Oana Özmen: Clădirile trebuie să respecte principiul eficienței energetice pentru a parcurge cu succes tranziția către standardul ZEB

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Oana Özmen: Clădirile trebuie să respecte principiul eficienței energetice pentru a parcurge cu succes tranziția către standardul ZEB
  • Dezbateri la Parlament, la cea de-a VI-a ediție a Conferinței „Standarde ZEB: revizuirea EPBD și noi perspective asupra eficienței energetice în sectorul clădirilor”, organizată de Oana-Marciana Özmen, Secretar al Comisiei pentru Industrii și Servicii

România se aliniază la standardele europene și internaționale, demonstrând că își construiește un viitor sustenabil, unde clădirile respectă principiul eficienței energetice pe primul plan și pot parcurge cu succes tranziția către standardul ZEB prin politici coerente și proiecte de calitate, a declarat Oana-Marciana Özmen, Secretar al Comisiei pentru Industrii și Servicii.

Cea de-a VI-a ediție a Conferinței „Standarde ZEB: revizuirea EPBD și noi perspective asupra eficienței energetice în sectorul clădirilor” s-a desfășurat astăzi, 22 aprilie, la Parlament.  Evenimentul, inițiat și coordonat de Oana-Marciana Özmen, Secretar al Comisiei pentru Industrii și Servicii, a fost organizat împreună cu Virgil Popescu, Președintele Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic, Biró Rozália, Președintele Comisiei pentru Politică Externă și  Bende Sándor, Președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii.

Evenimentul a reunit experți din mediul academic, mediul de afaceri și din cele mai reprezentative organizații non-guvernamentale cu expertiză în domeniul renovărilor.

Oana-Marciana Özmen a precizat:  “În cadrul conferinței, am dezbătut cele mai recente actualizări din legislația națională și cea europeană, precum propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor (Pl-x 170/2024), aflată în prezent în dezbaterea comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, și revizuirea Directivei privind Eficiența Energetică în Sectorul Clădirilor (EPBD), care instituie clădirile cu emisii zero (ZEB) drept noul standard pentru clădirile nou construite. Conferința a formulat concluzii importante pe teme precum securitatea la incendiu a clădirilor, încurajarea industriei de construcții să producă și să promoveze pe piață materiale greu inflamabile, inventarierea clădirilor cu risc seismic și strategii adecvate pentru intervenție și reabilitare, conservarea clădirilor de patrimoniu și soluțiile adaptate pentru zonele rurale. A reieșit necesitatea unei abordări integrate și inovatoare pentru a răspunde provocărilor climatice și tehnologice actuale”.

Nicolae Ciucă, Președintele Senatului, a susținut o alocuțiune substanțială în cadrul evenimentului. Guvernul României a fost reprezentat de Borbély László, Consilier de Stat și Coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Alexandru-Mihai Ghigiu, Șef al Cancelariei Prim-ministrului și Dan Drăgan, Secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei. Din sfera internațională, au contribuit ambasadorul Regatului Danemarcei, Excelența Sa Uffe A. Balslev, ambasadorul Republicii Coreea, Excelența Sa Rim Kap-Soo, ambasadorul Ordinului Suveran de Malta, Excelența Sa Roberto Musneci, și doamna Sandrina Köbinger, Șefa Secției Economice și Comerciale a Ambasadei Germaniei, evidențiind colaborarea și schimbul de bune practici între state în domeniul inovațiilor pentru eficiența energetică a clădirilor.

De asemenea, în cadrul evenimentului au avut intervenții  Antal Istvan-Lorant – Presedinte al Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, Senat, Radu Dudău – Director, Energy Policy Group, Valerie Plainemaison  – Secretar General, European Federation of Intelligent Energy Efficiency Services,  Arjen Siegmann – Profesor Doctor,  Vrije Universiteit Amsterdam, Vicențiu Voicu – Vicepreședinte, Consiliul Județean Ilfov, Cîmpean Daniela – Președinte, Consiliul Județean Sibiu, Florin Popescu – Business Unit Director, Rockwool Group, Anca Ileana Ginavar – Director în Direcția Tehnică, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Claudiu Isarie –  Conf. dr. ing. Facultatea de  Inginerie, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Jurgen Reizner – Director, Steinbeis și domnul Andy Pușcă – Conferențiar Universitar Doctor, Universitatea Danubius Galați. Ancuța Stanciu, redactor-șef Financial Intelligence, a moderat dezbaterile.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *