OPCOM versus Transelectrica: Amenda CE de un milion de euro se achită frățește

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Info Bursier, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica OPCOM versus Transelectrica: Amenda CE de un milion de euro se achită frățește

Compania mamă va plăti filialei și o dobânda legală de circa 85.000 lei

Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale “OPCOM” a achitat, în vara anului trecut, o amendă de peste un milion de euro, după ce Comisia Europeană (CE) a acuzat societatea că a abuzat de poziție dominantă pe piaţa românească cu privire la facilitarea tranzacționării energiei electrice pe piața spot, cu încălcarea normelor antitrust ale UE. În urma unei investigații, CE a constatat că, timp de peste cinci ani, OPCOM i-a discriminat pe comercianţii de energie electrică din afara României cu sediul în Uniunea Europeană (UE), impunând ca membrii pieţelor spot de energie electrică să se înregistreze în România și refuzând să accepte comercianţii care erau deja înregistraţi în alte state membre ale Uniunii Europene.
judecator-instanta-825x510
Răspunzătoare pentru încălcarea normelor europene, deci și pentru plata amenzii în solidar, este – potrivit CE – și Transelectrica, societatea mamă a filialei SC OPCOM S.A. Refuzul reprezentanților Transelectrica de a plăti a determinat AGA OPCOM, în ședinta din data 10.06.2014, să decidă plata integrală a amenzii în sumă de 1.031.000 euro aplicată de catre Direcția Generală Concurență – Comisia Europenă de către OPCOM, potrivit unui document oficial consultat de InvesTenergy.

Ulterior, OPCOM a chemat în judecată compania-mamă Transelectrica, în data de 24 noiembrie 2014, în vederea obligării acesteia la plata sumei de 582.086,31 euro (2.585.161,72 lei la cursul BNR din data de 24.11.2014), reprezentând sumă achitată de aceasta cu titlu de amendă, din totalul amenzii de 1.031.000 euro, se menționează în raportul semestrial al Transelectrica. Totodată, OPCOM a mai solicitat instanței de judecată obligarea Transelectrica la plata sumei de 84.867,67 lei cu titlu de dobandă legală aferenta perioadei 11.06.2014 – 24.11.2014. La cererea de judecată a filialei sale, Transelectrica a depus întâmpinare invocând netemeinicia și nelegalitatea acțiunii.

La data de 24.07.2015, Tribunalul Bucuresti a pronunțat sentința: a admis cererea de chemare în judecată formulată de OPCOPM în contradictoriu cu Transelectrica, obligând compania mamă la plata către reclamantă a sumei de 582.086,31 de euro, reprezentând suma achitată de aceasta în locul Transelectrica din valoarea amenzii de 1.031.000 de euro aplicată prin Decizia Comisiei Europene . Compania mamă va plăti și dobânda legală, aferentă sumei de 582.086,31 de euro, calculată de la data de 11.06.2014 şi până la data plăţii efective, conform deciziei judecătorești.

Cheltuielile de judecată în sumă de 37.828,08 lei vor fi plătite tot de Transelectrica, care are drept de apel. Reprezentanții companiei susțin că le-a fost comunicată încă
sentința pronunțată în dosarul sus-mentionat.

Transelectrica mai este implicată într-o serie de litigii importante cu ANAF, ANRE, Curtea de Conturi, ICEMENERG, SMART, SC CONAID COMPANY SRL.

În plus, compania are calitatea de reclamant, în special pentru recuperarea creanțelor, în litigii cu: Eco Energy, Petprod SRL, Total Electric Oltenia, Arcelormittal Galați.

În litigiul cu ANAF, Transelectrica a fost obligată la plata unor obligații de 43.498.731 lei, sumă ce a fost reținută din TVA-ul plătit de companie în luna noiembrie 2014. ANAF a emis un raport de inspecţie fiscală în septembrie 2011 privind rambursarea TVA pentru perioada septembrie 2005 – noiembrie 2006, pentru un număr de 123 facturi neutilizate identificate ca fiind lipsă, documente cu regim special şi pentru care a estimat o taxa pe valoarea adaugată colectată în sumă de 16.303.174 lei plus accesorii în suma de 27.195.557 lei. După plata obligațiilor, Transelectrica a constatat că sumele virate drept TVA curent au fost luate în considerare pentru decontarea sumelor din raportul de inspecţie fiscală menţionat mai sus, reiese din analiza activității companiei pe primele 6 luni. Transelectrica a depus contestaţie la ANAF împotriva deciziei de impunere şi a solicitat suspendarea executării deciziei de impunere până la soluţionarea pe cale administrativă a contestaţiei depusă la ANAF. Instanţa de judecată a respins solicitarea de suspendare a executării raportului de inspecție fiscal, iar în şedinţa publică din data de 30.04.2014, Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea Transelectrica ca neîntemeiată, cu drept de recurs, însă nu s-a primit motivarea sentinței Curții de Apel, susțin reprezentanții companiei.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *