Noua Societate Energetică Electrica: Începe reorganizarea, se vrea un model de business. Cad capete din întregul grup, CA pune șefimea la treabă

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Noua Societate Energetică Electrica: Începe reorganizarea, se vrea un model de business. Cad capete din întregul grup, CA pune șefimea la treabă

Pentru Electrica, companie listată pe bursă, este timpul și se impune să înceapă o reorganizare, a declarat Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei și membru în Consiliul de Administrație al companiei într-un interviu acordat InvesTenergy. Lucru care se întâmplă deja, spre disperarea celor care își pierd funcțiile și lefurile generoase pentru prestații care lasă de dorit,  în dauna societății. După mai multe încercări nefinalizate ale fostei echipe de la conducerea ministerului, iată că actualul Consiliu de Administrație condus de secretarul de stat Cristian Bușu l-a revocat din funcție pe boss-ul Ioan Roșca, pe motiv că acesta nu a reușit să performeze într-o companie care-i oferea toate condițiile, mai ales bani din belșug să  dezvolte business-ul. În schimb, după cum sesisează și oficialii Ministerului Energiei, în mod surprinzător,  la Electrica, după o listare de succes, lucrurile au rămas încremenite, iar banii câștigați zac bine merci în bănci!

electrica

Au lipsit deciziile manageriale, nu a existat un model de business. Drept urmare, s-a dat startul schimbărilor radicale în conducerea și activitatea companiei. S-a instalat deja o teama la Electrica ce vizează păstrarea locului de muncă.  După revocarea lui Roșca, urmează alte înlocuiri în funcție ale unor șefi atât din compania mama, cât și din filiale (directori, membri CA), precum și ocuparea unor poziții cheie în urma unor concursuri, susțin surse apropiate companiei. CA a sesizat o serie de nereguli la Electrica, printre care faptul că de luni bune echipa de management nu este completă: lipsesc directori de bază din cadrul companiei, cel de Operațiuni și IT, indispensabili pentru bunul mers al activității. Comitetul de nominalizare și remunerare a demarat deja procesul de selecție a candidaților pentru poziția de director general al Electrica, pe care și-au propus să-l finalizeze în maxim două luni. Sunt mulți candidați, directori de la importante companii din energie care râvnesc  la șefia Electrica!

Reorganizarea va viza totodată dezvoltarea de direcții la nivelul companiei, se va punea accent de exemplu pe Direcția de Dezvoltare a Business-ului (Business Development). Oficialii ministerului, reprezentanți în CA Electrica, se așteaptă ca Electrica să-și investească resursele suplimentare în dezvoltarea de business, în identificarea de noi oportunități astfel încât banii investiți să se reîntoarcă în societate, ca aceasta să-și susțină business-ul pe termen mediu și lung.

Se schimbă denumirea: din Societatatea de Distribuție și Furnizarea a Energiei Electrică – Electrica SA în Societatea Energetică Electrica.

Acționarii Electrica sunt convocați în ședințe pe 31 martie și 27 aprile pentru a aproba  zeci de puncte pe ordinele de zi  impresionante.

Se dorește implementarea în filiale a unui concept unitar pornind de la actul constitutiv care  a fost modificat, urmând să fie supus aprobării acționarilor, se vor implementa aceeași guvernanță și strategii comune la nivel de companie mamă și filiale.  Se schimbă și denumirea, din Societatatea de Distribuție și Furnizarea a Energiei Electrică – Electrica SA în Societatea Energetică Electrica.

În ședințele AGEA și AGOA din aprilie se supun aprobării acționarilor: planul anual de investiții consolidat la nivelul grupului Electrica aferent anului 2016; bugetele de venituri și cheltuieli ale grupului, respectiv filialelor.

În ședința AGEA din aprilie se solicită ok-ul acționarilor pentru: situațiile financiare ale filialelor Electrica, repartizarea profitului aferent anului 2015, precum și distribuirea de dividende către acționarii filalelor. Iar în ședința AGOA vor fi prezentate: raportul anual al Consiliului de administrație privind activitatea Electrica pentru exercițiul financiar 2015, situațiile financiare anuale ale companiei pentru 2015. Se propune și renumirea KPMG în calitate de auditor financiar al Electrica.

Totodată, se solicită acordul acționarilor pentru vânzarea, în cursul anului 2016, către fiecare dintre filialele de distribuție ale Electrica a sistemului de citire automata a contoarelor (AMR- Automatic Meter Reading) proprietatea societății, la un preț reprezentând valoarea de inventar, minus ce au achitat deja filialele în baza contractelor de prestări servicii pentru folosirea sistemului AMR, plus un profit de 5%.

Pentru cei de la Electrica urmează luni de foc dacă chiar vor să dovedească că pot mișca lucrurile în direcția bună și noua Societate Energetică Electrica va deveni ceea ce merită să fie: un jucător important pe piața regională de energie.


Publicat de

C. T.

Director Editorial

8 comentarii la “Noua Societate Energetică Electrica: Începe reorganizarea, se vrea un model de business. Cad capete din întregul grup, CA pune șefimea la treabă”

  1. Sa mareasca mai intai salariile la muncitori, care amaratii umbla prin vant, zapada, ploaie, soare si multe alte conditii de meteo nefavorabile. Pentru ca la 2000 de lei (salariu de cacat) retele vechi de peste 40 de ani, deranjamente cu caru si multe altele. Ei isi tarasc fundurile prin birouri si slugaresc muncitoru de rand non-stop pentru banii aia. O totala bataie de joc..

  2. eu muncesc pe mai putin de 1800 de lei si fac naveta de 60km pe zi nedecontata! rusine ….. de 14 ani vechime

  3. MARE ADEVAR IN CUVINTELE SPUSE DE DOMNUL ION….”MAREA RANA A NOASTRA A MUNCITORILOR ASTA E – SALARII MIZERABILE PENTRU MUNCA PE CARE O EXECUTAM ”

  4. Mare adevăr au scris colegii de mai sus.Lucrez la Electrica de peste 20ani pe un salariu de 1950 lei în tură de 24h la muncă /24 liber.Da ! Citiți bine.360 de ore petrecute efectiv în instalații de inalta tensiune fabricate în anii ’70 care pot exploda în orice secundă -cu consecințe dezastruoase. Nu interesează pe nimeni …

  5. E jale ! Muncitori putini pe salarii ordinare șefi mulți salarii imense .așa ne trebuie !!

  6. Salutam schimbarile facute si cele ce vor urma, atat la nivel de Electrica cat si in conducerile executive ale filialelor si sucursalelor. Am incredere si trag speranta ca societatea va intra pe un fagas normal, din punctul de vedere al unui angajat cat si al unui actionar. Colegii vorbeau de salarii electricienilor care pe ploaie, ninsoare, noapte si zi incearca sa tina in picioare instalatii uzate fizic si moral si intr-un numar mai mic decat ar fi necesar, si ce sa vezi conducerile executive fac angajari de economisti si nu pe salarii mici ci de 3800-4000 ron, astfel sunt ingineri cu 20 de ani vechime care nu au ajuns la acest salariu, ce sa mai spun de electricieni. Oare care este meritul acestor economisti pentru un astfel de salariu? Mda, sunt datorii de partid si nepotisme. Cred ca obiectul de activitate al societatii este distributia energiei electrice, ori aceasta energie se distribuie cu ajutorul electricienilor care mentin in functiune instalatiile si nu a economistilor (parca am fi societate financiar-bancara). Poate odata cu schimbarile or sa dispara societatile capusa care fac instalatii electrice, societati abonate la banii de investitii Electrica pusculite electorale are partidelor politice (90 % din lucrarile de investitii se fac cu o singura firma, la fel si cele cu incredintari directe ale tertilor),. Poate se vor termina abuzurile in serviciu si traficul de influenta facute de conducerile executive ale filialelor si sucursalelor. Poate angajarile nu se vor mai face pe baza de „cumetrii” ,nepotisme si se vor face pe baza de profesionalism. Doresc succes noului CA si astept cu interes numirea noului director general Electrica si schimbarile din filiale si sucursale.

  7. Sa nu ne victimizam daca nu suntem platiti doar sunt alternative de a schimba dar trebuie sa cunosti meserie nu trebuie sa lucrezi in electrica dar este adevarat cs s-avandut toate filialele electria la bani de tigari si actualii asa zis patroni isi bat joc de tot stiu ce spun am lucrat in sistem 35 de ami!!!

  8. se cere numai profit cat mai mare posibil si ce sa intamplat . avenit ANRE-ul si ne-a taiat din tariful de distributie in ultimi doi ani venit deci mai mic ,si atunci sa taiat din investitii revizii si chiar salari ca profitul sa fie cat mai mare asa e la noi.Tot de vreo doi ni se pleaca voluntar cu ordonanta si salari compensatorii dar numai sefii care sunt inlocuiti imediat cu toate ca una din conditii este ca cei ramasi sa preia atributiile celor plecati la golea nu-i da drumul cu ordonanta ca stie ca altul nu mai gaseste iInconsecinta si pacaliti si furati si vai de capul nostru cu stima

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *