MET Group vrea să fie lider pe piața de energie europeană. Schimbare de acționariat: va fi deținută de conducere. Urmează o creștere semnificativă a capitalului

Publicat pe Categorii Business, Esential, Stiri externe
Prima Pagina Actual Esential MET Group vrea să fie lider pe piața de energie europeană. Schimbare de acționariat: va fi deținută de conducere. Urmează o creștere semnificativă a capitalului
  • Benjamin Lakatos, CEO al MET Holding AG: „Am inițiat această tranzacție deoarece MET are drept scop obținerea unui capital semnificativ pentru depășirea pieței”;
  • Director general MET România Energie, Petre Stroe: „Cu această schimbare de proprietate la nivel de grup, compania își va continua activitatea orientată spre performanță pe piața românească”. MET România deţine o cotă de aproximativ 5% pe piaţa concurenţială de energie electrică și este între primii 10 furnizori de gaze din ţară

MET Group, compania energetică cu sediul în Elveția, anunță schimbarea acționariatului. Va fi deținută de MET Capital Partners AG, o platformă de investiții nouă a CEO-ului MET Group, Benjamin Lakatos. Administratorii grupului MET vor deţine, prin intermediul unui program de acțiuni prin MET ManCo AG, până la 20%. Acționarii anteriori au renunțat la toate participațiile la companie, potrivit unui comunicat transmis de Grupul MET.

Sursa foto: MET Holding AG

„Tranzacția este mai mult decât o schimbare a proprietății: este condusă de obiectivul de a crea o platformă de creștere, cu o direcție strategică clară. Datorită concurenței crescânde pe piețele de energie consolidate ale UE, mărimea contează din nou. Am inițiat această tranzacție deoarece MET are drept scop obținerea unui capital semnificativ pentru depășirea pieței. Cu acest MBO, am finalizat primul pas în acest sens”, spune Benjamin Lakatos, CEO al MET Holding AG.

MET Group este un jucător stabil pe piața europeană a energiei, prezent în 15 țări și cu activitate pe 28 de piețe naționale de energie. Venitul consolidat la nivel de grup a fost de 7,59 miliarde EUR în 2017. MET îşi propune să devină un lider pe piața europeană consolidată a energiei.

“Tendințele recente ale pieței au creat, în ultimii ani, provocări pentru toți actorii din sectorul energetic. Cu mai mult de un deceniu în urmă, oportunitatea de piață dată de schimbarea legislației UE (“unbundling” – “separarea”) a dat naștere mai multor sute de companii, care au intrat pe piețele europene de tranzacţii de energie, fără o bază de capital semnificativă. Cu toate acestea, creșterea concurenței a schimbat peisajul piețelor europene de energie și oportunitățile de afaceri. În aceste condiții, companiile trebuie să se extindă pentru a rămâne competitive. Acesta este drumul pe care Grupul MET a mers în ultimii 11 ani și este hotărât să continue pentru a obține rezultate şi mai bune”, se precizează în comunicat.

Primul pas în procesul de extindere pentru MET Group este acest buyout de management, iar în pasul doi  –  propunerea este de atragere a unei creșteri semnificativă a capitalului.

În noua structură deținută de conducere, numărul membrilor managementului implicat va fi extins la 50-70 de manageri. „Întotdeauna am afirmat că oamenii talentați fac diferența și această abordare de proprietate asigură performanța maximă a talentelor noastre. Vedem o creștere semnificativă în conducerea propriului nostru viitor „, explică Lakatos.

MET a fost deținut anterior de MOL Group, WISD Holding Ltd. și MET ManCO AG. MET Capital Partners AG a achiziționat proprietatea MOL și WISD Holding Ltd., susținută de ING Bank. Administratorii grupului MET vor participa prin intermediul unui program de acțiuni prin MET ManCo AG cu până la 20%.

În comunicat se mai explică că managementul proprietății este un model comun de afaceri în rândul marilor companii europene de comerț cu mărfuri. Oferă transparență, independență, flexibilitate și stimulente sporite pentru angajați. Primul buy-in de management s-a produs în 2012, când managerii MET – prin MET ManCo AG – au achiziționat 10% din acțiuni.

Comentând tranzacția, directorul general al MET România Energie SA, Petre Stroe, a declarat: „Cu mai mult de un an în urmă, MET Romania a demarat drumul schimbării, spre binele dvs. În primul rând, am achiziţionat și am reușit să fuzionăm cu Repower România. În scurt timp, MET România a devenit o societate pe acțiuni, care a înregistrat performanțe financiare și operaționale remarcabile. Cu această schimbare de proprietate la nivel de grup, MET România își va continua activitatea orientată spre performanță pe piața românească. Sperăm ca, în curând, să anunțăm alte evoluții semnificative în activitatea noastră“.

În prezent, cu aproximativ 50 de angajaţi, un portofoliu de 910 clienţi şi o cantitate de energie furnizată de 1,5 miliarde kWh pe an, MET România deţine o cotă de aproximativ 5% pe piaţa concurenţială de energie electrică. „Anul acesta (2017 – n.r.) îl vom finaliza cu o cifră de afaceri de aproximativ 150 milioane de euro, iar pentru anul viitor ne propune să creştem afacerile cu 10 – 12%. Astfel, ne dorim ca cifra de afaceri să ajungă la 170 milioane de euro, cantitatea de energie livrată clienţilor să depăşească 1,7 TWh, iar numărul de consumatori să depăşească pragul de 1.000”, a declarat, recent, Petre Stroe. Pe piaţa de gaze naturale, MET România are o cotă de circa 1%, aflându-se între primii 10 furnizori din ţară.

MET Group este o companie europeană integrată de energie. Cu sediul în Elveția, MET este un participant activ la piețele europene de gaze naturale, energie și petrol. Prin filialele sale, Grupul este prezent în 15 țări, pe 28 de piețe naționale ale gazelor și 23 de centre internaționale de tranzacționare. MET comercializează aproximativ 8% din consumul de gaze din Europa (consumul în Europa, în 2017, a fost de 465 BCM, iar volumul total al Grupului MET a fost de circa 35 BCM).


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *