Doar un an au rezistat doi dintre managerii profesioniști la Hidroelectrica! Marius Adrian Chiriac, care deținea funcția de Director Direcția Trading Furnizare la Hidroelectrica și Radu Luca – adjunctul acestuia – au demisionat din funcțiile deținute, spre surprinderea salariaților companiei. Vestea că cei doi directori au plecat de la Hidroelectrica a surprins pe toată lumea, în condițiile în care producătorul de energie aflat în insolvenţă afişează rezultate excepționale, meritul fiind și a celor doi manageri profesioniști demisionari.
Foto: sursa Hidroelectrica
Surse autorizate susțin ca motivul plecării celor doi directori îl reprezintă „unele neînțelegeri”cu administratorul judiciar Remus Borza, mai ales pe tema exportului de energie. Producătorii de energie ar putea câştiga foarte mult de pe urma exportului direct de energie, însă nu au acest drept legal. Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a ieşit cu o opinie tranşantă în acest sens, precizând că “toată energia electrică disponibilă a unui producător de energie trebuie ofertată transparent, public, nediscriminatoriu și centralizat pe platformele OPCOM destinate pieței concurențiale de energie electrică, iar un producător nu se poate sustrage acestei obligații prin deținerea unei licențe de furnizare, prin înființarea unei reprezentanțe în altă țară sau prin înființarea unei firme de trading în altă țară”.
Cu toate acestea, administratorul judiciar Remus Borza a anunțat planuri mari ale companiei pe partea de trading, au fost deschise reprezentanţe în Budapesta și Belgrad şi se dorește prezență în Austria şi Germania. Potrivit unor surse autorizate, urmare a acestei situaţii, compania a încasat deja amendă de la ANRE, cei doi manageri profesionişti demisionari fiind astfel puşi într-o situaţie delicată.
Până la numirea unui nou manager profesionist, funcția lui Marius Chiriac a fost preluată provizoriu de Iulian Tudor, șeful Serviciului Management Energetic, după cum reiese de pe site-ul Hidroelectrica.
Anul trecut, Remus Borza era tare mândru cu recrutările făcute în managementul companiei. Cei doi foști directori au însemnat achiziții valoroase pentru Hidroelectrica dată fiind experiența acestora.
Marius Chiriac a deținut anterior functia de Director Achizitii Energie si Vanzari la Enel Energie si Enel Energie Muntenia, fiind totodată și Director General Interimar și membru al Consiliului de Administrație atât al Enel Energie cât și al Enel Energie Muntenia. A mai lucrat la Transelectrica în cadrul Dispecerului Energetic Național. Într-un clasament realizat de Business Magazin, Marius Chiriac figureazaă printre cei 100 de Tineri Manageri de Top.
La rândul său, Radu Luca, fost manager al Departamentului Trading din Direcţia Trading-Furnizare a Hidroelectrica, a venit tot din mediul privat, deținând anterior poziția de director de Trading la Tinmar-Ind România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de energie din România.
După numirea managerilor profesioniști, Remus Borza declara, cu entuziasm: “….Hidroelectrica trebuia să încerce un management mai dinamic, mai asumat, mai vizionar şi mai creativ pe zona de trading şi furnizare energie. Anticipăm încă din 2012 că energia generată din surse regenerabile va pune o presiune teribilă pe producătorii tradiţionali din surse primare: termo, nuclear şi hidro. De atunci şi până azi, marjele comerciale ale acestor producători s-au subţiat tot mai mult. Unii dintre ei vând în pierdere, pentru că azi preţul megawatt-ului în piaţă este mult mai mic decât preţul lor de cost. Şi Hidroelectrica, cu toate măsurile luate pentru a-şi eficientiza şi optimiza costurile de producţie, vinde la limita preţului de cost. În atare condiţii, aducerea unor profesionişti din mediul privat pe zona de trading şi furnizare apare ca o necesitate obiectivă. Hidroelectrica, pentru a-şi maximiza profitul, trebuie să înveţe să vândă mai mult decât produce. Marius Chiriac şi Radu Luca vin la Direcţia de Trading Furnizare din mediul privat. Vor mai veni şi alţii. Împreună, vechi şi noi, vor trebui să formeze o echipă de succes care să transforme Hidroelectrica în cel mai important jucător pe piaţă de energie din România şi ţările limitrofe”.
Performanțele Hidroelectrica, datorate “unui management proactiv, vizionar şi asumat”. Şi, totuşi, managerii profesionişti părăsesc corabia!
În primul trimestru al anului 2015, Hidroelectrica a înregistrat un profit brut în valoare de 405 milioane lei, mai mult decât dublu comparativ cu cel din perioada similară a anului trecut, de 178 milioane lei.
‘Performanţa s-a datorat atât nivelului ridicat al producţiei de energie electrică din această perioadă, fiind produsă şi livrată o cantitate de energie electrică de 4711 GWh, cu 37% mai mare faţă de cei 3.443 GWh produşi şi livraţi în aceeaşi perioadă a anului trecut, dar mai ales implementării unui management proactiv, vizionar şi asumat privind gestionarea resurselor şi valorilor companiei’, se menţionează într-un comunicat al companiei.
Potrivit ultimului raport de activitate al administratorului judiciar Remus Borza, pe luna aprilie 2015, rezulatatele activității de furnizare sunt mai bune comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, numărul contractelor aflate în derulare și gestionate de Direcție a înregistrat o creștere cu 178% față de luna aprilie a anului 2014.
Pentru activitatea de trading, în aprilie s-au cumpărat pe piața centralizatăcu negociere dublăcontinuă a contractelor bilaterale de energie electrică 18,480 GWh (pentru livrare în Ungaria). In luna aprilie 2015, au fost livrați în Ungaria 7,200 GWh către 1 partener, tranzacții realizate pe platforma OTC organizata de TFS, se menționează în raportul lui Borza. Totodată, în luna aprilie s-au livrat pe PCSU 136,800 GWh către 3 parteneri la un preț cu cel puțin 15 RON/MWh peste nivelul înregistrat pe celalalte segmente de piață.
Atunci cand o companie asa de importanta este condusa de un infractor condamnat definitiv de o instanta de judecata ce asteptari poti sa ai . Acest individ, pe numele lui Borza, declara ca va lista Hidroelectrica in insolventa, ca va incerca aceasta aroganta. Cat poti sa fi de incompetent sa faci astfel de declaratii . Cine poate sa lucreze cu un astfel de om? O aroganta este ca inca se mai afla acolo sustinut de un alt penal , posibil infractor- Victor Ponta. Oare ce a impartit Borza cu el sa nu ceara inlocuirea infractorului ? Bonusul de 2.2 mil euro ? Nu sunt toti prosti in aceasta tara infractorule (dle) Borza …..
Daca nu ai lucrat cu el, te rog abtine-te.
miroase a catuse……..