- Strategia companiei, actualizată. Obiective ambițioase: Investiții de 1 miliard euro/an și o rată de înlocuire a rezervelor de 100% în anul 2021
Mariana Gheorghe, CEO Petrom: “Am avut primii 5 ani de succes, în cei 2 ani de criză am dovedit cu robustețea financiară și operațională. Vom continua să investim în următorii 10 ani. Ne-am propus, o țintă ambițioasă, investiții de un miliard de euro pe an până în 2021. Vom continua să fim o companie modernă, cu un viitor pe termen lung, ne vom pregăti pentru revoluția energetică și industrială. Vom continua să avem o poveste de succes pe termen lung și acționarii noștri să aibă beneficii. Acordăm dividende pentru că suntem recunoscători acționarilor noștri și îi asigurăm că vom conduce această companie pe un alt nivel superior de ambiție în următorii 5 ani și mai departe”
OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, a făcut, din nou, pasul de la pierderi la profit, realizând în 2016 un profit net de 1,04 miliarde lei (circa 231 milioane euro), după pierderi înregistrate de 690 de milioane lei anul precedent, ca urmare a deprecierilor aplicate activelor din zona de explorare şi producţie. “În 2016, mediul de piaţă a rămas volatil şi dificil. La nivel de grup s-au realizat economii de costuri de aproximativ 500 de milioane de lei”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom.
Potrivit rezultatelor preliminare consolidate, OMV Petrom a încheiat 2016 cu o cifră de afaceri de 16,2 miliarde de lei, cu 10% mai mică faţă de 2015.
Rezultatele permit conducerii companiei să propună acordarea de dividende pentru anul 2016. “Pe baza rezultatelor preliminare si a fluxului solid de trezorerie extins obtinute in 2016, Directoratul propune un dividend de 0,015 lei/actiune pentru anul financiar 2016. Propunerea finala privind dividendul, care va fi supusa aprobarii Adunarii Generale a Actionarilor din aprilie 2017, va face subiectul aprobarii de catre Consiliul de Supraveghere”, se precizează în raportul companiei.
Conducerea companiei a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, actualizarea strategiei până 2021+. “Am avut primii 5 ani de succes, în cei 2 ani de criză am dovedit cu robustețea financiară și operațională. Vom continua să investim în următorii 10 ani. Ne-am propus, o țintă ambițioasă, investiții de un miliard de euro pe an până în 2021. Vom continua să fim o companie modernă, cu un viitor pe termen lung, ne vom pregăti pentru revoluția energetică și industrială. Vom continua să avem o poveste de succes pe termen lung și acționarii noștri să aibă beneficii. Acordăm dividende pentru că suntem recunoscători acționarilor noștri și îi asigurăm că vom conduce această companie pe un alt nivel superior de ambiție în următorii 5 ani și mai departe”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO Petrom.
Investițiile au scăzut în 2016, influențate de o reducere substanțială în segmentul de explorare şi producţie
Investițiile au scăzut, în 2016, la 2,57 miliarde lei față de 3,9 miliarde lei in 2015, influențate în principal de o reducere substanțială în segmentul de explorare şi producţie, arată raportul financiar al companiei. Spre comparație, în 2015, investiţiile companiei s-au cifrat 3,895 miliarde de lei.
„Investiţiile în activităţile Upstream au reprezentat 82% din investiţiile totale ale Grupului în 2016, fiind cu 39% sub nivelul din 2015, deoarece reacţia rapidă la scăderea preţului ţiţeiului a condus la prioritizarea investiţiilor. Investiţiile în Upstream s-au concentrat pe activităţi de reparaţii capitale şi de adâncime, finalizarea proiectelor de redezvoltare a zăcămintelor, proiecte pentru facilităţile de suprafaţă, forarea de sonde de dezvoltare precum şi pe investiţiile în proiectul Neptun Deep. Investiţiile de explorare au fost de 338 milioane de lei, în principal datorită finalizării activităţilor de foraj în Marea Neagră”, se menționează în raport.
Referitor la perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, reprezentanţii companiei spun că „se desfăşoară activităţi intense pentru a determina viabilitatea comercială a proiectului”.
Vânzările consolidate în 2016 au scăzut cu 10% comparativ cu 2015, la 16,247 miliarde de lei, în principal pe fondul scăderii veniturilor din vânzările de produse petroliere, din cauza unui declin suplimentar al preţului la ţiţei şi a cantităţilor vândute uşor mai reduse, precum şi din cauza vânzărilor mai mici de gaze naturale. Aceste efecte negative au fost parţial contrabalansate de vânzările mai mari de electricitate.
Estimări pentru 2017
Pentru anul 2017, OMV Petrom se aşteaptă ca preţul ţiţeiului Brent să înregistreze o valoare medie de 55 dolari pe baril. „În 2017, estimăm că cererea de gaze din România va rămâne relativ similară cu cea din 2016, cu presiune pe marje şi concurenţă crescută. Pe piaţa de energie electrică, cererea din 2017 se preconizează că va rămâne, de asemenea, relativ stabilă faţă de 2016, cu marje în medie pozitive pe parcursul anului. Se estimează că marjele de rafinare vor înregistra o tendinţă descrescătoare în 2017, ca efect al creşterii preţului ţiţeiului şi al persistenţei supracapacităţii de rafinare. Totuşi, preţurile mai reduse ale produselor petroliere, ca efect al continuării în 2017 a măsurilor de relaxare fiscală în România (reducerea TVA cu un punct procentual şi eliminarea supraaccizei de 7 eurocenţi/litru, începând cu ianuarie 2017), vor continua să susţină cererea, într-un mediu caracterizat prin concurenţă puternică”, spun reprezentanţii Petrom.
OMV Petrom şi-a planificat investiţii în tehnologii avansate. „Ne propunem să fim „smart followers”, pentru că nu avem capacitatea necesară de a face cercetare fundamentală, dar ne uităm ce fac alţii din industrie, ce fac alte industrii. Este vorba de vizualizarea 3D, care se foloseşte foarte mult la TV, la cinema şi o folosim şi noi în zona de upstream, dar şi de ceva care pare mai puţin potrivit pentru zona de petrol şi gaze şi anume este vorba de dronele pe care colegii noştri de la upstream s-au gândit că ar putea să fie folositoare în activitatea noastră de cartografie şi am achiziţionat deja două drone cu care încercăm să creştem eficientizarea activităţii noastre. De asemenea, vom implementa şi aplicaţii smart pe partea de retail”, a precizat Gheorghe.
În noua strategie sunt prevăzute investiţii de un miliard de euro pe an și realizarea unei ținte ambițioase, respectiv o rată de înlocuire a rezervelor de 100% în anul 2021. „Ne propunem să atingem o rată de 100% de înlocuire a rezervelor în 2021, adică să aducem noi rezerve care să fie la nivelul producţiei pe care o scoatem în fiecare an din zăcămintele existente. Este o ţintă ambiţioasă, dar avem sprijinul financiar al profiabilităţii noastre, care credem că ne va permite să atingem această ţintă. Vom reuși prin investiţii”, a precizat Gheorghe.