Mesajul transmis la Solar Energy Bucharest Summit: Stocarea și creșterea consumului de energie sunt cruciale pentru România. Fără acestea, adio capacități semnificative de producție!

Publicat pe Categorii Business, Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Mesajul transmis la Solar Energy Bucharest Summit: Stocarea și creșterea consumului de energie sunt cruciale pentru România. Fără acestea, adio capacități semnificative de producție!
  • Martin Moise, PATRES: Modul de a moșmondi în permanență la legi și reglementări nu este sănătos pentru piață și pentru România

Stocarea este acum o urgență în România, a afirmat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, în deschiderea Solar Energy Bucharest Summit, care se desfășoară în perioada 3-4 aprilie, la Palatul Parlamentului.

“Principala urgență a sistemului energetic național este stocarea. Am remarcat situația înregistrată duminică (31 martie), o zi cu un consum de energie foarte mic, sub 4000 MW. Dacă nu avem capacitate de stocare punem în dificultate și producătorii de energie din sectorul regenerabilelor, dar și stabilitatea sistemului energetic”, a precizat ministrul Burduja.

El le-a spus sutelor de investitori din sectorul regenerabilelor, prezenți la eveniment, că Ministerul Energiei lucrează la o schemă pentru obținerea de fonduri nerambursabile pentru instalarea de baterii din Fondul de Modernizare.

“Avem pregătită o schemă pentru stocare prin Fondul de Modernizare, cu o sumă generoasă, de 500 de milioane de euro, sperăm să fie avizată această schemă în viitorul Comitet de Investiții al Fondului pentru Modernizare, în această toamnă”, a spus Burduja, cu mențiunea că la această schemă pot aplica și cei care au deja capacități instalate și vor să atașeze stocare la ele. “Ne gândim să intervenim și cu o schemă de contracte pentru diferență pentru stocare”, a mai adăugat ministrul Energiei.

Foarte util pentru cei interesați, actuala schemă de finanțare a investițiilor în regenerabile prin PNRR îi punctează suplimentar pe cei care pun și baterii.

“Vorbim despre stocare, dar nu avem strategie energetică”, a punctat Bende Sandor, Președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Cdeputaților.

În numele industriei regenerabilelor, Valentina Ivan, Partner Energy Policy Lab, a insistat asupra nevoii de strategie energetică pentru ca investițiile să fie evaluate pe termen lung.

Prezentă la același eveniment, Cristina Prună, Vicepreședinte al Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, a afirmat: “Nu ducem lipsă de proiecte, de potențial, de finanțare, ne lipsește un cadru care să permită integrarea stocării, care este de fapt cheia. Mai este mult de muncă pe zona de legislație, la predictibilitate. E foarte bine să fie presiune pe ce trebuie să vină de la legiuitor, însă deciziile să fie dictate de piață, nu de pizxul politicienilor”.

Martin Moise, PrimVicepreședintele PATRES, a subliniat: „Ce s-a întâmplat zilele trecută în piață și nu  numai – prețuri negative, prețuri foarte mari pe piața de echilibrare – arată o situație de stres la nivelul sistemului. Fără stocare de mare dimensiuni, acele capacități mari de producție – zeci de mii de MW, din PNIESC și nu numai, pe care ni le dorim cu toții, vor fi greu de realizat. Vor mai fi multe situații cu prețuri negative. Este vizibil acest fenomen.Trebuie să creștem consumul. Iar distribuitorii să fie mai prietenoși cu utilizatorii și să permită o racordare mai rapidă. Stocarea și creșterea consumului de energie sunt cruciale pentru România”.

Modul de a moșmondi în permanență la legi și reglementări nu este sănătos pentru piață și pentru România, a punctat Martin Moise.

La finalul sesiunii de deschidere a Solar Energy Bucharest Summit, Istvan – Lorant Antal, Președintele Comisiei pentru energie din Senat, a concluzionat: „România are nevoie urgentă de o strategie energetică. Fiecare companie din acest domeniu a fost lăsată de izbeliște neavând un document după care să se ghideze, să poată face previzuni pe 5 – 10 ani”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *