Ministrul Gerea recunoaşte: Jumătate din capacităţile de producere a energiei din surse regenerabile şi cărbune sunt ineficiente sau la limita eficienţei

Publicat pe Categorii Esential, Regenerabile
Prima Pagina Actual Esential Ministrul Gerea recunoaşte: Jumătate din capacităţile de producere a energiei din surse regenerabile şi cărbune sunt ineficiente sau la limita eficienţei

Jumătate din capacitățile de producere a energiei electrice din România, respectiv cele bazate pe cărbune și pe resurse regenerabile au nevoie de scheme suport, pentru că sunt ineficiente sau aflate la limita eficienței. Declaraţia aparţine ministrului Energiei, Andrei Gerea, care recunoaşte în acest fel situaţia delicată în care se află producătorii clasici şi cei din sectorul regenerabilelor.

Organizaţia patronală PATRES a semnalat, în repetate rânduri, situaţia critică a producătorilor de energie din surse regenerabile, o treime din cei 83 membri ai organizaţiei riscând intrarea în insolvenţă până la finalul anului 2015, efectul fiind un potenţial default bancar de circa 1,5 – 2 miliarde euro. Ca să nu mai vorbim despre situaţia în care se afla cei doi mari producători de energie electrică pe bază de cărbune…

Referindu-se la energia din surse regenerabile, ministrul susţine că aceasta trebuie văzută în contextul mai larg al funcționării sistemului, precum și din punct de vedere al necesității asigurării securității energetice. Totodată, în schemele de susținere a producției de energie verde este important impactul pe care aceasta îl are asupra prețului la consumatorii finali și gradul de suportabilitate al acestuia, pentru că ”România nu-și poate permite creșteri majore ale prețului energiei într-un timp foarte scurt”.

“Energia produsă din resursele regenerabile trebuie să reușească în timp să intre în piață și fără scheme de sprijin, acest lucru fiind posibil prin îmbunătățirea tehnologiilor și implementarea lor pe măsură ce apar. Trebuie să găsim un echilibru între păstrarea capacității și a securității energetice a țării și necesitatea de a dezvolta energii curate, energii inovative”, a afirmat Gerea.

“Una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm la momentul actual în implementarea măsurilor de eficență energetică este finanțarea.Căutăm în continuare resurse pentru Fondul Național de Eficiență Energetică”, a subliniat ministrul.

Referindu-se la problemele cu care România se confruntă la capitolul eficiență energetică, el a menţionat că, până acum, suportul din partea statului a mers mai degrabă către acoperirea ineficenței economice decât către zona de eficiență energetică, iar acest lucru trebuie schimbat prin crearea unui cadru adecvat de finanțare și scheme de bonusare bine gândite.

Ministrul Energiei a participat, împreună cu Bogdan Badea, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, la dezbaterea ”Energia Regenerabilă și Eficiența Energetică în România – Oportunități și Provocări ale noii Uniuni Energetice Europene”. Evenimentul a fost organizat de Comisia Economică, Industrii și Servicii împreună cu Comisia pentru Transporturi și Energie din Senatul României în cooperare cu EUFORES.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *