- Între timp, se dă o bătălie între actorii pieței de energie, unii pentru păstrarea, alții pentru abrogarea OUG 114. Cu toții însă cer măsuri tranzitorii pentru aplicarea noilor modificări
Proiectul de lege pentru aprobarea/modificarea OUG 114/2018 Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, dar și proiectul de lege ce aproba OUG 19/2019 (ce modifică OUG 114) apar pe ordinea de zi a ședințelor din 10 – 11 septembrie a Plenului Camerei Deputaților.

Cele două acte normative se vor discuta/vota, după caz, de către deputați, în procedură de urgență, sub rezerva primirii raportului comun de la Comsiile pentru buget, pentru muncă și pentru tehnologia informației. Am căutat pe site-ul Camerei Deputaților, la Stadiul în procesul legislativ, și remarcăm că proiectul pentru aprobarea OUG 114 este în lucru la comisii, în aceste zile
Deputații Comsiei pentru industrii și servicii au aprobat, în ședința din 27 august, abrogarea articolului 61 și modificarea articolului 78 din OUG 114/2018.
Citește și:
Comisiile care trebuie să facă raportul au amânat dezbaterile în așteptarea unui răspuns de la Guvern, unde se vrea o altă Ordonanță de Urgență, pentru că autoritățile trebuie să răspundă rapid Comisiei Europene și să scape România de un infringement pe gaze, ne-au declarat surse parlamentare.
ANRE s-a pus deja pe treabă și a modificat rapid propriile reglementări ca să scape România de infringement. Producătorii vor vinde cu prioritate gaze din producția internă pentru populație și centrale termice până în martie 2020, nu până în 2022.
Citește și:
În ultimele zile, de când s-a inițiat demersul de modificare a OUG 114 în Parlament, a început să curgă cu reacții pro și contra, fiecare după propriul interes și cât de mult au fost afectați de noile măsuri legislative. Se dă o bătălie între actorii pieței de energie, unii pentru păstrarea, alții pentru abrogarea OUG 114. Cu toții însă cer măsuri tranzitorii pentru aplicarea noilor modificări care ar urma să fie aprobate în Camera Deputaților.
O scrisoare a Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) , datată 30 august, ce a fost transmisă Comisiilor parlamentare de specialitate, a fost publică în presă, pe surse. Se atrage atenția parlamentarilor, prin această scrisoare, că „propunerile de modificare a OUG nr.114/2018 ….conduc la eliminarea prețurilor reglementate pe piața angro pentru gaze naturale și energie electrică destinate populației, cu consecințe asupra creșterii prețurilor și disfuncționalități în piețele de energie”. ACUE estimează o creștere imediată a prețurilor gazelor naturale la clienți finali de circa 25-30% și o majorare a prețurilor energiei electrice la consumatorii finali de 20%.
Într-un interviu acordat InvesTenergy, Ion Lungu, Președintele AFEER, a declarat referindu-se la schimbarea regulilor jocului în timpul anului: „Ideea este foarte rea. Indiferent ce se decide în privința modificărilor la OUG 114, trebuie să treacă o perioadă – între decizie și aplicare – ca lucrurile să se deruleze normal. O problemă majoră va apare atunci când va dispare baza pentru contractele reglementate, urmare a abrogării unor prevederi actuale. Furnizorii se vor trezi, dintr-o dată, puși în fața faptului de a achiziționa energie din piața concurențială. Va fi o cerere bruscă, masivă de energie electrică. Mă aștept astfel la o creștere a prețului energiei”.
Însă, abrogarea unor prevederi din OUG 114 reprezintă un lucru bun. Se revine la o situație normală, a spus Ion Lungu.
Citește și:
Răzvan Nicolescu, Partener Deloitte, fost Președinte al Agenției Europene de Reglementare în Energie, a avertizat: „Nu este bine să ne jucăm cu uite taxa, nu e taxa, uite piața, nu e piața, uite prețurile reglementate, uite că nu mai sunt prețurile reglementate, în funcție de interesele politice de moment. După ce tai o mână e greu să o lipești la loc și să fie la fel. Predictibilitatea e crucială pentru investitori și consumatori! Orice schimbare importantă trebuie precedată de dezbatere publică și de analiză profundă! România trebuie să înceapă să se comporte ca o țară europeană”.