Proiectul de buget pentru Ministerul Energiei în 2024 a primit aviz favorabil din partea membrilor comisiilor reunite de specialitate din Parlament, fără admiterea vreunui amendament.
Conform proiectului de buget pe 2024, Ministerul Energiei are prevăzute credite de angajament de 16,461 miliarde de lei şi credite bugetare în valoare de 8,017 miliarde de lei.
„Bugetul Ministerului Energiei este de 8 miliarde lei, din care de la bugetul de stat avem 4,4 miliarde lei şi venituri proprii, respectiv Fondul pentru modernizare şi Planul naţional de investiţii, în total 3,56 miliarde lei, aproximativ. De la bugetul de stat acum un an erau 1,6 miliarde lei. Iată ca anul acesta este 4,4 miliarde lei. Deci bugetul Ministerului Energiei faţă de bugetul de anul trecut înseamnă o creştere de aproximativ 300%, o triplare. Am inclus aici şi miliardul de lei obţinut pentru finanţarea schemei de plafonare – compensare, care va fi, de asemenea, alimentată pe parcursul anului, şi Ministerul Finanţelor corect spune că nu trebuie prevăzute aceste sume în proiectul de buget”, a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat de Agerpres.
Într-o postare pe facebook, ministrul Burduja detaliază:
Un miliard merge la schema de compensare-plafonare, care va rămâne așa cum este, asigurând românilor facturi la un preț redus…Exact cum am promis.
Avem de asemenea fonduri pentru exproprieri necesare pentru proiectele de investiții în capacități hidro, inclusiv amenajarea de pe Siret, de lângă Pașcani. Exact așa cum am promis. Se întâmplă asta după mulți ani în care sumele alocate pentru aceste obiective au fost zero și mulțumesc ministrului de finanțe, Marcel Boloș, pentru tot sprijinul.
Centrala pe gaz de la Iernut primește peste 90 de milioane lei și avem toate șansele să finalizăm cea mai așteptată investiție în sectorul energetic românesc. Termenul estimat de punere în funcțiune este decembrie 2024. Se lucrează cu sute de oameni pe șantier, după ani mulți de blocaje. Așa cum am promis.
Avem și credite bugetare de aproape 3,5 miliarde de lei din Fondul pentru Modernizare, fonduri pentru susținerea tranziției energetice a României. Plus peste 2 miliarde pentru PNRR, investiții în producția de energie solară și eoliană.
Este un buget perfect? Nu. Dar în condițiile actuale, peste 80% din fonduri sunt pentru investiții. Exact așa cum am promis, susține Buduja.
Proiectele de lege privind bugetul de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe 2024 au primit avize favorbaile în comisiile parlamentarea, urmează votul final în plenul reunit.