Modificări la Programul de iarnă în ce privește rezervele de apă

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Modificări la Programul de iarnă în ce privește rezervele de apă

Ministerul Energiei a modificat Programul de iarnă 2016 – 2017, o Hotărâre de Guvern care modifică HG 844/2016 fiind lansată în dezbatere publică. În perioada 6 – 12 ianuarie 2017, pe fondul apariției fenomenelor meteorologice deosebite, respectiv ninsori abundente, viscol puternic și ger, Transelectrica a dispus încărcări suplimentare ale grupurilor hidroelectrice cu cantități ce au depășit 2.000 MWh/h pentru echilibrarea Sistemului Energetic Naţional. Ca urmare, a fost necesară reactualizarea valorilor aferente rezervelor de apă prevăzute în HG nr.844/2016, se precizează în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ pregătit de minister.

hidroel

Deoarece un aport semnificativ la siguranța în funcționare a SEN, în prima jumătate a lunii ianuarie, au avut-o grupurile din surse hidro au fost  necesare modificări la  HG nr. 844/2016 privind aprobarea măsurilor pentru realizarea stocurilor de siguranță ale Sistemului Electroenergetic Naţional în ceea ce privește combustibilii pentru perioada sezonului rece și volumul de apă din lacurile de acumulare, denumit Programul de iarnă în domeniul energetic pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă şi stabilitate a Sistemului Electroenergetic Naţional în perioada 15 noiembrie 2016 – 15 martie 2017, precum și alte măsuri privind nivelul de siguranță și securitate în funcționare a Sistemului Electroenergetic Naţional, susțin reprezentanții Ministerului Energiei.

Astfel,  în luna februarie, lacurile de acumulare pot fi pline în proporţie de 20,4%, iar în luna martie – 16,5%. Potrivit Programulului iniţial de iarnă, în luna februarie lacurile de acumulare trebuiau să fie pline în proporție de 28,4% în luna februarie şi 23,5% în luna martie. “Cantităţile de energie astfel stabilite vor fi utilizate numai de către Operatorul de Transport şi Sistem Transelectrica şi numai pe piaţa de echilibrare, pentru asigurarea siguranţei în funcţionare a Sistemului Energetic Naţional, în perioada menţionată. ANRE va avea obligaţia de a verifica modul de utilizare a volumului de apă translatat şi, implicit, a energiei echivalente produse, numai în urma cererilor OTS şi numai pe Piaţa de Echilibrare”, se precizează în Nota de fundamentare.

Ministerul Energiei  mai face o modificare la Hotărârea de Guvern privind Programul de iarnă în domeniul energetic, astfel încât unele termocentrale să poată utiliza păcură în loc de gaze până la 15 martie 2017. „Este necesară modificarea perioadei de aplicare a anexei 1A la HG nr. 844/2016, până la finele perioadei vizate a Programului de iarnă, respectiv data de 15 martie 2017”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

 

Pot înlocui consumul de gaze cu cel de păcură trei termocentrale din România: Electrocentrale Bucureşti, Electrocentrale Galaţi şi CET Brazi (aparţinând Veolia Energie Prahova).


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *