O veste bună și pentru regenerabili. ANRE s-a răzgândit. Taxa de 2% nu se aplică și pentru certificatele verzi

Publicat pe Categorii Business, Energie, Esential, Hidro si nucleara, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential O veste bună și pentru regenerabili. ANRE s-a răzgândit. Taxa de 2% nu se aplică și pentru certificatele verzi

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE  s-a răzgândit și în privința taxei de 2% care ar fi urmat să se aplice pentru certificatele verzi, chiar dacă nu era prevăzut în OUG 114. În a doua variantă  a Metodologiei privind calculul și stabilirea contribuției bănești nu se mai regăsește prevederea  din prima variantă pusă în consultare publică, conform căreia: “cifra de afaceri aferentă activității producătorului de energie electrică și, după caz, de energie termică include și contravaloarea certificatelor verzi, conform reglementărilor Ministerului Finanțelor Publice”.

Nagy-Bege Zoltán, Vicepreședinte ANRE, a confirmat situația,  oferind un răspuns unui producător de ESRE pe Pagina de energie de pe facebook: “Există un ordin al Ministrului Finanțelor care exceptează certificatele verzi. Acestea nu intră la cifra de afaceri, sunt venituri financiare și nici până acum nu se plătea contribuție după ele”.

Autoritatea a făcut această modificare în metodologie  în urma solicitărilor Asociațiilor de profil din sectorul regenerabilelor – RWEA și PATRES – de a clarifica situația, argumentând că, prin această nouă prevedere în metodologie, de taxare a certificatelor verzi, se încalcă alte acte normative, precum și Ordinul 2531/2018 al Ministerului Finanțelor. Potrivit OUG nr. 24/2017, certificatele verzi sunt înregistrate în contabilitatea producătorilor  în momentul tranzactionării lor pe piețe, și nu în momentul emiterii. Modificarea  momentului în care certificatele verzi sunt înregistrate are impact în mod direct și asupra modalității de plată a impozitului pe profit aferent acestora. Conform reglementărilor contabile în vigoare, certificatele verzi sunt contabilizate într-un cont special și au valoare doar în momentul tranzacționării. Un astfel de cont special se află în afara bilanțului contabil, astfel că certificatele verzi  nu pot fi luate în considerare atunci când se calculează cifra de afaceri totală, au atras atenția  producătorii de E-SRE.

Citește și:

Exces de zel pe ANRE. Deși OUG 114 nu prevede, taxa de 2% se aplică și pentru certificatele verzi. Este o taxă la o subvenţie! Se încalcă reglementări contabile, susțin regenerabilii

ANRE a mai decis ca furnizorii să fie taxați doar la  marja de furnizare și contribuția de 2% din cifra de afaceri să se plătească retroactiv, dar se va face regularizare.

Citește și:

ANRE modifică metodologia la cererea operatorilor: Contribuția de 2% din cifra de afaceri se plătește retroactiv, dar se va face regularizare. Furnizorii, taxați doar la marja de furnizare

ANRE supune consultării publice faza a II-a a Proiectului de Ordin privind aprobarea Metodologiei privind calculul și stabilirea contribuției bănești anuale, variantă rezultată în urma  preluării observațiilor venite din partea operatorilor economici implicați. Se pot trimite propuneri și observații până la data de 08.02.2019.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *