Oana Ozmen: România a făcut un pas hotărât şi necesar către o mai bună şi performantă eficienţă energetică a clădirilor

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Oana Ozmen: România a făcut un pas hotărât şi necesar către o mai bună şi performantă eficienţă energetică a clădirilor

România este cu un pas înaintea revizuirii Directivei privind Performanţa Energetică a Clădirilor. Parlamentul României şi Parlamentul European au dezbătut, în acelaşi timp, măsuri de modernizare a cadrului de reglementare pentru eficienţa energetică a clădirilor şi decarbonarea sectorului construcţiilor, afirmă  Oana-Marciana Ozmen, deputat Grupul parlamentar al PNL, secretar al Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților.

Senatul României a adoptat luni, 11 martie, în şedinţa plenară, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor (L65/2024) în baza raportului favorabil cu amendamente depus.

Parcul imobiliar din România nu e lipsit de provocări, însă există numeroase perspective de renovare, consolidare şi consum mai mic de energie. Prin adoptarea de către Senat a propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, România a făcut un pas hotărât şi necesar către o mai bună şi performantă eficienţă energetică a fondului construit, a precizat Oana-Marciana Ozmen.

La o zi după votul acordat de Senatul României, Parlamentul European a adoptat marţi, 12 martie, revizuirea propusă pentru Directiva privind performanţa energetică a clădirilor, care urmăreşte ca toate clădirile noi să aibă emisii zero începând din 2030, în timp ce clădirile noi, ocupate sau deţinute de autorităţile publice, ar trebui să aibă emisii zero începând din 2028. Conform prevederilor directivei revizuite, statele membre vor trebui să renoveze 16% din clădirile nerezidenţiale cu cele mai slabe performanţe energetice până în 2030, respectiv 26% dintre acestea până în 2033. Pentru a identifica clădirile care intră în această categorie se vor utiliza cerinţele minime de performanţă energetică.

Oana Ozmen a iniţiat, anul trecut, această propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.372/2005 împreună cu Gabriel Andronache, liderul Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal din Camera Deputaţilor, şi Virgil Popescu, preşedintele Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic, tocmai în scopul armonizării legislaţiei naţionale cu cea europeană, susţinând cerinţele minime privind performanţa energetică a clădirilor. Iniţiativa se bucură de susţinerea colegilor PNL, PSD şi UDMR din Comisia pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor. Ozmen a transmis mulțumiri colegilor senatori PNL, PSD şi UDMR ai comisiilor raportoare, Antal István-Loránt, preşedintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură Energetică şi Resurse Minerale, şi Cászár Károly Zsolt, preşedintele Comisiei pentru Administraţie Publică, pentru că au înţeles şi sprijină obiectivului propunerii, anume alinierea legislaţiei la cele mai recente reglementări naţionale şi europene, stimularea inovaţiei în domeniul eficienţei energetice precum şi utilizarea surselor regenerabile de energie.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *