- Se propune anularea taxei de 2% pe cifra de afaceri impusă companiilor din energie pe cifra de afaceri. Cei peste 600 de milioane de lei strânși în conturile ANRE să fie utilizați pentru proiecte în zona de energie, proiecte în zona de eficiență energetică și să fie folosiți și pentru consumatorul vulnerabil
În anul 2020 vom elimina toate barierele introduse de OUG 114, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu, după ședința de guvern de ieri, 13 decembrie, când a avut loc o primă lectură a Ordonanței, în integralitatea ei.
Ministrul Popescu a prezentat Cabinetului Orban principalele modificări care ar urma să fie făcute astfel încât “efectele dezastruoase pe care Ordonanță 114 le-a avut asupra domeniului energetic să fie ridicate”. El a făcut referire la ridicarea barierelor de preț la producători pentru gazele naturale la 1 iulie 2020 și pentru energia electrică la 31 decembrie 2020. De asemenea, am discutat despre ridicarea acelei taxei de 2% impuse companiilor din energie pe cifra de afaceri, o taxă care a crescut inutil factura românilor, o taxă în urma căreia s-au strâns peste 600 de milioane de lei în conturile ANRE, bani care stau în conturi și nu produc absolut nimic, a spus Popescu. S-a propus guvernului ca acești bani să fie utilizați pentru proiecte în zona de energie, proiecte în zona de eficiență energetică și să fie folosiți și pentru consumatorul vulnerabil.
Ministrul Economiei a amintit și cele două infringementuri, unul care este în derulare cu privire la blocarea exporturilor de gaze natural și care va fi ridicat prin această eliminare a barierelor de la 1 iulie. Cel de-al doilea preinfringement face referire la Ordonanţa 19, care a modificat Ordonanţa 114, și independenţa reglementatorului a fost afectată, iar Parlamentul a intervenit şi Guvernul a intervenit şi a impus o rată a rentabilităţii de 6,9% la companiile de distribuţie din energie electrică şi gaze naturale, o rată care nu poate fi impusă de Guvern şi de Parlament, ci trebuie calculată în baza unor norme de către ANRE.
“Am ridicat şi această barieră şi am redat independenţa reglementatorului, urmând ca, în 90 de zile, de la 1 ianuarie, să creeze noul cadru de reglementare pentru această rată a rentabilităţii. Aici avem de examinat ori cu 31 martie, ori cu 1 iulie să ridicăm această rată a rentabilităţii de 6,9%. Practic, prin toate aceste măsuri pe care le luăm prin proiectul de modificare a Ordonanţei 114 dorim ca să ajungem, în 2021, la o piață liberă, la o piață care să nu mai aibă distorsiuni, o piață în care prețul la consumatorul casnic să nu crească și vă spun cu fermitate că nu vom avea creșteri de preț de la 1 ianuarie, în ciuda a ce spun unii și alții, și o să vedeți acest lucru, se va vedea foarte curând că prețul la energie electrică și la gaze naturale nu va crește de la 1 ianuarie și o piață în care prețul la energia electrică la consumatorul casnic reglementat de către ANRE să nu fie mai mare decât prețul pe piața concurențială, preț pe care îl oferă Hidroelectrica, pentru că nu este normal acest lucru, ca în momentul de față, astăzi, dacă dumneavoastră vreți să vă mutați de pe piața reglementată la Hidroelectrica, care este un jucător în piață și care are un preț concurențial, să plătiți mai puțin. În mod normal, ar trebui ca prețul la reglementat să nu existe dacă prețul concurențial este mai mic pe piață”, a precizat ministrul Virgil Popescu după ședința de guvern.
El speră că “toate repercusiunile pe care Ordonanţa 114 le-a făcut în piață vor fi înlăturate prin aceste măsuri, care vor fi luate săptămâna viitoare, probabil, și eu cred că, după ce se va fi aprobat acest proiect de lege prin asumarea răspunderii, piața va reveni ușor, ușor la normal, iar România va deveni, acolo unde îi este locul, o țară independentă din punct de vedere al energiei electrice și al gazelor naturale”.
Întrebat dacă vor crește prețurile la gaze și energia electrică de la 1 ianuarie, dar după 1 iulie și, respectiv, 31 decembrie, ministrul a afirmat: “Nu. Vă spun cu certitudine că nu sunt motive. Practic, inclusiv acum, când vorbim, în luna decembrie, prețul la gaze naturale este sub preţul de 68 de lei pe MW. Cu cât vând producătorii obligați de către ordonanță aiurea, dată de către fostul guvern. Nu vom avea creșteri de prețuri. Sunt convins că piața se va regla singură. Sunt gaze naturale suficiente, înmagazinate în România, sunt peste 3 miliarde de metri cubi; acestea nu se vor consuma în această iarnă și vă spun că vor rămâne, vom trece iarna și vom rămâne cu peste jumătate din această cantitate de gaze naturale în depozite, care va trebui să fie scoasă pe piață pentru vânzare. Practic, piața, după părerea mea, după 1 iulie va fi inundată de gaze naturale, asta este bine pentru populație și pentru toți consumatorii industriali va scădea prețul”.