OPCOM invită regenerabilii și furnizorii să tranzacționeze, din 1 septembrie, pe două noi piețe centralizate anonime de certificate verzi

Publicat pe Categorii Energie, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal OPCOM invită regenerabilii și furnizorii să tranzacționeze, din 1 septembrie, pe două noi piețe centralizate anonime de certificate verzi

Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale OPCOM invită funizorii și regenerabilii să tranzacționeze pe două noi piețe centralizate anonime de certificate verzi începând cu 01.09.2017, piețe create în baza prevederilor OUG24/2017. Este vorba despre Piața centralizată spot de certificate verzi (PCSCV) și Piața centralizată la termen a contractelor bilaterale de certificate verzi (PCTCV) care înlocuiesc piața centralizată de certificate verzi și piața centralizată a contractelor bilaterale de certificate verzi.

Potrivit Ordonanței, trebuie să apară și o a treia piață în cadrul căreia să se asigure tranzacționarea concurențială, transparentă, publică, centralizată și nediscriminatorie a energiei electrice din surse regenerabile asociat cu certificatele verzi aferente cantității de energie electrică tranzacționate.

Ordinul ANRE nr. 77/18.08.2017 privind ”Regulamentul de organizare și funcționare al pieței de certificate verzi” a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 697/29.08.201, iar Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale OPCOM va asigura funcționarea celor două piețe începând de vineri, 01.09.2017.

Operatorii sunt informați de OPCOM în ce condiții pot realiza tranzacții pe cele două piețe până la definitivarea convențiilor de participare la piață. Având în vedere cadrul de reglementare aplicabil, până la momentul publicării formei finale a Convenției de participare la piață, cei interesați să tranzacționeze, începând cu data de 01.09.2017, pe piețele centralizate anonime de certificate verzi pot să notifice OPCOM că își asumă condițiile care derivă din proiectul Convenției publicată ca document de discuție pe site-ul societății în data de 23.08.2017, potrivit unei informări a OPCOM.

Participanții la Piața de Certificate Verzi care nu mai sunt interesați în participarea începând cu data de 01.09.2017 la Piața de Certificate Verzi trebuie să notifice OPCOM SA, prin scrisoare asumată de reprezentantul legal al societății sau imputerniciții acestuia cu privire la retragerea din calitatea de participant la piață, se menționează în informare.

Noul regulament elaborat de ANRE vine cu următoarele modificări:

– tranzacționarea o singură dată a unui certificat verde între producător în calitate de vânzător și furnizor în calitate de cumpărător;

– modificarea valorilor maximă și minimă de tranzacționare a certificatelor verzi;

– continuarea derulării contractelor bilaterale de vânzare-cumpărare a certificatelor verzi încheiate înainte de intrarea în vigoare a ordonanței, în sensul că acestea produc efecte juridice până la data expirării acestora, fără posibilitate de prelungire a acestora.

Piața de certificate verzi – PCV va fi formată din:

  • Piaţa centralizată anonimă spot de certificate verzi – PCSCV. Potrivit proiectului de ordin ANRE, aceasta va pune la dispoziţia participanţilor la piaţă un cadru concurenţial de tranzacţionare a CV transparent, nediscriminatoriu, cu lichiditate ridicată şi care oferă acestora un preţ de referinţă pentru încheierea contractelor bilaterale stabilit conform unor reguli predefinite. Această piață este anonimă, doar cu posibilitatea de a vedea ofertele celorlalți participanți (cantitate și pret), nu și identitatea lor. Tranzacționarea se face pe platforma on-line, cu posibilitatea de modificare/retragere în timp real a ofertelor. Sesiunile de tranzacționare au loc în fiecare zi lucratoare.
  • Piaţa contractelor bilaterale de certificate verzi – PCBCV, care este împarțită în PCTCV( piaţa centralizată anonimă la termen de certificate verzi) și PCBCV-ND (piaţa contractelor bilaterale negociate direct de certificate verzi). PCBCV este o piaţă compusă din piaţa centralizată anonimă la termen de certificate verzi şi piaţa contractelor bilaterale de CV încheiate prin negociere directă între producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie care deţin grupuri/centrale electrice care beneficiază de sistemul de promovare, cu puteri instalate de cel mult 1 MW pe producător şi furnizorii clienţilor finali de energie electrică.

Specialiștii în energie consideră că se va elimina specula în condițiile în care “un certificat verde poate face obiectul unei singure tranzacţii între producător în calitate de vânzător şi furnizor în calitate de cumpărător. Prin excepţie, producătorul de energie electrică din surse regenerabile angajat într-un contract bilateral cu un furnizor de energie electrică, care se află în situaţia de a nu realiza numărul de certificate verzi contractate, poate achiziţiona diferenţa de pe pieţele centralizate de certificate verzi, doar pentru a acoperi această diferenţă.”

Potrivit datelor PATRES, anul trecut, doar 0,06% din certificatele verzi au fost tranzacționate pe piața centralizată dedicată acestora. De la începutul anului, la sesiunile lunare pe Piața centralizată pentru certificate verzi s-au tranzacționat cantități reduse de certificate verzi: 26 buc în sesiunea din luna mai,  2952 buc în iunie, 84 buc în sesiunea din iulie, 500 buc în sesiunea din august, în condițiile în care numărul disponibil este de peste 9.3 milioane certificate verzi.

Mai mult decât atât, anul acesta au expirat  657.312 certificate, numărul total de certificate verzi anulate în ultimii 2 ani fiind de 1.565.279 buc în valoare de peste 206 milioane RON, susțin reprezentanții PATRES, care consideră că situația din piață s-ar putea îmbunătăți odată cu apariția piațelor anonime a certificatelor verzi.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *