Imediat după instalarea noului Directorat, ministrul Energiei, Toma Petcu, a decis să efectueze, în perioada 7 – 8 iulie 2017, o vizită de lucru la Uzinele Hidroelectrice Vidraru și Sibiu pentru a verifica starea funcțională a obiectivelor hidroenergetice aflate în exploatare, precum și stadiul lucrărilor la proiectele de investiții aflate în derulare, anunță compania.
Vizita de lucru a debutat la Sucursala Curtea de Argeș, cu bazinul hidrografic al Râului Argeș, situat la sud de Carpați, care constituie unul din cele mai importante bazine hidrografice ale țării, având o suprafață de 12.500 kmp. Reprezentanții Hidroelectrica au prezentat ministrului amenajarea hidroenergetică Vidraru și blocul de comandă al centralei, unde s-au purtat și discuții tehnice cu privire la construcțiile hidrotehnice și echipamentele aferente.
Centrala Vidraru a fost pusă în funcțiune acum peste 50 de ani. Au fost inspectate amplasamentul centralei, dar și galeria de acces în centrala subterană, sala mașinilor cu cele patru hidroagregate și panourile de automatizare comandă și control aferente, la camera de comandă a centralei. “La finalul vizitei s-au purtat discuții cu privire la stadiul proiectului de retehnologizare al centralei Vidraru. În prezent, se află în curs de revizuire documentația tehnico-economică pentru derularea unei noi proceduri de achiziție. Valoarea proiectului este de 82.000.000 euro, iar durata totală a executiei 54 de luni. În cadrul proiectului este preconizată înlocuirea majorității echipamentelor amenajării (centrala, baraj, galeria de aducțiune și galeria de fugă)”, se menționează în comunicatul transmis de Hidroelectrica.
Pe 8 iulie, ministrul Petcu, însoțit de Președintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan-Nicolae Badea, au continuat vizita la obiectivele hidroenergetice din județul Sibiu, administrate de către Uzina Hidrocentrale Sibiu. S-a inspectat centrala hidroelectrică Racovița, unde au fost prezentate stadiile fizice ale lucrărilor, precum și problematica infrastructurii conexe amenajării hidroenergetice. Reprezentanții Hidroelectrica vor prezenta Ministerului Energiei un plan complex privind graficul de execuție fizic și valoric al lucrărilor rest de executat, promovarea de urgență a documentațiilor de expropiere pentru cauza de utilitate publică pentru terenurile aferente acumulării, precum și o listă de solutii ce vor fi promovate în proiecte comune cu alte ministere și institutii publice implicate.
Dupa vizita amenajarii hidroenergetice Racovita, delegatia s-a deplasat in amenajarea hidroenergetica Sadu. Aici au fost inspectate centralele hidroenergetice Sadu I, Sadu II si Sadu V, unde a fost prezentata situatia operativa in exploatare a acestora, precum si planul de retehnologizare a hidroagregatelor si de modernizare a echipamentelor hidromecanice ale barajului lacului de acumulare Sadu 2.
Avand in vedere importanta deosebita a centralei Sadu I pentru patrimoniul istoric energetic national, Ministrul Energiei a recomandat conducerii Hidroelectrica analizarea includerii acesteia in circuitul muzeal, cu acces liber al publicului interesat de traditia energetica romaneasca si desfasurarea de lucrari cu caracter didactic ale elevilor si studentiilor.
La finalul vizitei, ministrul Energiei și-a exprimat aprecierea pentru valorile și principiile păstrate de la generație la generație în rândul hidroenergeticienilor, care reprezintă cheia succesului Hidroelectrica și care trebuie să le dea motivația de a merge mai departe și de a fi tot mai buni în ceea ce fac!, se afirmă în comunicatul Hidroelectrica.