Până în 2026, capacitatea globală instalată de energie din surse regenerabile va crește cu mai mult de 60%. CNR-CME recomandă spre analiză studiul Agenției Internaționale a Energiei privind sectorul energiilor regenerabile

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Regenerabile
Prima Pagina Opinii / Analize Până în 2026, capacitatea globală instalată de energie din surse regenerabile va crește cu mai mult de 60%. CNR-CME recomandă spre analiză studiul Agenției Internaționale a Energiei privind sectorul energiilor regenerabile
  • IEA: În ciuda creșterii prețurilor, energia fotovoltaică va atinge noi recorduri și energia eoliană va crește mai rapid decât în ultimii cinci ani
  • Pentru a situa sursele regenerabile pe drumul cel bun, cu zero net până în 2050, guvernele trebuie să sporească motivația pentru toate utilizările energiei provenite din surse regenerabile

Până în 2026, capacitatea globală instalată de energie din surse regenerabile va crește cu mai mult de 60% față de nivelurile din 2020, la peste 4800 GW – echivalentul capacității totale instalate de energie nucleară și energie produsă din combustibili fosili, se estimează în cea mai importantă analiză a Agenției Internaționale a Energiei (International Energy Agency – IEA) privind sectorul energiilor regenerabile, prezentată de Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei – CNR-CME.

Prin urmare, creșterea capacității globale de generare a energiei electrice din panouri fotovoltaice, turbine eoliene și alte surse regenerabile de energie este pe cale să se accelereze în următorii ani, 2021 fiind așteptat să stabilească un nou record la capitolul instalații noi de producere a energiei din surse regenerabile, potrivit Studiului “Energiile regenerabile – 2021”.

Raportul din acest an al Agenției Internaționale a Energiei cuprinde politica actuală și dinamica pieței luând în considerare, totodată, creșterile recente ale prețurilor energiei și mărfurilor. Specialiștii au analizat tendințele stocării, a producerii hidrogenului din energiei electrică produsă din surse regenerabile, pachete de stimulare, biocombustibili pentru aviație și încălzire rezidențială.

Studiul IEA pentru consultare:

Energia fotovoltaică reprezintă mai mult de jumătate din toată capacitatea de energie regenerabilă disponibilă în 2021, urmată de energia eoliană și hidroenergie. În studiu se estimează că, în următorii cinci ani, capacitatea instalată din surse regenerabile va avea o creștere accelerată, reprezentând aproximativ 95% din creșterea capacității globale până în 2026. China și Uniunea Europeană sunt pregătite să își depășească țintele actuale, pregătind terenul pentru o traiectorie de creștere mai ambițioasă. Îmbunătățirea competitivității, obiective ambițioase și sprijinul politic plasează energia produsă din surse regenerabile pe drumul spre noi maxime în India și Statele Unite.

În ciuda creșterii prețurilor, energia fotovoltaică va atinge noi recorduri și energia eoliană va crește mai rapid decât în ultimii cinci ani,  precizează Agenția Internațională a Energiei.

Potrivit studiului, cu toate că prețul mărfurilor a crescut și, implicit, au crescut și costurile de producție pentru panourile fotovoltaice, pentru capacitatea instalată este preconizată o creștere cu 17% în decursul anului 2021. Adaosurile din energia eoliană onshore până în 2026 se preconizează că vor fi cu aproximativ 25% mai mari decât media din perioada 2015 – 2020. Capacitatea totală din energia eoliană offshore este estimată să se tripleze până în 2026.

Potrivit IEA, prețurile ridicate ale mărfurilor și ale energiei aduc incertitudini semnificative. Creșterea prețurilor mărfurilor, a energiei și a costurilor transportului maritim a crescut costurile de producție și transport a modulelor fotovoltaice, a turbinelor eoliene și a biocombustibililor la nivel mondial. Aproximativ 100 GW din capacitatea contractată riscă să fie amânată de șocurile provocate de creșterea prețului mărfurilor. Cu toate acestea, prețurile mai mari ale gazelor naturale și ale cărbunelui au îmbunătățit competitivitatea energiei solare și eoliene. Prețurile mărite încetinesc creșterea biocombustibililor cu mai mult de 3% în 2021, deoarece politicile s-au schimbat în piețele cheie.

Pentru a situa sursele regenerabile pe drumul cel bun, cu zero net până în 2050, guvernele nu trebuie doar să abordeze problema din punctul de vedere al politicilor curente și al provocărilor privind implementarea, ci trebuie să sporească motivația pentru toate utilizările energiei provenite din surse regenerabile, recomandă IEA. Într-un caz accelerat, adaosurile anuale de capacitate instalată din surse regenerabile în următorii cinci ani ar putea fi cu un sfert mai mari decât în mod normal, atingând, în medie, peste 380 GW pe an. Caz accelerat presupune că guvernele abordează politicile menționate anterior și reglementările în următoarele 12 – 24 de luni, se prezintă în studiu.

Notă: Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), unul din membrii fondatori ai organizației mondiale Consiliul Mondial al Energiei,  prezintă săptămânal rapoarte de interes pentru cei peste 350 de membri. În calitate de Partener media al organizației, InvesTenergy își propune să mediatizeze demersul CNR-CME, pe considerentul că rapoartele, studiile internationale sunt de maximă utilitate atât pentru autorități, cât și pentru actorii pieței energiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *