OMV Petrom anunță finalizarea proiectului de modernizare a Institutului de Cercetare şi Proiectare Tehnologică (ICPT) de la Câmpina, finanţat din surse proprii şi din fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial ‘Creşterea competitivităţii economice’, având un buget total de 20,38 milioane de lei inclusiv TVA (4,6 milioane de euro).
‘După mai mult de 150 de ani de exploatare a resurselor de ţiţei şi gaze din România, una dintre provocările acestei industrii pe plan local este declinul natural al producţiei provocat de maturitatea zăcămintelor. Cu ajutorul noilor tehnologii, cum sunt cele de care dispunem acum la ICPT Câmpina, putem obţine date mai precise cu privire la structurile geologice şi putem testa noi soluţii de exploatare a zăcămintelor existente astfel încât să putem creşte productivitatea acestora’, declară Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea Upstream.
Potrivit companiei, în cadrul proiectului de modernizare, a fost construit un depozit pentru stocarea carotelor geologice (probe geologice colectate în timpul forajului, din interiorul sondelor) şi au fost achiziţionate echipamente moderne de analiza pentru laboratoarele din cadrul institutului.
Analiza carotelor oferă informaţii utile pentru constituirea modelului geologic al zăcămintelor, precum vârsta geologică, porozitatea, permeabilitatea, saturaţia rocilor şi caracteristicile mediului în care acestea s-au format. Cu ajutorul acestor analize se poate estima cantitatea de hidrocarburi dintr-un zăcământ şi se pot stabili cele mai adecvate tehnici de exploatare.
Institutul de Cercetări şi Proiectări Tehnice (ICPT) din Câmpina a fost înfiinţat în 1950, iar depozitarea şi analiza probelor geologice colectate din interiorul sondelor a fost una din primele sale linii de activitate. Institutul este singurul centru de cercetare ştiinţifică pentru industria petrolieră din România şi are, până în prezent, 56 de brevete de invenţii şi încă 4 brevete în curs de examinare.