“Problematica din sectorul regenerabilelor este cartoful fierbinte din mâna decidenților”, a afirmat Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER, la “International Conference on Business Excellence in Energy, Climate Change and Sustainability”, conferință organizată de Society for Business Excellence (SBE), ASE și Faculty of Business Administration in foreign languages (FABIZ).
România se dovedește a fi campioană, îndeplinind deja cota de 24% stabilită de Comisia Europeană pentru anul 2020. S-a obținut ce s-a vrut, iar acum se pune problema costurilor, o soluție fiind greu de găsit, spune Lungu. În opinia sa, există soluții de detensionare a problemelor din sectorul regenerabilelor, cum ar fi: renunțarea la durata de viață a certificatelor verzi, reajustarea cotei de energie regenerabilă care va primi certificate verzi asociată cu o ușoară creștere a impactului la consumatorul final.
În ultimă instanță, trebuie o soluție impusă pentru problemele producătorilor de energie din surse regenerabile, însă este absolut necesar să se aibă în vedere efectele acesteia, a recomandat Lungu.
Legat de reintroducerea contractelor bialterale de energie negociate direct, reprezentantul furnizorilor de energie spune că lucrurile au evoluat mult pe piața energiei, platformele de pe OPCOM sunt foarte dezvoltate, sunt semnale clare de preț, structura cererii și ofertei este diversificată, piața fiind realmente lichidă. Mai mult, există și intervenția organismelor abilitate de stopare a corupției.Daca un contract se negociază direct la un preț agreat comparabil cu cel de pe piața OPCOM înseamnă că piața energiei funcționează corect, a precizat Lungu, care nu consideră necesară publicarea integrală a contractului. “Trebuie să există o logică în a promova transparent referințe din contract. În prezent, avem elemente fundamentale de urmărit, toate contractele se raportează la ANRE”, susține Ion Lungu.
La “International Conference on Business Excellence in Energy, Climate Change and Sustainability” s-au dezbătut teme de maxim interes: eficienţa energetică, modelele pentru afacerile cu energie, strategii sustenabile. La această conferinţă am avut ocazia să punem faţă în fată actori din piaţa de energie cu cercetători preocupaţi de acest subiect şi cu profesori, atât universitari, cât şi asociaţi, care deţin şi o importantă experienţă practică, a declarat Adrian Tanțău, Decan FABIZ.