu se mai poată aproviziona cu materiale de construcții locale pentru proiectele strategice și importante de infrastructură și construcții.
“Ministerul Transporturilor face investiții în autostrăzi, în drumuri expres. Avem nevoie de un necesar de 200 de milioane de tone de agregate și România este în situația de a nu putea livra resurse minerale românești pentru șantierele românești. Suntem obligați să importăm de la turci, din diferite zone ale lumii. Dar acolo este o altă problemă – costurile ridicate, care duc la lipsa rentabilității din cauza distanței. Pe parcursul anului trecut, am primit foarte multe sesizări din piața produselor de roci pentru construcții, mai ales din partea Patronatului Producătorilor de Agregate Minerale din România, potrivit cărora România se află în această situație foarte riscantă”, a precizat Lorant Antal.
Potrivit senatorului, un motiv îl reprezintă necorelările legislative între Legea minelor, Legea Apelor, Codul administrativ, Codul fiscal…Un alt motiv invocat de Lorant Antal este concurenșa neloială, cât mai multe perimetre de roci se exploatează ilegal. De asemenea, avizarea noilor perimetre de exploatare pentru roci de construcții este foarte greoaie, situație care nu ține numai de ANRM, fiind nevoie de avizele mai multor instituții, cum ar fi Ariile Protejate, ANPM, Apele Române, UAT-urile locale.
Dorim, cu acest eveniment, să tragem un semnal de alarmă cu privire la această situație. La final vom face un follow-up, un document pe care să îl transmitem premierului, tuturor instituțiilor implicate. O parte a rezolvării situației se va găsi la legislativ, noi vom face modificările legislative, dar un cuvânt de spus au și alte autorități și instituții. A precizat Lorant Antal.
În cadrul conferinței, s-au dezbătut teme privind:
- Situația activității de exploatare a rocilor de construcții în România;
- Procesul birocratic lent în ceea ce privește autorizarea exploatării și prelucrării resurselor minerale;
- Riscul pierderii finanțării unor proiecte, prin PNRR și Proiectul National de Investiții Anghel Saligny, ca urmare a întârzierii în acordarea documentelor necesare exploatării resurselor minerale;
- Soluții echilibrate de exploatare a resurselor minerale în acord cu protejarea mediului și a intereselor comunităților locale;
- Exemple de bună practică în domeniu, aplicate cu succes în alte țări europene;
- Propuneri de măsuri concrete pentru soluționarea problemelor ce afectează activitatea de exploatare și valorificare a resurselor minerale.