- Ministerul Energiei și ANRE vor prezenta varianta finală a actului normativ ce modifică OUG 27 în două săptămâni
- Burduja: Continuăm consultările, nu dorim să ne grăbim să facem un lucru pripit, vrem ca într-o deplină consultare cu actorii pieței și asociațiile de profil să avem cea mai bună variantă a noii OUG
Ministerul Energiei și Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei lucrează la varianta finală a proiectului de act normativ care va modifica Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2022.
Ne-am propus să avem o varinată finală a actului normativ în două săptămâni. Continuăm consultările, nu dorim să ne grăbim să facem un lucru pripit, vrem ca într-o deplină consultare cu actorii pieței și asociațiile de profil să avem cea mai bună variantă a noii OUG, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, în cadrul unei conferințe de presă.
Schema de compensare – plafonare pentru energie ar putea fi prelungită până în 2026. Ministrul Energiei a precizat: “Este o variantă de prelungire a schemei de plafonare până în 2026, dar nu vreau să mă pronunţ. Vom purta o corespondenţă cu Comisia Europeană pe tema asta. Comisia Europeană ne lasă. În acest context, noi am luat în calcul faptul că preţurile din piaţă au scăzut şi atunci urmărim, împreună cu ANRE, o formulă de ajustare a schemei de compensare – plafonare, care să reflecte aceste preţuri mai mici din piaţă şi care să se simtă şi la nivelul românilor. În niciun caz preţurile nu vor creşte la consumatorul final”.
„E un echilibru fin între nevoia de stabilitate, volatilitatea pieței, în condițiile în care avem un război la graniță și aspecte care țin de concurență”, a explicat ministrul necesitatea prelungirii schemei de compensare – plafonare în România. „Sunt rațiuni de stabilitate pentru clientul final. Nu putem risca să liberalizăm piața și să ne trezim că facturile o iau razna. Având în vedere contextul geopolitic și ce se întâmplă la granița României, din punctul meu de vedere un anumit nivel de reglementare pe termen scurt și mediu cred că este un lucru înțelept”.
Burduja a mai spus că subvențiile ar trebui mai bine țintite pe anumite categorii socio-economice, consumatorii vulnerabili, dar că se va discuta despre acest sprijin după luna martie 2025.
Întrebat de ziariști dacă mecasmul de achiziție centralizată a energiei de la producători, pe bursă – MACEE, se desființează, ministrul a precizat că el nu a luat acest lucru în calcul. „Cred că este nevoie încă de acest mecanism. Una dintre variantele de lucru este ca prețul să fie mai mic”, a spus Burduja.
InvesTenergy a prezentat modificările la OUG 27, precum și observațiile, propunerile asociațiilor de profil.
Suprize electorale! Se modifică OUG 27, variantă de lucru: Schema de sprijin pentru clienţii finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale se prelungește până în martie 2026. MACEE devine opțional!
Asociațiile din sectorul energetic sunt în alertă! Nu sunt de acord cu noile modificări la OUG 27. Cer ca măsurile de sprijin pentru clienţii finali să nu fie prelungite până în martie 2026
Chiar dacă schema actuală a funcţionat şi a asigurat o stabilitate pentru clientul final, Burduja a recunoscut că s-au întâmpinat dificultăţi pe partea de compensare a furnizorilor, acolo unde datoriile sunt semnificative la Ministerul Energiei, ridicându-se la 1,5 – 1,6 miliarde lei, la care se adaugă sumele care trebuie returnate de la Ministerul Muncii.
Purtăm discuții și insistăm la ministrul Finanțelor să vedem cum se pot plăti aceste datorii, a spus ministrul Energiei.