Niculescu, Ministerul Energiei: Proiectul Neptun Deep este de importență strategică pentru România. Verchere: Vom lua decizia finală de investiţii până la jumătatea anului 2023. Popescu, Romgaz:  Noi suntem pregătiți. Suntem aproape de începerea pornirii lucrărilor

Publicat pe Categorii Business, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Niculescu, Ministerul Energiei: Proiectul Neptun Deep este de importență strategică pentru România. Verchere: Vom lua decizia finală de investiţii până la jumătatea anului 2023. Popescu, Romgaz:  Noi suntem pregătiți. Suntem aproape de începerea pornirii lucrărilor

Proiectul Neptun Deep este de o importanţă strategică pentru România, a afirmat George Niculescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, la ZF Power Summit 2023.

“Eu cred că OMV Petrom nu va lua decizia să nu investească. Nu văd de ce am amâna mai mult decât a fost amânat până acum acest proiect. Consider acest proiect de o importanţă strategică pentru România şi nu văd de ce orice companie ar amâna această decizie. România nu este în război. În România nu avem absolut niciun conflict. Zona economică a Mării Negre din România este în afara războiului din Ucraina. Avem o prezenţă cât se poate de consistentă. România este un mediu sănătos pentru investiţii, atât în hidrocarburi, cât şi în celelalte tehnologii de producere a energiei”, a declarat George Niculescu, citat de Agerpres.

Prezentă la același eveniment, organizat de Ziarul Financiar, Christina Verchere, CEO OMV Petrom, a precizat: „Ne dorim ca România să fie principala piaţă pentru acest gaz, aici sunt clienţii. Atunci când treci graniţa plăteşti şi un cost de transport, deci suntem motivaţi ca principala piaţă să fie România. Totodată, credem că România va intra într-o poziţie de exportator dacă discutăm despre potenţialul ţării în regiune. Dar ne concentrăm în princial pe piaţa din România”.

OMV Petrom va lua decizia finală de investiţii asupra proiectului din Marea Neagră până la jumătatea anului 2023, ceea ce ar însemna că prima moleculă de gaz ar fi extrasă în 2027, a completat Verchere.

Proiectul Neptun Deeep din Marea Neagră este aproape de începerea pornirii lucrărilor, costul estimat împreună cu operatorul OMV Petrom fiind de până în patru miliarde de euro, a spus Răzvan Popescu, Director General Romgaz, Răzvan Popescu, la ZF Power Summit 2023.

„Proiectul din Marea Neagră –  suntem în procesul de procurement, se fac ultimele oferte, în vederea începerii acestuia. Operatorul, din câte ştiu, să îşi asume decizia finală de investiţii pe care Romgaz şi-a asumat-o odată cu achiziţia participaţiei şi odată cu achiziţia companiei deţinute de către Exon Mobile. Noi suntem pregătiţi în acest sens. Am bugetat şi pentru anul 2023 cheltuieli cu proiectul Neptun Deep exact pe baza datelor pe care le-am asumat împreună, cu operatorul OMV Petrom şi suntem pregătiţi din toate punctele de vedere în vederea începerii efective a lucrărilor din Marea Neagră. Romgaz are suficienţi bani pentru a susţine investiţia din Marea Neagră. În acest moment nu cred că neapărat că acest proiect trebuie finanţat din fonduri proprii, dat fiind faptul că în general proiectele de Oil & Gas sunt finanţate din emisiune de datorie şi emisiuni de obligaţiuni. Avem aceleaşi planuri în acest moment. Ne uităm atât la un credit colateralizat. Ne putem uita în acelaşi timp şi la obligaţiuni. Pentru mine, de la început, ideea principală au fost obligaţiunile cu maturităţi diferite. Ne uităm la 5, 7, 10 ani, probabil în euro. Nu văd o problemă în acest sens în ceea ce priveşte investiţia viitoare, pentru că şi producţia pe care o avem în acest moment poate susţine o asemenea investiţie. Întreg proiectul, împreună cu operatorul l-am estimat, în acest moment, la până în patru miliarde de euro”, a prezentat Răzvan Popescu, citează ZF.

OMV Petrom a format un Joint Venture cu ExxonMobil, în 2008, în vederea explorării blocului Neptun în zona de mare adâncime a Mării Negre. Participaţia ExxonMobil a fost achiziţionată, ulterior, de Romgaz, finalizarea tranzacţiei fiind anunţată în vara anului 2022.

Reprezentanţi ai autorităţilor şi ai companiilor din domeniul energiei participă, în perioada 21 – 23 februarie, la evenimentul „ZF Power Summit 2023: România, regiunea, Uniunea: Direcţii de investiţii şi proiecte strategice regionale care vor redefini sectorul energetic la nivel european”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *