- Un mesaj transmis de unii inspectori ai ANAF celor controlați, a fost: „Trateaz-o și tu ca un împrumut pe care îl dai statului, la o dobândă bună, și vei recupera în proces peste 5 ani!”, după cum s-a spus în timpul Romanian Green PPA
„În domeniul energiei din surse regenerabile nu arătăm că am învățat ceva din greșelile făcute în primul val de investiții în regenerabile. Legislația nu a fost modificată în mod corect! Ministerul Energiei înțelege lucrurile, Ministerul Finanțelor nu – când aplică supraimpozitarea producătorilor retroactiv!!! Ar trebui să facem un pas înapoi!”, a declarat Martin Moise, Primvicepreședinte PATRES, la cea de-a doua ediție a Romanian Green PPA, primul eveniment dedicat tranzacționării energiei prin contracte de tip PPA.
Statul român riscă să plătească investitorilor care au inițiat arbitraje internaționale sume mai mari decât cele două-trei miliarde de dolari vehiculate în cazul Roșia Montană, consideră Moise. “Să vedeți cate miliarde vin din zona de regenerabile, pe care România va trebui să le platească, și care se se vor decide în acest an și anul viitor, cumva pe aceeași speță ca în cazul Roșia Montană – statul nu a făcut bine ce a făcut. Poate nota de plata va fi și mai mare decât în acel caz care este, poate, de mai mare notorietate”, a precizat el.
ANAF a desfășurat controale la toți producătorii din sectorul regenerabilelor, inspectorii judecând aplicabilitatea legii retroactiv. Un mesaj transmis de unii inspectori celor controlați, a fost: „Trateaz-o și tu ca un împrumut pe care îl dai statului, la o dobândă bună, și vei recupera în proces peste 5 ani!”, după cum s-a spus în timpul conferinței.
PATRES a anunțat recent că a decis să apeleze la instanță pentru a apăra interesele companiilor membre. Prin acest demers, PATRES se aliază unui număr mare de operatori din sectorul regenerabilelor care sunt deja în litigii cu statul, fiind grav afectați de prevederi legale care se aplică retroactiv.
De ce nu avem PPA în România? Martin Moise a afirmat: „O explicație este că nu a fost nevoie. În România, în ultimii 30 de ani, când a fost criză, consumatorul a fost protejat. Și atunci ce interes să aibă consumatorul să se protejeze printr-un contract de tip PPA, atât timp cât Guvernul vine cu măsuri de limitare a prețului energiei. O altă explicație este modul haotic în care facem lucrurile. Impozitarea producătorilor, sprijinirea prosumatorilor – trebuiau făcute, dar în anumite limite. Ce a făcut statul pe parte de tranzacții? Producătorul care face tranzacții este pe pierderi acum. Ce încredere să aibă investitorii că în următorii 10 ani, când o criză se va repeta pentru că lucrurile sunt ciclice, situația nu va fi la fel ca acum? Statul a impozitat tranzacțiile virtuale, nu le-a recunoscut!”
Power Purchase Agreements – PPA vine și asigură o garanție pentru producător, dar și pentru consumator, creează un echilibru între părți.
Romanian Green PPA este organizat de Creative Communication, în parteneriat cu PATRES – Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România.