Secretar de stat Robert Tudorache: Susțin tranparentizarea numelor tuturor companiilor care au avut un comportament incorect în piață. ANRE să se asigure că această situație fără precedent nu se va resimți în facturile plătite de populație
Ultima oră: OPCOM informează că Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei a solicitat o analiză a comportamentului participanților la PZU, analiza și concluziile urmând a fi transmise până la data de 15 februarie 2017.
În contextul tranzacțiilor stabilite pe piața spot în luna ianuarie 2017, OPCOM anunță opinia publica și participanții la piață că a asigurat corecta funcționare a platformelor de tranzacționare, fiind respectate întocmai regulamentele și procedurile în vigoare. În toate intervalele orare ale lunii ianuarie au fost ofertate volume de vânzare și cumpărare care au asigurat echilibrarea pozițiilor comerciale ale participanților la piață, la prețurile de închidere rezultate, reflectând intențiile de ofertare exprimate de participanți, se precizează într-un comunicat transmis de OPCOM. Pretul de închidere a pieței este rezultatul ofertelor ferme ale participanților la piața spot exprimate prin ofertele introduse de către aceștia în platformele de tranzacționare.
Reprezentanții Ministerului Energiei au convocat astăzi, la sediul ministerului, o întâlnire de analiză a pieței de energie, la care au participat oficiali ai Ministerului Economiei, ANRE, Consiliului Concurenței, OPCOM și Transelectrica.
Secretarul de Stat Robert Tudorache consideră oportună elaborarea, în scurt timp, a unui raport, care să cuprindă primele concluzii ale anchetei inițiată de ANRE și Consiliul Concurenței pe piața energiei pentru ca toate instituțiile responsabile să poată implementa politici adecvate pentru restabilirea normalității pe piața de energie din România, dar și pentru evitarea în viitor a unor episoade viitoare, se precizează într-un comunicat transmis de Ministerul Energiei.
„Susțin transparentizarea numelor tuturor companiilor care au avut în această perioadă un comportament incorect în piață, dacă analiza ANRE și a Consiliului Concurenței indică cert astfel de practici. În cazul în care printre acestea se vor găsi inclusiv entități aflate în coordonarea Ministerului Energiei vom lua toate măsurile legale care se impun. În același timp, în discuțiile de astăzi am insistat ca ANRE să se asigure că această situație fără precedent nu se va resimți în facturile plătite de populație”, a precizat Robert Tudorache.
În comunicatul Ministerului Energiei se precizează că „Sistemul Energetic Național și-a dovedit eficiența în această perioadă, acoperind atât cererea internă, cât și solicitările la export, România fiind un factor de stabilitate în regiune”.
„Europa a traversat o perioadă dificilă resimțită pe toate bursele de energie, state precum Italia, Belgia, Bulgaria apelând la măsuri de salvgardare care au mers până la sistarea tempoarraă a exporturilor. Autoritățile române au avut o atitudine preventivă creând cadrul legal pentru aplicarea unor măsuri similare în cazde necesitate. Din fericire, România nu s-a găsit în situația în care să aplice astfel de măsuri limitative”, a mai spus secretarul de stat.
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), cu sprijinul Consiliului Concurenței, a demarat zilele trecute o investigație, în procedură de urgență, în cazul unor contracte cu energie încheiate pe bursa de profil OPCOM, la un preț mai mare decât ar fi normal, fiind suspecte că ar fi încălcat legislația. Contrar așteptărilor, oficialii ANRE nu au reușit – prin declarațiile lor – să mai să tempereze elanul celor care cumpără energie în disperare și astfel să mai domolească creșterea prețului energiei pe bursă. De la o zi la alta, se înregistrează noi creșteri la prețul energiei, ajungându-se până la 680 lei/MWh. Specialiștii din domeniu se așteaptă totuși ca în perioada imediat următoare să se înregistreze un recul…