Ministrul Anton Anton a inspectat lucrările și dă asigurări: Centrala Romgaz de la Iernut va fi gata în februarie 2020

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Ministrul Anton Anton a inspectat lucrările și dă asigurări: Centrala Romgaz de la Iernut va fi gata în februarie 2020

Termocentrala pe gaze naturale de la Iernut, investiție a companiei Romgaz, se dorește a fi gata fix peste un an. Aflat într-o vizită de lucru la Iernut, ministrul Energiei Anton Anton a anunțat  că centrala de 430 MW va fi gata în februarie 2020. Întârzierea de 3-4 luni este din rațiuni obiective, a spus ministrul, care a discutat cu constructorii și cu reprezentanții Romgaz despre calendarul de execuție a noii termocentrale, care va avea un rol strategic în asigurarea alimentării cu energie a zonei de Nord a țării, zonă deficitară din perspectiva unităților de generare a electricității.

Potrivit reprezentanților Romgaz, centrala care se realizează de către consorţiul Duro Felguera Spania şi Romelectro este finalizată, în acest moment, în proporție de 74%.

”Preocuparea mea majoră este ca această investiție să fie finalizată la timp și să furnizeze energie în sistem. Prin această investiție, Romgaz își va consolida poziția de actor strategic pe piața energetică. Mai mult, centrala de la Iernut face parte și din planul nostru de creștere a consumului de gaz în România și de pregătire a pieței pentru momentul începerii exploatării gazelor din Marea Neagră”, a declarat Ministrul Energiei, Anton Anton.

Proiectul Centralei de la Iernut este finalizat în proporţie de 74% şi se accelerează procesul, lucrându-se se inclusiv în perioada sezonului rece în două schimburi, astfel încât proiectul să fie finalizat integral în 2020, se precizează într-un comunicat transmis de Romgaz, ce prezintă bilanțul primelor patru luni de mandat ale Directorului General Adrian Volintiru și echipei de management a companiei.

Noua centrală termoelectrică, cu ciclu combinat gaze/abur, va un randament de 58%, față de 36% cât are actuala termoncentrală. Pentru România, proiectul reprezintă cea mai mare investiţie publică în energie convenţională din ultimii 20 de ani. ”De la Unitatea 2 de la Cernavodă, cred, nu a mai existat o investiţie atât de importantă ca aceasta în energie. Vorbim de o investiţie de 270 de milioane de euro. Acestă investiție înlocuiește vechea centrală de la Iernut”, a spus Anton Anton, citat de presa locală. 75% din bani provin din fondul Romgaz, iar 25% reprezintă finanţare nerambursabilă din Planul Naţional de Investiţii.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *