MEEMA propune înființarea unei Agenții de stocare care să răspundă necesităților României în materie de stocuri minime de țiței și produse petroliere

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic MEEMA propune înființarea unei Agenții de stocare care să răspundă necesităților României în materie de stocuri minime de țiței și produse petroliere

O Entitate centrală de stocare – ECS ar trebui să se înființeze în România, în conformitate cu prevederile Directivei 2009/119. Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri propune crearea unei agenții de stocare pentru stocuri de urgență, care să răspundă necesităților României în materie de stocuri minime de țiței și produse petroliere, în marja legislației comunitare, inclusiv în privința celor incidente entității centrale de stocare, se precizează într-un document al ministerului.

Un proiect de Lege pentru completarea și modificarea Legii nr. 85/2018 privind constituirea şi menţinerea unor rezerve minime de ţiţei şi/sau produse petroliere este pus în consultare publică de MEEMA.

Potrivit actului normativ, Entitatea centrală de stocare se poate constitui sub forma unei asociaţii, prin asocierea dintre statul român, reprezentat de un organ al administrației publice de specialitate şi unul sau mai mulţi operatori economici care au calitatea de titular al obligaţiei de stocare, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi. Termenii şi condiţiile asocierii se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Actul normativ  oferă și posibilitatea ca entitatea centrală de stocare din România să se constituie, în condiţiile legii, ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului.

Referitor la înființarea ECS, în conformitate cu prevederile Directivei 2009/119, Legea nr. 85/2018 a instituit pe o perioadă limitată de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii, un drept de opțiune al Statului Român în privința înființării acesteia ca structură asociativă, în care Ministerul Energiei se putea asocia cu titulari ai obligației de stocare, în condițiile legii. Ulterior perioadei menționate, entitatea centrală de stocare poate fi înființată ca organ de specialitate al Statului Român, în momentul la care există întrunite condițiile de necesitate și de oportunitate.

Reprezentanții MEEMA au discutat cu operatorii economici care au calitatea de titular al obligației de stocare pe tema înființării ECS în structură asociativă, creionându-se o posibilă soluție în acest sens, dar pentru a cărei implementare necesită eliminarea termenului de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii, aferent acestei posibilități, se specifică în documentul MEEMA.

Astfel, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a demarat o analiză internă, bazată și pe un schimb de experiență cu alte autorități competente din state UE, având drept temă crearea unei agenții de stocare pentru stocuri de urgență, care să răspundă necesităților României în materie de stocuri minime de țiței și produse petroliere, în marja legislației comunitare, inclusiv în privința celor incidente entității centrale de stocare. Având în vedere caracteristicile tehnice și economico-financiare mai avantajoase în privința stocării țițeiului, în comparație cu stocarea de produse petroliere, și alte state membre UE au adoptat această formă de organizare a activității de stocare (ex. Germania, Danemarca), astfel încât prin utilizarea stocării țițeiului în loc de produse petroliere să fie minimizate costurile aferente stocurilor minime, care se regăsesc în prețul plătit de clientul final, precizează reprezentanții ministerului de resort.

S-a discutat, totodată, despre identificarea posibilităților tehnice de stocare a țițeiului în caverne saline, potrivit documentului menționat.

În prezent, constituirea și menținerea unor rezerve minime de ţiţei și/sau produse petroliere este reglementată de Legea nr. 85/2018 privind constituirea şi menţinerea unor rezerve minime de ţiţei şi/sau produse petroliere. Obligaţia constituirii şi menţinerii stocurilor a fost extinsă, prin efectul legii, la toti operatorii economici care introduc pe piaţa din România cantităţi mai mari de 500 tone ţiţei şi/sau produse petroliere.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *