Ministerul Energiei, în situație de conflict de interese și suprapuneri de competențe pe Legea 185. Propunere de OUG pentru a debloca proiecte de importanță națională în domeniul gazelor

Publicat pe Categorii Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Ministerul Energiei, în situație de conflict de interese și suprapuneri de competențe pe Legea 185. Propunere de OUG pentru a debloca proiecte de importanță națională în domeniul gazelor
  • Procedura de emitere a autorizației de construire pentru proiectele de interes comun stabilită prin Legea nr.185/2016 nu este funcțională

Ministerul Energiei semnalează că proiecte de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale întârzie să fie implementate, fapt ce conduce la pierderea a sute de milioane de euro alocate României. În acest sens, reprezentanții ministerului propun o OUG pentru modificarea și completarea Legii 185/2016 privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de importanță națională în domeniul gazelor naturale aplicabilă proiectelor de interes comun în acest domeniu.

gazele

Potrivit acestora, actualul cadru legal stabilit de Legea nr. 185/2016 generează o situație de conflict de interese și suprapuneri de competențe, întrucât Ministerul Energiei nu poate emite autorizaţii de construire în acelaşi timp cu exercitarea atribuţiei de autoritate naţională competentă în baza căreia are obligația de a emite Decizia exhaustivă, decizie care se bazează pe autorizaţiile de construire care ar fi emise tot de Ministerul Energiei.

Actuala procedură de emitere a autorizației de construire pentru proiectele de interes comun stabilită prin Legea nr.185/2016 nu este funcțională, fapt ce conduce la întârzierea respectării graficului de implementare a unui proiect de interes comun, pentru care a fost obținută finanțare nerambursabilă, sesizează Ministerul Energiei.

Un exemplu în acest sens este proiectul privind „Dezvoltarea pe teritoriul României a Sistemului Naţional de Transport gaze naturale pe coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria, Podişor – SMG Horia şi trei noi staţii de comprimare (Jupa, Bibeşti şi Podişor) (etapa 1)”, care se află în etapa de depunere a cererii pentru emiterea autorizaţiilor de construire. Acest proiect beneficiază de o finanţare europeană nerambursabilă prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Faciliy – CEF) de cca. 180,00 milioane Euro şi trebuie să se finalizeze, conform acordului de finanţare, până la data de 31 decembrie 2019. Luând în considerare calendarul de implementare a proiectului, iniţiatorul proiectului – Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz trebuie să obţină autorizaţiile de construire în cel mai scurt timp. Însă, au apărut blocaje, cu consecinţe negative în implementarea proiectului, blocaje generate de anumite inadvertenţe ale Legii nr. 185/2016…

Ministerul Energiei are calitatea de autoritate emitentă pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii aferente proiectelor de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale, în baza Legii 185. Regulamentul (UE) nr. 347/2013 impune autorizarea construcţiei infrastructurii energetice pentru realizarea proiectelor de interes comun printr-o procedură alcătuită din două procedure: una anterioară depunerii candidaturii şi procedura legală de autorizare. Durata combinată a celor două proceduri nu trebuie să depăşească 3 ani şi 6 luni, cu posibilitatea prelungirii, în cazuri justificate, unui termen sau a amândurora cu maximum 9 luni pentru ambele proceduri combinate.

În urma finalizării acestor proceduri, autoritatea competentă desemnată de către statul membru, respectiv Ministerul Energiei, prin Autoritatea Competentă pentru Proiecte de Interes Comun, emite Decizia exhaustivă. Emiterea acestei decizii se realizează în urma verificării îndeplinirii corecte şi complete a întregului proces de autorizare necesar pentru realizarea Proiectului de Interes Comun, conform regulilor UE şi legislaţiei naţionale în vigoare.

În acest context, Ministerul Energiei nu poate emite autorizaţii de construire în acelaşi timp cu exercitarea atribuţiei de autoritate naţională competentă, întrucât aceasta reprezintă o situaţie de conflict de interese generată de faptul că aceeași autoritate emite Decizia exhaustivă, decizie care se bazează pe autorizaţiile de construire care ar fi emise tot de către Autoritatea Competentă pentru Proiecte de Interes Comun şi care este o confirmare a îndeplinirii întregului proces de autorizare necesar realizării unui proiect de interes comun, se specifică în nota de fundamentare a actului normative propus de Ministerul Energiei.

Se poate constitui un risc în situaţii de analiză / verificare de către Comisia Europeană, a corectitudinii emiterii deciziei exhaustive de către aceeaşi autoritate, fapt ce generează şi întârzieri în implementarea proiectului, se semnalează în documentul elaborat de specialiștii ministerului.

Luând în considerare efectele negative ce pot fi generate de nesoluţionarea în regim de urgenţă a problemelor generate de actualul cadru legal stabilit de Legea nr. 185/2016, suprapuneri de competenţă şi generarea unor situaţii de conflict de interese pentru Ministerul Energiei, în calitate de autoritate competentă, precum şi faptul că acestă situaţie generează întârzieri în implementarea proiectului, se impune luarea unor măsuri imediate pentru derularea cu celeritate şi în condiţii de deplină legalitate a procedurilor legale de autorizare, prin emiterea unui proiect de act normativ, pentru modificarea dispoziţiilor Legii nr. 185/2016 referitoare la calitatea Ministerului Energiei de a emite autorizaţie de construire, susțin reprezentanții ministerului.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *