Ultima oră: Și Transgaz, la solicitarea Ministerului Economiei, prin Departamentul pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului, a solicitat convocarea unei Adunări Generale Ordinare a Acționarilor, având pe ordinea de zi aprobarea distribuirii sub formă de dividende a sumei de 171 milioane lei din sumele existente în soldul la 31.12.2016.
La Transelectrica, Ministerul Economiei a propus un dividend suplimentar de 170 milioane lei
La solicitarea Guvernului, companiile energetice trebuie să cotizeze, din nou, sute de milioane de lei sub formă de dividende la bugetul statului. În loc să facă investiții, Romgaz, Conpet, Transelectrica și, probabil, vor urma și alte societăți, cer aprobarea acționarilor pentru a se achita de noua obligație trasată de Guvern.
Premierul Tudose a explicat ziariștilor că este vorba despre bani care nu erau angajați în proiecte și care s-au luat acum din companii că este nevoie pentru “niște proiecte foarte mari”. „Dividendele, în mod cert, se dau acţionarilor. Deci, nu le-a jefuit nimeni, nu le-a luat nimeni ceea ce nu avea dreptul. Le-am luat acum pentru că acum ne trebuiau. Vrem să începem nişte proiecte foarte mari. V-am dat un exemplu, Braşov – Ploieşti (tronson de autostradă – n.r.). Se face pe bani naţionali şi trebuie să demonstrăm că avem banii, măcar de început, ca Banca Mondială să fie partener”, a declarat primul ministru Mihai Tudose, citat de Agerpres. În completare, Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut că Guvernul a cerut companiilor de stat să vireze la buget dividendele din anii anteriori și că nu este vorba de nimic anticipat.”Guvernul a solicitat companiilor de stat să vireze dividendele care nu au fost distribuite anii anteriori, nu anticipat. E normal ca aceste dividende să fie vărsate către buget, pentru ca acţionar este statul. Companiile şi-au păstrat o parte din dividende, au fost repartizate pentru investiţii şi restul trebuie vărsate la stat şi e ceva firesc”.
După Romgaz și Conpet, Transelectrica a convocat, ieri, Adunarea generală ordinară a acționarilor, în data de 16 octombrie, pentru aprobarea dividentului brut pe acțiune la valoarea de 2,33 lei /acțiune, plătibil acționarilor înregistrati la data de înregistrare 1 noiembrie 2017, ex-date 31 octombrie 2017, în conformitate cu solicitarea acţionarului Statul Român, reprezentat prin Ministerul Economiei, privind distribuirea sub formă de dividende a sumei de 170.796.320,86 lei, din sumele existente in soldul la 31 decembrie 2016, se precizează într-un raport al companiei transmis Bursei de Valori București. În acest an, Transelectrica a oferit acţionarilor dividende de 137,88 milioane lei.
Conpet și Romgaz și-au anunțat deja investitorii despre distribuirea unor sume sub formă de dividende speciale. La ambele companii au fost convocate, în perioada imediat următoare, Adunări generale ale acţionarilor pentru a aproba solicitările exprese ale Ministerului Energiei, de distribuire a sumei de 85 milioane lei, sub forma de dividende speciale la Conpet, respectiv 750 milioane de lei la Romgaz.
Este de așteptat ca, zilele următoare, și alte companii energetice să fie nevoite să execute ordinul Guvernului, prin ministerele de resort. Și, uite așa, în loc să fie îndemnați să accelereze investițiile în energie de care este maximă nevoie, șefii societăților statului nu fac decât să se conformeze și să alimenteze, la comandă, bugetul statului.