Ministrul Sebastian Burduja: România va cere aprobarea CE pentru păstrarea în funcțiune a unor grupuri pe lignit la Turceni și Rovinari. Vom avea argumente în baza unui studiu de adecvanță a SEN, la care lucrează Transelectrica

Publicat pe Categorii Esential
Prima Pagina Actual Esential Ministrul Sebastian Burduja: România va cere aprobarea CE pentru păstrarea în funcțiune a unor grupuri pe lignit la Turceni și Rovinari. Vom avea argumente în baza unui studiu de adecvanță a SEN, la care lucrează Transelectrica

România va cere aprobarea Comisiei Europene pentru a amâna închiderea unor centrale pe bază de lignit, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

“Avem premisele să avem un viitor în Valea Jiului. Este nevoie de o modificare a planului de restructurare a  CE Oltenia și de o renegociere a PNRR pentru anumite jaloane. Transelectrica va realiza un studiu de adecvanță a sistemului energetic și în baza acestuia să avem noi argumente pentru păstrarea în funcțiune a unor grupuri pe bază de lignit, a precizat el.

Complexul Energetic Valea Jiului este o nouă companie, care a fost înființată și care va prelua activele Complexului Energetic Hunedoara, aflată în pragul falimentului. “În Valea Jiului am reuşit să rezolvăm o problemă care se lăsa aşteptată de ani de zile şi să dăm un viitor pentru cei 2.032 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara. Oamenii de acolo au stat în permanenţă cu temerea că nu vor putea fi plătiţi. Am reuşit să înfiinţăm o nouă companie, Complexul Energetic Valea Jiului, care pleacă, practic, de la o foaie curată, fără datorii. Pleacă, de asemenea, cu activele de la Complexul Energetic Hunedoara. Acestea au fost date în plată şi le-a preluat noua companie. Asta înseamnă cele patru mine şi instalaţiile aferente, plus termocentrala de la Paroşeni”, a spus Sebastian Burduja, în cadrul unei conferințe de presă.

Direcţiile pe care se mergem sunt posibila explorare şi exploatare a cuarţului. Ministerul este într-o corespondenţă cu ANRM pentru a vedea dacă este posibil, din perspectiva reglementărilor, săfacem asta. Ulterior se va face şi analiză economică.

De asemenea, grupul pe gaz în parteneriat cu Romgaz. Acolo ne uităm inclusiv la soluţii de captare de dioxid de carbon, pentru că vom avea această problemă mai devreme sau mai târziu. Putem produce pe gaz, dar tot este o sursă de producţie poluantă, sigur, mult mai prietenoasă cu mediul decât cărbunele, dar tot poluează. De asemenea, două posibile microhidrocentrale din Valea Jiului şi, nu în ultimul rând, un set de proiecte în zona parcurilor fotovoltaice, pentru care deja Complexul Energetic Valea Jiului a identificat terenurile necesare. Sunt capacităţi în jur de 20-30 de megawaţi putere instalată, pe care ne-am dori să le realizeze în parteneriat cu Hidroelectrica, împreună cu OMV Petrom sau cu Tinmar pentru dezvoltarea de parcuri fotovoltaice, a prezentat ministrul Energiei.

Așa cum am promis în Valea Jiului și ne-am ținut de promisiune că operaționaliză noua companie și salvăm cele 2000 de locuri de muncă în Târgu Jiu. Am promis că vom merge la Comisia Europeană și vom prezenta toate aceste argumente, motiv pentru care am constituit un grup de lucru în care toată lumea a fost invitată și reprezentanții companiei și reprezentanții sindicatelor.  Acum sunt mai multe sindicate, care au fost prezenți la masă și au adus argumentele și săptămâna trecută am definitivat împreună cu Consiliul Concurenței o listă de argumente pe care le vom prezenta Comisiei Europene și mă voi ține de promisiune și până la finalul acestei luni voi merge la Bruxelles pentru această discuție. E adevărat, vreau să ponderez așteptările pentru a decala termenele de închidere a exploatării bazate pe lignit. Avem nevoie să modificăm o lege în Parlamentul României, legea decarbonizării. Sigur că se poate face. Avem nevoie să modificăm planul de restructurare cu aprobarea Comisiei Europene, pentru că altfel va fi declarat ajutor de stat ilegal și un ajutor de stat ilegal de 1,2 miliarde de euro înseamnă finalul pentru Complexul Energetic Oltenia și nu putem risca acest scenariu și înseamnă chiar și o renegociere a Planului Național de Redresare și Reziliență.

Atenție pentru jaloane pe care România deja a încasat sumele aferente, ceea ce nu cred că are precedent. Dar încă o dată promisiunea a fost că ne străduim și prezentăm din perspectiva Ministerului Energiei toate argumentele. Am purtat și o corespondență cu Transelectrica pe acest subiect și înțeleg că sunt în procedură de achiziția unui studiu de adecvanță a sistemului. Undeva în viitor vom avea disponibil spre finalul anului viitor și pe baza datelor din studiu, tragem nădejde că vom avea noi argumente în fața Comisiei Europene pentru păstrarea în funcțiune a grupurilor, a unor grupuri de la Turceni și Rovinari și deci inclusiv a exploatării lignitului pentru o perioadă de timp,  a subliniat Ministrul Energiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *