- Reducerea contribuţiei de la 2% din cifra de afaceri la 0,2% pentru producătorii de energie pe cărbune ridică suspiciuni privind acordarea unui ajutor de stat şi ar trebui agreată cu Comisia Europeană şi cu ANRE, susține Consiliul Concurenţei, într-un răspuns transmis către Ministerul Energiei, scrie Agerpres. Ministrul Energiei, Anton Anton, a precizat că are avizul Consiliului Concurenţei pentru această decizie!
Ministerul Finanţelor a publicat noua formă a OUG 114, care este de aseară în dezbatere publică. Potrivit ministrului Finnțelor, Guvernul va aproba mâine, 28 martie, o nouă ordonanță de urgență care modifică OUG 114/2018.
Așa cum s-a tot anunțat în ultimele săptămâni, producătorii de energie pe bază de cărbune, respectiv CE Oltenia și CE Hunedoara, precum și producătorii de energie în cogenerare vor fi exceptați de la plata contribuției de 2% pe cifra de afaceri datorată Autorității Naționale de Administrare în Domeniul Energiei (ANRE).
“Contribuția anuală percepută de la titularii licențelor de exploatare comercială a capacităților de producere a energiei electrice pe baza de cărbune precum și a celor de producere a energiei electrice și termice în cogenerare, se stabilește anual prin Ordinul președintelui ANRE”, se precizează în noua variantă a actului normativ.
“Referitor la asigurarea viabilității economice a producătorilor de energie electrică pe bază de cărbune, având în vedere importanța acestora în sectorul producerii de energie electrică și, totodată, și ponderea acestora (inclusiv a ramurilor industriale care depind de ei) în economia anumitor județe inclusiv situația socială deosebită din zonele în care își desfășoară activitatea, este necesară implementarea cu celeritate a unor prevederi care să le asigure viabilitatea economică. Totodată, trebuie avută în vedere că un eventual colaps financiar/economic al acestor producători poate conduce la periclitarea funcționării Sistemului Energetic Național”, sunt argumentele Guvernului pentru decizia de a nu taxa acești producători.
Reducerea contribuţiei de la 2% din cifra de afaceri la 0,2% pentru producătorii de energie pe cărbune, ridică suspiciuni privind acordarea unui ajutor de stat şi ar trebui agreată cu Comisia Europeană şi cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), susține Consiliul Concurenţei, într-un răspuns transmis către Ministerul Energiei, scrie Agerpres. Ministrul Energiei, Anton Anton, a precizat însă că are avizul Consiliului Concurenţei pentru eliminarea contribuţiei de 2% din cifra de afaceri pentru producătorii de energie pe bază de cărbune!
Contribuţia de 2% din cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească companiile energetice către ANRE, conform OUG 114/2018, este exagerat de mare, iar aceşti bani ar trebui să fie utilizaţi pentru a finanţa proiecte de eficienţă energetică, a declarat, marţi, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, într-o conferinţă pe teme energetice, scrie e-nergia.ro Potrivit acestuia, ANRE va propune în următoarea perioadă modificarea legislaţiei.
O altă modificare în formă OUG 114 face referire la rata de rentabilitate a capitalului investit pentru companiile de distribuție și transport al electricității și gazelor naturale, care a fost majorată la 6.9% de la 5,66%, cât este în prezent. “Pentru calculul tarifelor de transport și distributie a energiei electrice, în perioada de reglementare 2019-2024, rata de rentabilitate a capitalului investit, reprezentând costul mediu al capitalului investit, exprimat în termeni reali, înainte de impozitare, este de 6,9%.”, se specifică în proiectul de OUG.
Pe lista clienților care vor fi aprovizionați cu prioritate de către producătorii interni cu gaze românești la prețul plafonat de 68 lei/MWh au fost incluse și centralele de producție de energie termică ce livrează agent termic sistemelor locale de încălzire centralizată a populației (SACET). „În perioada 1 aprilie 2019 – 28 februarie 2022, producătorii, inclusiv filialele acestora și/sau afiliații aparținând aceluiași grup de interes economic care desfășoară atât activități de extracție, cât și activități de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României au obligația să vândă cu prețul de 68 lei/MWh cantitățile de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizori și clienți finali eligibili. În această perioadă, producătorul are obligația să vândă cu prioritate către furnizori, în condiții reglementate de ANRE, pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienților casnici și al producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinată consumului populației, din producția curentă și/sau din depozitele de înmagazinare”, se prevede în proiectul de modificare a OUG 114.