La solicitarea ministrului Virgil Popescu, în ședința de guvern de astăzi, 20 decembrie, a fost introdus pe ordinea de zi, pentru aprobare, un proiect de ordonanţă de urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea consumatorilor industriali.
La începutul ședinței de Guvern de astăzi, 20 decembrie, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu s-a adresat premierului Ludovic Orban:”Domnule prim-ministru, aş dori introducerea pe ordinea suplimentară a proiectului de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului numărul 115/ 2011 privind stabilirea cadrului instituțional și autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanțelor Publice, de a scoate la licitație certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, atribuite României la nivelul Uniunii Europene, aprobată prin Legea numărul 163/ 2012, cu modificrile și completările ulterioare și pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele și subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costurile emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice”.
Redăm dailogul complet dintre premierul Orban și ministrul Popescu, așa cum este redat pe site-ul Guvernului:
Premierul Ludovic Orban: Fiţi mai scurt și mai explicit.
Ministrul Virgil Popescu: Este vorba de ordonanța cu privire la alocarea unor sume de bani din fondurile…
Premierul Ludovic Orban: Vă referiţi la schema de ajutor de stat?
Ministrul Virgil Popescu: Schema de ajutor de stat.
Premierul Ludovic Orban: Schema de ajutor de stat care este aprobată de…
Ministrul Virgil Popescu: Comisia Europeană.
Premierul Ludovic Orban: Comisia Europeană și care este aplicată în mai multe țări europene.
Ministrul Virgil Popescu: În 12 țări europene.
Premierul Ludovic Orban: 12 țări europene care permit către consumatori industriali 16 domenii.
Ministrul Virgil Popescu: 15.
Premierul Ludovic Orban: 15 domenii să beneficieze prin intermediul certificatelor de emisii de CO2 de reduceri ale prețului la energie electrică.
Ministrul Virgil Popescu: Da.
“Situația este foarte gravă. Industria este în suferință. Prețul energiei a ajuns la cote abracadabrice. Prețul carbonului a crescut de 7 ori. În România, cu un sistem energetic bazat pe surse, prețul energiei este determinat de prețul marginal. Taxa de 2% din cifra de afaceri a companiilor licențiate, stabilită prin OUG 114, are un efect inflationist în toată economia. Italia și România au cele mai mari prețuri ale electricității pentru consumatorii energointensivi”, a semnalat recent Marian Năstase, președintele CA Alro, cel mai consumator industrial de energie din România, la Conferința organizată de Focus Energetic, cu tema “Prețurile la energie și influențele asupra economiei românești“.
ArcelorMittal a anunțat că – începând cu 1 decembrie – a încetat temporar producţia la uzina siderurgică din Hunedoara, ca urmare a preţurilor ridicate la energie electrică şi gaze naturale. Fabrica are 640 de angajaţi şi 200 de contractori.