Ministrul Petcu ia în colimator CE Oltenia. A aflat că este cărbune în depozite doar pentru 4 zile. Șefii companiei se apără: Dispunem de suficient cărbune pentru menținerea stabilității SEN în această perioadă

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Ministrul Petcu ia în colimator CE Oltenia. A aflat că este cărbune în depozite doar pentru 4 zile. Șefii companiei se apără: Dispunem de suficient cărbune pentru menținerea stabilității SEN în această perioadă

De când a preluat mandatul, ministrul Energiei, Toma Petcu, a avut parte de zile geroase, prioritatea sa fiind să se asigure că Sistemul Energetic Național este pregătit să facă față perioadei critice și că societățile din subordinea ministerului iau toate măsurile necesare în acest sens. Zilnic, au loc comandamente energetice de iarnă, la care ministrul Petcu lucrează cu secretarii de stat ai fostului ministru Grigorescu, rămași la datorie.

CEoltenia

După fiecare ședință a comandamentului, ministrul Energiei a prezentat ziariștilor situația la zi, cât este de pregătit sistemul energetic. Și, de fiecare dată, a criticat Complexul Energetic Oltenia. Cu ce anume l-au supărat șefii de la CE Oltenia pe ministrul Petcu, care a dispus o analiză la companie? Situația stocurilor de lignit de la Oltenia este problema.  Petcu a aflat că ar mai fi cărbune în depozite doar pentru 4 zile și vrea să înțeleagă  de ce conducerea companiei nu a găsit soluții pentru funcționarea la capacitate maximă a grupurilor energetice în această perioadă. „Ce m-a deranjat personal — şi o să facem o analiză după această perioadă — este faptul că cei de la CE Oltenia au luat în calcul să aibă stocuri la producţie doar pentru patru zile de producţie de energie electrică şi termică pe vârf de sarcină. Am suplimentat în cariere, la extracţie, în mină, numărul de muncitori şi capacităţile de extracţie. Cele patru zile să ne rămână ca rezervă şi ceea ce scoatem din mină să asigure consumul zilnic, fără să apelăm la rezervele care s-au creat la centrală”, a declarat ministrul Energiei.

Potrivit informațiilor furnizate ministrului, stocul de cărbune în mine este de 400.000 – 500.000 tone, însă sunt probleme cu transportul cărbunelui către centrale, cu descărcarea cărbunelui, din cauza gerului. Petcu a anunțat că a dispus suplimentarea cu patru garnituri noi a câte 22 de vagoane echipate cu locomotive pentru transport.

De partea cealaltă, prezentanții CE Oltenia se declară mulțumiți de activitatea lor și dau asigurări, printr-un comunicat că CE Oltenia funcționează, de la începutul acestui an, cu o medie de cca 8 grupuri energetice, ajungând la o putere medie orară de până la 2900 MW în perioadele zilei cu valori maxime ale consumului de energie, acoperind o cotă de max. 30% din producția de energie din SEN și asigurând servicii de sistem orare de cca 380 – 400 MW.

“Stocurile existente în termocentrale și în carierele miniere la această oră, precum și livrările zilnice care se efectuează din cariere către termocentrale permit funcționarea fără probleme a grupurilor energetice disponibile. Se asigură permanență la toate punctele de livrare a cărbunelui, cu redistribuire temporară de personal în unele sectoare de activitate, în scopul menținerii ritmicității descărcării navetelor de cărbune în actualele condiții climatice care solicită eforturi deosebite pentru buna desfășurare a acestui process”, se precizează în comunicatul companiei.

Potrivit conducerii, CE Oltenia dispune de suficient cărbune pentru producerea de energie electrică necesara onorării contractelor de vânzare energie perfectate și inclusiv pentru menținerea stabilității SEN în aceasta perioadă, cărbunele dovedind permanent că este cea mai sigură sursă de producere a energiei electrice, indiferent de condițiile atmosferice.

Două grupuri energetice, oprite. A înghețat banda care alimentează termocentrala cu lignit

Două grupuri energetice de la termocentrala Turceni au fost oprite astăzi, 10 ianuarie. Informația a fost confirmată de ministrul Energiei, Toma Petc, care a explicat că cele două blocuri nu au fost oprite din lipsa cărbunelui, ci din cauză că a înghețat banda care alimentează termocentrala cu lignit și unele probleme tehnice.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *