Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 va suferi noi modificări. Prezent la Conferința anuală a Asociației Furnizorilor de Energie Electrică în România – AFEER, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, a declarat că modificările la Legea 123 ar putea intra în dezbateri parlamentare în luna februarie 2016, fiind vizate în principal contractele bilaterale.
“Avem în prezent toate instrumentele de piață. Lipsește unul singur, cel al contractelor bilaterale, care a fost sistat în iunie 2012.Este momentul să reluăm această discuție împreună cu actorii din piață. Trebuie să găsim pârghiile pentru reintroducerea contractelor bilaterale”, a declarat Iulian Iancu, la Conferința AFEER.
“Dacă vă uitați cu atenție, mai sunt și astăzi modalități de a ieși din regula transparenței și deci șansa nediscriminatorie pentru toți jucătorii din piață, cu toate regulile și cu toate platformele pe care le avem. De aceea va trebui să reluăm în discuție Legea 123, legea cadru”, a precizat Iancu. El a atras atenția asupra unor situații pe platfomele OPCOM, unde se face de exemplu o ofertă de 45 de lei/KWh și în următoarea secundă intră cumpărătorul și ia acel pachet de energie!
Și reprezentanții Ministerului Energiei se declară susținătorii contractelor bilaterale pe termen lung fără de care „nu pot exista investiţii în sectorul energetic”. „Este absolut necesară reintroducerea contractelor bilaterale. Din această perspectivă, lucrăm la o analiză pentru a vedea câte țări au restricțiile care le are România în ceea ce privește tranzacționarea energiei electrice. S-a încercat rezolvarea unei probleme punctuale (eliminarea contractelor încheiate de Hidroelectrica cu așa numiții băieți deștepți din energie – n.red.), modificându-se legi care au condus la restricționarea întregii piețe”, a declarat Secretarul de Stat Bogdan Badea pentru InvesTenergy.
Reintroducerea contractelor bilaterale este un demers susținut al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER, care se poate realiza doar prin modificarea Legii 123. Ministrul Energiei, Andrei Gerea, anunța recent că “în această toamnă, se va intra în Parlament cu propuneri de schimbări legislative în ce privește contractele bilaterale de energie pe termen lung”.
Surse autorizate susțin că au fost reluate discuțiile pe marginea modificării Legii 123/2012 și că s-a ajuns la un document final, axat pe amendarea celebrului articol 23. Potrivit noilor propuneri, pe piața concurențială angro se vor încheia contracte bilaterale negociate direct, contracte bilaterale încheiate în urma desfășurării licitațiilor pe piața centralizată a contractelor bilaterale, contracte de import și de export al energiei electrice negociate direct etc. În prezent, art. 23 din Legea energiei prevede că: tranzacțiile cu energie electrică se desfășoară pe piața concurențială, în mod transparent, public, centralizat și nediscriminatoriu. În baza Ordinului 78/2014 al ANRE, toți participanții la piață au fost obligați, de la începutul anului, să încheie contracte la nivelul platformei OPCOM, cu formularea de oferte cu valori precise, fixe și constante pe toata durata derulării contractului. Ca urmare, zeci de procese, intentate de operatori și organizații de profil, sunt pe rol la Curtea de Apel București.
La Ministerul Energiei s-a demarat o analiză diagnostic pe întreg pachetul legislativ, în urma căreia să se opereze schimbările care se impun atât în legislația primară, cât și în cea secundară. Modificări la Legea 123 sunt propuse și în zona autorizării firmelor, licențierea și autorizarea persoanelor fizice .
Rămâne de văzut dacă viitoarea echipă care se va instala la Ministerul Energiei va continua demersurile actuale!
Conu Iancu caută ” pârghiile pentru reintroducerea contractelor” netransparente, nepublice, care ”ies din regula transparenței” și pentru asta dă un exemplu să prostească electoratul. Evident că sunt momente in SEN când energie nu costă mai mult de 45lei/MWh și a cumpăra atunci e normal. Chiar de ar fi așa cum susține el, și acum ceva scăpări în reglementări, propune eliminarea legii contra hoției că totuși mai e incă hoție. Abominabil pentru un om ce face legea de ani buni in parlament. Explicabil insă ca invitat al comercianților de energie ce sunt gata să de ploconul ca să le crescă legal profitul. Cei din minister ignoră că și acum se pot face contracte bilaterale si pe termen lung. Ei vor însă contractarea doar bilaterală, ascunsă bună de comisioane. Contracte bilaterale de energie electrică pe termen lung se pot realiza și acum prin OPCOM. Problema ”domnilor” este că pot negocia, însă rezultatul acum trebuie făcut public și pus în concurență cu alții. Ar dori să fie contracte secrete ca cele de la Hidroelectrica pentru a putea lua un gras comision… vedeți cazul Udrea-Buzoianu. Sper că vă imaginați cât se poate câștiga la intermedierea unui contract ca cel pentru reactoarele 3 si 4 Cernavodă, obiective ce este foarte discutabil de sunt necesare.