Operatorii terminalelor petroliere vor cotiza pentru modernizare, respectiv 35% din tarifele de derulare a țițeiului și produselor petroliere. HG în consultare publică

Publicat pe Categorii Esential, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Esential Operatorii terminalelor petroliere vor cotiza pentru modernizare, respectiv 35% din tarifele de derulare a țițeiului și produselor petroliere. HG în consultare publică

Ministerul Energiei propune crearea cotei pentru modernizare și de către operatorii terminalelor petroliere. Aceasta să fie stabilită la  35% din tarifele de derulare a țițeiului și produselor petroliere prin terminalul petrolier facturat de persoanele juridice române sau străine autorizate și licențiate, având ca obiect de activitate operarea terminalului petrolier și desfășurarea de activități comerciale legate de aceasta.

În baza HG 168/1998, operatorii ce gestionează procesul de producție, rafinare, transport și distribuție a produselor petroliere au  constituit un fond pentru acoperirea nevoilor de investiții, prin calcularea, colectarea și includerea pe costuri a unei cote de cheltuieli pentru modernizare în cuantum de 35%. Acest fond este necesar dezvoltării şi modernizării componentelor tehnologice din lanțul de producţie de ţiţei şi gaze naturale, rafinare, transport şi distribuţie a produselor petroliere.

Un proiect de HG, aflat în consultare publică, completează cadrul legal corespunzător dezvoltării lanțului de producție și transport a produselor petroliere. Terminalele petroliere sunt parte integrantă a întregului lanț de aprovizionare și procesare a produselor petroliere.

Ministerul Energiei argumentează: În contextul sensibil geopolitic cauzat de conflictul ruso-ucrainean, în lipsa adoptării propunerii de act normativ, o serie de riscuri pot afecta sistemul energetic național. Activitatea operatorilor terminalelor petroliere riscă să fie blocată sau grav afectată. Se poate pierde competitivitatea în domeniul stocării produselor petroliere în fața țărilor vecine și poziționarea strategică la Marea Neagră.

Prin adoptarii propunerii de modificare a actului normativ menționat vor crește capacitățile de stocare la nivelul terminalelor petroliere, cu efecte deosebit de benefice asupra gradului de securitate energetică și siguranței în aprovizionare a populației și agenților economici.De asemenea, dat fiind capacitatea crescută de stocare, va avea loc o creștere a veniturilor la Bugetul de stat prin posibilitatea impozitării și colectării de taxe pentru volume mai mari de mărfuri, se precizează în nota de fundamentare a actului normativ.

Astfel, fondurile constituite potrivit proiectului de modificare și completare a Hotărârii Guvernului nr. 168/1998, ca urmare a instituirii cadrului de reglementare pentru crearea si utilizarea cotei de modernizare constituita din tarifele de operare percepute, vor fi utilizate în vederea finanțării de proiecte de investiții și reducerii riscului in domeniul strategic al depozitării produselor petroliere.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *