* PATRES: Este atacat dreptul de tranzacționare al producătorilor din sectorul regenerabilelor, cu consecințe negative asupra activității și a șanselor de a valorifica certificatele verzi
* Reprezentanții OPCOM susțin că propunerea de limitare exclusivă a numărului de oferte publicate simultan este valabilă până la implementarea măsurilor privind cota trimestrială, respectiv a regulilor suplimentare de bună practică
Producătorii din sectorul regenerabilelor ar putea fi limitați la tranzacționare. Propunerea – care vine din partea OPCOM – este criticată și neacceptată de către operatorii afectați. Ca răspuns la sesizarea Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES cu privire la Ordinul Autorității privind modificarea și completarea Regulamentului de organizare și funcționare a pieței de certificate verzi, aflat în consultare publică, vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă, a argumentat că OPCOM încearcă să găsească o soluţie pentru ca platformele de tranzacţionare să poată fi eficiente.
La rândul lor, reprezentanții OPCOM au venit cu precizări, explicând sensul propunerilor înaintate ANRE. “OPCOM s-a adresat ANRE în vederea analizării situației existente în piața certificatelor verzi sesizând faptul că în continuare, numărul de oferte de vânzare exprimate atât pe piața spot cât și pe piața la termen este foarte mare iar numărul de oferte de cumpărare este foarte redus. În aceste condiții sunt participanți care transmit zilnic un număr foarte mare de oferte în vederea inițierii de sesiuni de licitație, număr de oferte menținut indiferent dacă sesiunile de licitație organizate pentru ofertele deja transmise s-au încheiat cu atribuirea ofertei sau dacă nu au avut încă loc și prin urmare nu se cunoaște încă rezultatul sesiunilor de licitație programate”, se prezintă în comunicatul de presă al OPCOM.
Un exemplu elocvent oferit de OPCOM este “cel al unui participant care având deja publicate un număr de 135 de oferte pentru sesiuni în curs de organizare, a solicitat publicarea altor 30 de oferte de vânzare inițiatoare, în aceleași condiții cu cele deja publicate”.
OPCOM a comunicat ANRE faptul că perpetuarea acestor practici, al unora dintre participanții la piață, creează premize pentru obstrucționarea participării la PCCBCV a celorlalți participanți la piață, se precizează în comunicat.
Un alt efect, la care OPCOM a făcut referire este acela al extinderii termenului de publicare a ofertelor pentru ceilalți participanți la piață la mai mult decât termenul minim stabilit prin cadrul de reglementare aplicabil, respectiv în acest moment termenul efectiv de publicare al unei oferte inițiatoare a ajuns la perioade cuprinse între 6 și 11 zile lucrătoare, în loc de 5 zile lucrătoare cum este stabilit prin regulamentul aplicabil.
Având în vedere cele de mai sus OPCOM a propus ca până la implementarea măsurilor privind cota trimestrială, implementarea de reguli suplimentare de bună practică, astfel încât validarea ofertelor inițiatoare să se realizeze numai dacă la data transmiterii ofertei nu sunt deja programate sesiuni de licitație pentru același operator economic în baza unui număr maxim de cinci (5) oferte inițiatoare validate pentru participantul la piață respectiv.
Astfel, propunerea OPCOM are în vedere eliminarea comportamentului neadecvat de obstrucționare a intențiilor celorlalți participanți prin limitarea exclusiv a numărului de oferte publicate simultan, subliniază reprezentanții instituției. Odată cu diminuarea numărului de oferte publicate prin atribuirea sau anularea unei sesiuni de licitație organizate, participanții la piață pot reveni cu noi oferte, cu respectarea aceleiași reguli privind numărul de oferte publicate simultan. Procesul iterativ de publicare a ofertelor rămâne continuu, cu respectarea numărului minim de zile de publicare a unei oferte și cu șanse egale de publicare a ofertelor pentru toți participanții la piață.
ANRE: OPCOM caută soluții să eficientizeze platformele de tranzacţionare
„Am văzut în presa de specialitate foarte multe comentarii plecate de la PATRES (Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – n.r.) vizavi de o eventuală intervenţie a ANRE care să le îngreuneze viaţa. Este vorba despre dezbaterea publică a regulamentului de tranzacţionare a certificatelor verzi, solicitată de OPCOM. În acest document de discuţie există şi propunerea OPCOM de a lua în discuţie limitarea numărului de oferte de tranzacţionare din partea producătorilor. Se pleacă de la realitatea ultimului an în care se ofertează de la 8 dimineaţa şi până la 17 după-amiaza, în medie din 5 în 5 minute, iar din cele câteva sute de tranzacţii zilnice nu se finalizează decât 4-5, maxim10 oferte. OPCOM-ul, într-un fel, încearcă să găsească o soluţie pentru ca platformele de tranzacţionare să poată fi eficiente”, a declarat Emil Calotă, vicepreședinte ANRE, la cea de-a 25-a ediţie a Conferinţelor Focus Energetic.
PATRES semnalează: Restricții majore pentru producătorii din sectorul regenerabilelor, în condițiile unui excedent de certificate verzi pe piață!
Reprezentanţii PATRES au semnalat, printr-un comunicat, că – în condiţiile unui excedent de certificate verzi pe piaţă şi ale unei rate reduse de succes a sesiunilor de licitaţie organizate pe PCCBCV (Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale de Certificate Verzi), de 13,37% la nivelul anului în curs, potrivit datelor OPCOM, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis să impună restricţii majore producătorilor la tranzacţionare, prin limitarea numărului maxim de oferte transmise de un participant la piaţa de certificate verzi astfel încât în orice moment să poată fi publicate în vederea organizării de sesiuni de licitaţie maximum cinci oferte.
Practic, în loc să se găsească soluții de echilibrare a cererii cu oferta de certificate verzi, este atacat dreptul de tranzacționare al producătorilor din sectorul regenerabilelor, cu consecințe negative asupra activității și a șanselor de a valorifica certificatele verzi, se precizează într-un comunicat transmis de PATRES.
Citiți pe InvesTenergy: PATRES semnalează o nouă lovitură, marca ANRE: Producătorii din sectorul regenerabilelor, limitați la tranzacționare