• Dacă exceptarea se aplică din ianuarie 2015, cum va fi facturată consumatorului final diferența de certificate verzi pe perioada până la data emiterii acordului de exceptare?
Un sprijin real pentru societățile mari consumatoare de energie, ajutorul de stat privind exceptarea de la plata de certificate verzi lovește în producătorii de energie din surse regenerabile și provoacă conflicte între furnizori și consumatorii lor, afectându-le activitatea.
Primele acorduri de exceptare pentru 14 societăți beneficiare au fost emise de Ministerul Economiei în luna iunie. Pe perioada verii, alte câteva zeci de companii au primit acordurile pentru a beneficia de ajutorul de stat, susțin surse autorizate.
În lipsa acordului de exceptare, consumatorul industrial a fost obligat să plătească – în prima jumătate a anului – pentru certificatele verzi aferente energiei pe care o consumă. Pe de altă parte, conform prevederilor Legii 220/2008 modificată, obligația “exceptată” este acea obligație – anuală și cuantificată trimestrial în sume de bani – a furnizorilor de a achiziționa certificate verzi și de a încasa contravaloarea acestora de la consumatori.
Potrivit HG 495/2014, “exceptarea se aplică la cota obligatorie de achiziție de certificate verzi care se aplică furnizorilor de energie, comunicată de ANRE, începând cu anul în care a fost obținut acordul de exceptare”. După dezbateri aprinse la ministerele de resort – Economiei și Energiei – și ANRE, interpretarea finală dată acestei prevederi legale este că exceptarea marilor consumatori se aplică de la 1 ianuarie 2015, nu de la data emiterii acestuia!
Ambiguitatea, formularea neclară a prevederilor Hotărârii de Guvern 495/2014 creează premiza inaplicabilității ajutorului respectiv și, cu siguranță, naște discuții și conflicte între furnizori și consumatorii lor, semnalează av. Dana Dunel Stancu, Head of Energy & Natural Resources Practice din cadrul casei de avocatură Biriş Goran.
“Retroactivitatea actelor administrative nu se prezumă și nu se presupune. Și atunci, de la ce sunt exceptați consumatorii electrointensivi? O schemă simplă de succesiune în timp ne arată cum un consumator ar putea fi “exceptat” de la o plată pe care el deja a efectuat-o. Sau, un furnizor ar putea fi obligat să restituie unui consumator contravaloarea certificatelor verzi de la plata cărora a fost exceptat, rămânând astfel el cu o pierdere de neacoperit”, afirmă Dana Dunel Stancu.
În contextul dat, mai apare o întrebare la care răspunsul autorităților întârzie să apară: Dacă exceptarea se aplică din ianuarie 2015, cum va fi facturată consumatorului final diferența de certificate verzi pe perioada până la data emiterii acordului de exceptare? Reprezentanții ANRE își doresc ca impactul pe care îl va avea exceptarea de la plata certificatelor verzi pentru marii consumatori să se vadă în 2016, însă cu interpretarea dată legislației ar putea să apară surprize.
Astfel, un act normativ care ar fi trebuit sa fie un sprijin pentru industrie devine o problemă, o sursă de conflict, de păreri contradictorii, de posibile viitoare litigii, este de părere reprezentanta casei de avocatură Biriş Goran.
Potrivit legislației, marii consumatori industriali de energie electrică pot înainta la Ministerul Economiei cereri pentru a beneficia de reducerea cu până la 85% a cotei obligatorii de achiziție de certificate verzi. Reducerile sunt de 40% pentru întreprinderi cu electro-intensitate între 5 și 10%, de 60% pentru cele cu electro-intensitate de 10-20% și de 85% pentru companiile cu electro-intensitate de peste 20%. Numărul estimat al beneficiarilor acestei scheme de ajutor de stat acordat este 300, iar bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat reprezintă echivalentul în lei al sumei de 750 milioane euro.
Asociaţia Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC) susţine că exceptarea de la plata unei părţi din cota de certificate verzi sprijină competitivitatea industriei din România, iar reducerea suprataxelor va proteja 1,5 milioane de locuri de muncă la nivel local.