Mesajul “regenerabililor” la Ziua Energiei Brașov: Nu ne poziționăm prin a spune să închidem cărbunele mâine, ar însemna să închidem lumina în România. Trebuie însă să ne gândim la viitor și să acceptăm că energia regenerabilă este soluția

Publicat pe Categorii Business, Esential, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Mesajul “regenerabililor” la Ziua Energiei Brașov: Nu ne poziționăm prin a spune să închidem cărbunele mâine, ar însemna să închidem lumina în România. Trebuie însă să ne gândim la viitor și să acceptăm că energia regenerabilă este soluția
  • Martin Moise, REPOM/PATRES: Avem așteptări mult mai mari de la autorități pe linie de regenerabile în conformitate cu direcția generală mondială și europeană
  • Claudia Brânduș, RWEA/ Enel Group: Este nevoie de reglementări, acceptarea tranziției și, mai mult, un dialog real cu autoritățile
  • Jurgen Ludwig, Consultant: 14 țări din Europa taxează deja CO2. Și în Germania se discută să existe această taxă. O propunere pentru România este eliminarea taxei pe certificate verzi din facturi care să fie înlocuită cu taxa pe CO2

“Nu ne poziționăm prin a spune să închidem cărbunele mâine, ar însemna să închidem lumina. România are nevoie urgentă de un Plan de lucru pentru a parcurge tranziția energetică cu succes”, a declarat Martin Moise, Director General REPOM, PrimVicepreședinte PATRES, la Ziua Energiei Brașov, ediția a XI-a. “Energia produsă pe bază de cărbune este în acest moment soluția pentru siguranța sistemului energetic.Trebuie însă să ne gândim la viitor și să acceptăm că soluția este să investim în E-SRE”, a afirmat și Viorel Lefter, Președintele PATRES.

Țările din UE trebuie să reducă emisiile de CO2 cu peste 40% până în 2030, o țiăntă extrem de ambițioasă.  Invitat la conferința dedicată energiei regenerabile, organizată de societatea REPOM, ce a reunit peste 100 de participanți, Philipp Litz, membru al “Coal commission – Germania” și manager Agora Energiewende a afirmat: “Decarbonizarea se face în următorii 15 – 20 de ani pentru a permite o tranziție corectă. Planul Germaniei este să reducă la jumătate capacitățile de cărbune, dar să și să elimine treptat energia nucleară.  Germania are o Comisie guvernamentală specială, denumită Comisia cărbunelui, formată din 31 de membri, înființată în iunie 2018, care lucrează ca tranziția să aibă sens, să funcționeze.  Avem în față noi provocări, decarbonizarea nu se poate face peste noapte. Comisia prezintă Guvernului  o strategie de decarbonizare, cu următoarele obiective: decarbonizarea și eliminarea trepatată a cărbunelui până în 2038 și dacă e posibil până în 2035. Reducerea producției de cărbune trebuie suplimentată de creșterea producției de energie din surse regenerabile. Este necesar un sistem energetic bazat pe energie eoliană și solară, creșterea investițiilor în rețele și capacități de stocare. Însă angajații din minerit trebuie susținuți cu noi locuri de muncă, să găsim soluții pentru ei”.

În completare, Jurgen Ludwig, Consultant pentru REPOM, a precizat: “În Germania se discută să existe o taxare pentru CO2 pentru reducerea emisiilor. În Europa, 14 țări taxează deja CO2. O propunere pentru România este eliminarea taxei pe certificate verzi din facturi care să fie înlocuită cu taxa pe CO2”.  

Ce face România? “Tranziția este normală, dar e dureroasă. Trece o tehnologie, vine alta. Nu înțeleg de ce în România când se vorbește de tranziție se spune că omorâm cărbunele. Nu vrem asta. Cărbunele moare singur. Va fi din ce în ce mai scump să produci cărbune. Noi, energia regenerabilă suntem soluția. În România, pe lângă aspecte tehnice, lipsesc aspectele de nivel cultural. Mă refer la acceptarea tranziției, dar și la faptul că trebuie înțeleasă corect. Într-adevăr, se discută la Bruxelles de introducerea de taxe ce reprezintă valorificarea costurilor indirecte pe care tehnologiile le produc și nu le vedem în facturi. Proiectul de strategie energetică și PNIESC nu demonstrează asta. Țara noastră dă semnalul că nu vrem regenerabile pe termen lung. Suntem singurii din Europa care venim cu proiecte noi pe cărbune. Este nevoie de contracte bilaterale, PPA ( Power Purchase Agreements).  România este ultima țară din Europa care nu are PPA, însă suntem obliagați prin noua directivă să le avem, doar așa putem da drumul la investițiile în sectorul regenerabilelor. Mai putem da drumul la agregare, managementul consumului, baterii”, a precizat Claudia Brânduș, Președinte RWEA, Director Affairs Enel Group.

Este nevoie de reglementări, acceptarea tranziției și mai mult un dialog real. Să facem și noi o Comisie ca în Germania, să lucrăm la un Plan de măsuri aplicabile, a concluzionat Brânduș.

Martin Moise a completat: “Nu putem face tranziția dacă nu acceptăm și la nivel de populație. Se tot spune că certificatele verzi umflă facturile, dar energia regenerabilă este cea mai ieftină. S-a demonstrat. Când românii vor deveni Prosumatori vom asista la o schimbare de mentalitate”.

Un participant la eveniment a atras atenția că sunt țări în care se mai construiesc centrale pe cărbune, Germania fiind una dintre ele. Philipp Litz  a  explicat: “Este vorba despre construcția unei centrale pe cărbune a E.ON ce a început în 2005, 2006. S-au făcut niște greșeli pe parcurs. Comisia specială a cărbunelui a sfătuit Guvernul să nu permita ca centrala să funcționeze”.  

În cadrul dezbaterilor conferinței, s-a discutat despre noul pachet „Energie regenerabilă pentru toți europenii”, începutul unor investiții esențiale în sectorul energetic românesc, precum și despre noile reglementări ale Comsiei Europene.

“Începem să vorbim din ce în ce mai mult despre o uniune energetică europeană și, urmare a acordului istoric de la Paris, despre cei 3 D – decarbonare, digitalizare, descentralizare. Consumatorul este pus în centrul tranziției către o energie curate. În următorii doi ani va trebui să integram pachetul “Clean energy package for all europeans” în legislația nationala, proces care deja a început prin revizuirea strategiei energetice naționale, dar și prin planul integrat de acțiune în domeniul energie și climă. Profit de ocazie prin a spune că avem așteptări mult mai mari de la autorități pe linia de regenerabile în conformitate cu direcția generală mondială și europeană”, a precizat Martin Moise în deschiderea evenimentului.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *