Cele patru CET-uri din Capitală pot fi racordate direct în reţeaua Transgaz, astfel eliminându-se costurile cu distribuitorul, care ar fi de 17 lei/Megawatt-oră. Este soluția avansată pentru termoficare în București.de către ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul unei conferințe de presă organizată la CET Vest.
„ECLCEN are nevoie de gaze pentru producţia agentului termic – apă caldă şi căldură. Aceste gaze sunt livrate în sistemul naţional de transport pe magistralele Transgaz şi vin până foarte aproape de cele patru CET-uri. Pentru acest serviciu, ELCEN plăteşte către Transgaz 4 lei/Megawatt-oră, după care pentru a aduce efectiv gazul în cele patru centrale mai sunt câţiva kilometri de ţeavă, care ţin de distribuţie. Pentru aceşti câţiva kilometri de ţeavă sau în cazul CET Vest – 400 de metri, ELCEN plăteşte 17 lei/Megawatt-oră distribuitorului”, a explicat Sebastian Burduja, la CET Vest, citat de Agerpres.
„Am găsit o soluţie împreună cu directorul general Claudiu Creţu, echipa ELCEN şi echipa de specialişti ai Ministerului Energiei, cu sprijinul Transgaz, pentru a racorda cele patru CET-uri direct în reţeaua Transgaz. Ca să vă daţi seama de dimensiunea acestei probleme, vă pot spune că în tot aceşti ani ELCEN a plătit şi bucureştenii au plătit din buzunarul lor undeva la 50 de milioane de euro pe an, în medie, către distribuitor. Aceştia sunt bani pe care, prin investiţia pe care o vom face, îi vom economisi de la fiecare bucureştean în parte”, a declarat ministrul Energiei, poytrivit Agerpres.
ELCEN şi Transgaz au contractat studiul de fezabilitate pentru a face aceste prime lucrări.