“Marea reorganizare” a fost amânată până la jumătatea anului 2024, însă unele instituții bugetare trebuie să ia măsuri până la finele anului. Startul a fost dat de Secretariatul General al Guvernului. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat: ”După o analiză riguroasă, avem un prim progres în derularea procesului de reorganizare. Am aprobat reorganizarea Secretariatului General al Guvernului, punctul central al administrației guvernamentale, care va deveni astfel mai fiabil și mai eficient. Vom continua reorganizarea ministerelor având în atenție atât reducerea cheltuielilor, cât și a numărului instituțiilor implicate în avizarea documentelor”.
Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, la nivelul Secretariatului General al Guvernului (SGG) s-au redus 66 de posturi, din care 19 reprezintă funcții de conducere. Astfel, la nivelul SGG, din 582 de posturi câte existau până acum, vor rămâne 516. 43 dintre acestea sunt funcții de conducere. Procesul de reorganizare va continua la nivelul SGG.
La Ministerul Mediului de exemplu, „marea reorganizare” se rezumă la desfiiințarea a 7 posturi vacante. Potrivit unei Hotărâri privind organizarea și funcționarea ministerului, numărul angajaților se va reduce de la 396 la 389 de posturi.
De notat că reorganizarea instituțiilor publice a fost amânată de Guvern până la 30 iunie anul viitor, conform ultimei forme a ordonanței cu măsuri fiscale. Astfel că nu mai e grabă pentru unele instituții / ministere / companii să ia măsuri și să le aplice până la șfârșitul anului în curs, cum era prevăzut inițial.
Premierul Ciolacu a declarat însă că în acest an vor fi reorganizate între şase şi nouă ministere, între aceste instituţii aflându-se Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii şi Secretariatul General al Guvernului (SGG) şi că nu poate fi vorba despre o amânare a acestui proces, care va continua şi anul viitor.
Reformă organizatorică se face la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. Potrivit noii organigrame a ANRE, din cei 42 de directori generali, șefi serviciu rămân 28. Noile reglementări legislative obligă la reorganizarea ANRE, prin reducerea posturilor de conducere, a precizat George Niculescu, președinte ANRE.
Conform Legii 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, numărul total al funcțiilor de conducere într-o instituție de stat va trebui să fie de maximum 8% din numărul total al posturilor.
Cine mai scapă de reorganizare, cel puțin pentru o perioadă
Acționarii au aprobat exceptarea societății Operatorul pieței de energie electică și gaze naturale – OPCOM de la aplicarea prevederilor legii 296/2023.
Alte 3 companii de stat vor fi scutite de la aplicarea prevederilor așa-numitei ″Legi a austerității″. Este vorba despre Complexul Energetic Valea Jiului, societatea care a preluat activele termocentralei Paroșeni și ale exploatărilor miniere Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan.
De asemenea, scutite sunt și Electrocentrale București (ELCEN), Complexul Energetic Oltenia și Electrocentrale Craiova.