- Coordonatorii Grupului de lucru pentru PNISEC au solicitat o revizuire a prognozelor macroeconomice furnizate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză în sensul adoptării unei linii mai moderate cu privire la creșterile economice prognozate pentru perioada 2021 – 2030, fapt ce ar permite ajustarea obiectivelor PNISEC în sensul recomandărilor CE, fără un efort suplimentar semnificativ din partea țării noastre
Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin Departamentul pentru Energie condus de secretarul de stat Niculae Havrileț, lucrează în continuare la Planul Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice – PNIESC, precum și la Strategia eneregetică. PNIESC trebuia să fie finalizat la finele anului trecut, însă recomandările venite din partea Comisiei Europene pentru îmbunătățirea calității planului dau bătăi de cap responsabililor pe energie din minister, care și-au propus să dea gata documentul la începutul lunii februarie.
În ultimele luni, au circulat mai multe Comunicări, însoțite de opinii, inclusiv din partea Comisiilor parlamentare de specialitate, cu privire la stadiul elaborării și modificările aduse PNISEC, precum și efectele obiectivelor/măsurilor care urmează a fi implementate. Aceste comunicări se transmit către forurile europene cu scopul de a sprijini statele membre să-și finalizeze planurile.
“Planul Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice și Strategia Energetică vor fi armonizate și vor avea ca obiectiv decarbonarea. Pentru securitatea Sistemului Energetic Național continuă să rămână importantă păstrarea capacităților energetice pe cărbune pentru preîntâmpinarea unor situații critice, până la atingerea unui nivel confortabil al capacităților de interconectare”, a declarat recent Niculae Havrileț, Secretar de Stat în cadrul MEEMA.
CE a recomandat României să reanalizeze nivelul de ambiție prin creșterea contribuției naționale în materie de energie din surse regenerabile. Potrivit unui document consultat de InvesTenergy, în cadrul proiectelor de PNISEC prezentate CE, în loc de cel puțin 32%, ponderea E-SRE ar atinge o valoare cuprinsă între 30,4% și 31, 9% în 2030 la nivelul UE. România s-a prezentat inițial cu o țintă pe regenerabile de 27,9% pentru 2030. Comisia a cerut creşterea ei la 34%. Surse apropiate grupului de lucru pentru PNISEC spun că România se va prezenta cu o nouă țintă pentru regenerabile de peste 30%, dar care nu va depăși 31%. Autoritaţile române joacă în continuare precaut, preferând un anagajament fără consecinţe juridice!
Trebuie spus că, după ce va fi acceptat de Comisia Europeană, PNIESC devine un angajament ferm al României cu conotație și consecințe juridice. Cu alte cuvinte, obiectivele asumate prin acest document, spre deosebire de ce este prevăzut în strategia energetică, trebuie îndeplinite, altfel Romania va fi penalizată! Acesta este motivul pentru care autoritățile, indiferent de partidul aflat la guvernare, aleg să fie precaute, renunțând la ținte ambițioase.
Coordonatorii Grupului de lucru pentru PNISEC au solicitat o revizuire a prognozelor macroeconomice furnizate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză în sensul adoptării unei linii mai moderate cu privire la creșterile economice prognozate pentru perioada 2021 – 2030, fapt ce ar permite ajustarea obiectivelor PNISEC în sensul recomandărilor CE, fără un efort suplimentar semnificativ din partea țării noastre, potrivit documentului consultat de InvesTenergy. Astfel, autoritățile pot demonstra în fața Comisiei Europene că depun eforturi pentru majorarea nivelului de ambiție, păstrând în același timp un nivel prudent de creștere, în conformitate cu particularitățile naționale.
Într-o adresă, Ministerul Energiei precizează că în documentul de lucru al CE referitor la evaluarea proiectului PNISEC al României se menționează că s-a constatat că prognozele utilizate pentru PIB sunt cu peste 30% mai mari, într-un scenariu cu măsuri preconizate și cu 5% mai mici în al doilea scenariu cu măsuri existente, decât prognozele CE. Ca urmare, CE a recomandat autorităților să clarifice modul de utilizare a prognozelor în vederea îmbunătățirii calității proiectului final PNIESC.
Grupul de lucru PNISEC nu va putea motiva/fundamenta în mod corespunzător și realist poziția României de a nu implementa toate recomandările CE, în condițiile în care potențialul economic al țării previzionat de CNSP pentru 2021-2030 indică că, teoretic, ar exista condiții favorabile pentru implementarea acestora, se avertizează în una dintre comunicările autorităților.
De notat că fiecare stat membru trebuie să își actualizeze PNIESC, să-și revizuiască țintele naționale în sensul creșterii acestora și că se recomandă utilizarea unui scenariu de creștere economică prudent pentru perioada 2021 – 2030.