România nu renunță și continuă să dezvolte proiecte bazate pe tehnologia SMR, a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după anunțul recent al Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) și NuScale de oprire a proiectului reactoarelor modulare de mici dimensiuni, din cauza costurilor mari. Am putea spune că Ministerul Energiei chiar dorește ca Nuclearelectrica să accelereze cu prima etapă a proiectului de construire a centralei nucleare cu reactoare modulare mici (SMR) pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești.
La solicitarea Ministerului Energiei, în calitate de acționar majoritar, Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica a aprobat convocatorul completat al Adunării Generale Ordinare a Acționarilor din data de 04.12.2023/05.12.2023, suplimentând ordinea de zi cu următoarele puncte:
- Informare cu privire la încheierea FEED (Front-End Engineering and Design) ce reprezintă faza 1 a Proiectului bazat pe tehnologia Reactoarelor Modulare Mici (SMR);
- Aprobarea tranziției către faza 2 a FEED.
Faza 1 a studiului FEED constă într-o serie de activități și studii de inginerie și proiectare, incluzând analiza tehnică a amplasamentului, precum și estimarea calendarului și a costurilor proiectului. Faza 2 a studiului FEED implică o caracterizare detaliată a amplasamentului, inițierea activităților necesare pentru obținerea autorizațiilor, licențelor și reglementărilor, precum și stabilirea calendarului proiectului. De asemenea, va fi planificat bugetul pentru execuția proiectului și se va pregăti achiziția materialelor cu ciclu lung de fabricație necesare pentru construcția și montajul centralei nucleare SMR.
Anunțat la COP26, în noiembrie 2021, Proiectul SMR al României se dezvoltă într-un ritm consolidat, după cum precizează reprezentanții Nuclearelectrica. RoPower și NuScale realizează faza 1 a studiului FEED, care constă într-o serie de activități și studii de inginerie și proiectare, analiza tehnică a amplasamentului candidat, fosta centrală electrică Doicești, estimarea calendarului și a costurilor.
România, prin intermediul companiei de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas (parte a grupului E-Infra), este prima țară din lume care face primii pași spre implementarea tehnologiei SMR a NuScale, cu o centrală cu 6 module și o capacitate instalată de 462 MWe în acest deceniu.